Jakiego bohatera kupić?

Mialem na mysli lepsza dla druzyny. Na jungli latwiej jest jej sie sfeedowac. Do tego top jest pomoca dla druzyny dopiero w mid, late. A Irelia ma genialne early mid i late :D. Dlatego na jungli powiedzialem ze jest lepsza. Wgl jungler jest najwazniejsza pozycja w grze bo super ultra awesome jungler wycarruje gre. To jest support kazdej lini i carry w jednym.

@UP

Jak się junglera zmiecie na początku gry to trudno jest mu sie odbić i gówno robi, ale poprostu wychodzi z gry

Baj de łej @DrMagister KatArina jest zajeeeebista. Wystarczy jej hextech gunblade i juz może zbierać ładne kille. Można spamować spellami aż miło. W sekunde można zrobić wielki dmg(nie licząc ulti) jednym słowem - polecam jak najbardziej.

Nie dość, że na solo topie pociska postacię które są papierowe to jeszcze do tego kontruje większość postaci melee oraz ranged.Oczywiście są postacie z którymi ma problem (np, jayce, malphite) to i tak ogarnięty gracz sobie poradzi.

Poplułem się. Chyba dlatego, że sam na topce co prawda nie grywam, ale znajomy już od dłuższego czasu kpi sobie z Jayce'ów na topce na rankach wybierając Irelię, która jego zdaniem jest bardzo fajnym outpickiem ze względu na dużo lepszy sustain (a po nerfie Jayce'a będzie jeszcze łatwiej)...

Volibear? Fajny champion, nie sądzę żebyś żałował zakupu, zwłaszcza jeśli ci się spodobał.

Shaco... raczej skłaniam się w stronę AD, AP Shaco to jak ktoś kiedyś w meczu ładnie określił "one trick pony". Lalki... i w gruncie rzeczy to tyle co może zrobić. A że nie stoją tyle co grzyby Teemo...

Brand ma średnie early (mimo że ma stuna przy combo, a W samo od siebie jest wrednym harassem), ale jego siła w mid-game to moim zdaniem majstersztyk. Chyba muszę sobie go odświeżyć i popróbować jakichś ciekawych buildów do lategame...

BTW. Przy obecnej jungle jest tak łatwo, że widziałem nawet Leonę jungle - ze świetnym efektem, to cholerstwo jest straszne jeśli chodzi o ganki. Jedyny fail na jungle jaki widziałem to Swain (nieporozumienie przy pickowaniu)... :)

Poplułem się. Chyba dlatego, że sam na topce co prawda nie grywam, ale znajomy już od dłuższego czasu kpi sobie z Jayce'ów na topce na rankach wybierając Irelię, która jego zdaniem jest bardzo fajnym outpickiem ze względu na dużo lepszy sustain (a po nerfie Jayce'a będzie jeszcze łatwiej)...Volibear? Fajny champion, nie sądzę żebyś żałował zakupu, zwłaszcza jeśli ci się spodobał.Shaco... raczej skłaniam się w stronę AD, AP Shaco to jak ktoś kiedyś w meczu ładnie określił "one trick pony". Lalki... i w gruncie rzeczy to tyle co może zrobić. A że nie stoją tyle co grzyby Teemo...Brand ma średnie early (mimo że ma stuna przy combo, a W samo od siebie jest wrednym harassem), ale jego siła w mid-game to moim zdaniem majstersztyk. Chyba muszę sobie go odświeżyć i popróbować jakichś ciekawych buildów do lategame...BTW. Przy obecnej jungle jest tak łatwo, że widziałem nawet Leonę jungle - ze świetnym efektem, to cholerstwo jest straszne jeśli chodzi o ganki. Jedyny fail na jungle jaki widziałem to Swain (nieporozumienie przy pickowaniu)...

A odpowiedz mi co zrobi ogarnięty jayce jeżeli irelia do niego doskoczy i zestunuje/slowuje ? Odepchnie za ponad 30% hp.Jayce dopiero dostanie nerfa, ale jeszcze go nie dostał.Jayce z tego względu jest dobry na irelie ponieważ składa się ona pod resisty/armor a jayce ma za przeproszeniem w d*pie takie coś bo bije on 30% życia.Nie mówiąc o jego drugiej formie w której ma świetną farme.

A odpowiedz mi co zrobi ogarnięty jayce jeżeli irelia do niego doskoczy i zestunuje/slowuje ? Odepchnie za ponad 30% hp.Jayce dopiero dostanie nerfa, ale jeszcze go nie dostał.Jayce z tego względu jest dobry na irelie ponieważ składa się ona pod resisty/armor a jayce ma za przeproszeniem w d*pie takie coś bo bije on 30% życia.Nie mówiąc o jego drugiej formie w której ma świetną farme.

Nie skaczesz z Q bezpośrednio na Jayca, ponieważ nie ma to sensu - tak jak napisałeś dostaniesz po głowie młotem. Należy doskakiwać do minionów z low hp (CD na Q się resetuje), i wtedy klepać gościa.

Na jayca polecam phage i wits enda. Wits w połączeniu z wymaksowanym W zadaje ogromne obrażenia we wczesnej fazie rozgrywki. Dobrym pomysłem jest zakup vision wardów (albo jungler z oracle) i częste gankowanie Jayca.

Nigdy nie przegrałem z Jaycem - często starcie kończyło się remisem tzn pasywna, farma na 0 fragów.

Btw Często oglądam streamy topowych graczy (można coś podłapać) i jakoś nie widziałem Ireli w jungli na high elo. To chyba o czymś świadczy.

Jeśli ktoś chce się spróbować zapraszam na EU West IGN VanMetal

@Topic

W obecnej chwili dobrą postacią do carrowania gier jest Eve. Po reworku jest to naprawdę mocna. (Jeśli ktoś oglądał ostanie mistrzostwa i grę Alex Ich to wie o czym mówię ;) ). Jak najszybciej składamy deahfire grasp i gankujemy wszystko co się rusza. Combo Deathfire+R+E+Q jest naprawdę potężne w early, w late z resztą też - ściagamy nim bez problemu przeciwnego carry. Jeśli poprawnie użyliśmy R jesteśmy w stanie uzyskać tarczę ok 1000 pkt. ;)

@MetalRaven ale to nie ja wymyśliłem jungle irelią tylko inny użytkownik, moim zdaniem jest ze 100x lepsza na solo topie.A miniony nie zawsze są przy tobie, żeby do nich doskoczyć i bić gościa.

Może i eve jest dobra, ale teraz będą nerfić death fire graspa.

Nie skaczesz z Q bezpośrednio na Jayca, ponieważ nie ma to sensu - tak jak napisałeś dostaniesz po głowie młotem. Należy doskakiwać do minionów z low hp (CD na Q się resetuje), i wtedy klepać gościa.Na jayca polecam phage i wits enda. Wits w połączeniu z wymaksowanym W zadaje ogromne obrażenia we wczesnej fazie rozgrywki. Dobrym pomysłem jest zakup vision wardów (albo jungler z oracle) i częste gankowanie Jayca.Nigdy nie przegrałem z Jaycem - często starcie kończyło się remisem tzn pasywna, farma na 0 fragów.Btw Często oglądam streamy topowych graczy (można coś podłapać) i jakoś nie widziałem Ireli w jungli na high elo. To chyba o czymś świadczy.Jeśli ktoś chce się spróbować zapraszam na EU West IGN VanMetal@TopicW obecnej chwili dobrą postacią do carrowania gier jest Eve. Po reworku jest to naprawdę mocna. (Jeśli ktoś oglądał ostanie mistrzostwa i grę Alex Ich to wie o czym mówię ). Jak najszybciej składamy deahfire grasp i gankujemy wszystko co się rusza. Combo Deathfire+R+E+Q jest naprawdę potężne w early, w late z resztą też - ściagamy nim bez problemu przeciwnego carry. Jeśli poprawnie użyliśmy R jesteśmy w stanie uzyskać tarczę ok 1000 pkt.

Problem w tym, że tak Darius jak i Jayce są między innymi uważani za OP ponieważ nawet bez farmy są bardzo efektywni. Ich skille po prostu tak "działają". Shutdownowany Jayce potrafi i tak napsuć krwi przed TF swoim pokiem, a Darius wystarczy, żeby się kilka razy obrócił i jego ulti zrobi swoje nawet bez przedmiotów :P

@GrucA

Fakt, deathfire zostanie znerfiony, ale ganki wciąż będą wychodzić ładnie - totalna olewka wardów (jeśli przeciwnicy mają vision, wchodzimy w krzaki od strony wieży na niewidce). Do tego op ulti.

@silvach

To prawda, że Jayce jest bardzo mocny. Na szczęście :D w najbliższym patchu dostanie nerfa.

Darka łatwo skontrować - gdy go widzisz, pickujesz jakiegoś ranged gaylorda typu teemo, albo wspomnianego Jayca. Ponadto ucieczki z ganków nie są jego mocną stroną.

Darius potrzebuje farmy. To offtank - musi kupić itemy nie tylko od dmg, ale i od defa. Nie ma farmy - nie ma kasy - nie ma itemów - nie ma defa. Pierwszy lepszy apek ściągnie go na combo.

Czytałem gdzieś, że ulti Darka ma zostać przerobione, aby miało większy wpływ na teamfight, a nie służyło tylko do ks'ów ;)

@MetalRaven ale to nie będzie ten sam dmg co teraz.Poza tym patrz jak ci streamerzy grają na turniejach/streamach

Znerfili gragasa-grają orianna i karthusem

znerfią eza-wrócą do gravesa i dalej będą grać corkim

znerfią sone-będą grać janna

znerfią jayce-będą grać dalej shenem, ale jayce nie będą pickować

zbuffują jungle na trudniejszą-będą mieli problemy w jungli alistarem.

Musisz popatrzeć w ten sposób, że grają teraz oni najbardziej op postaciami jakie są.Co kiedyś było z gragasem, a co jest teraz ??

Dmg będzie mniejszy, ale element zaskoczenie pozostanie.

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego co napisałeś.

A Irelia się z tego wyleczy nawet bez itemów. Jayce - NIE. Dlatego wymiany bezpośrednie ciężko zaliczyć na korzyść Jayce'a. A po nerfie to w ogóle będzie miał problem...

Jeśli buduje się pod resisty/armor to właśnie z tych 30% zostaje trochę mniej. No, chyba że to zadaje true, ale nie sądzę...

Zacząłem grać, mam 3lvl i tutaj pytanie do Was. Postacie kupować za 450 np. 3 + 1/2 za 1350 czy zbierać i kupować po 4800/6300?

To zależy czysto od ciebie. Np. ja postacie kupuje różnie. A to jakaś z rotacji mi się spodoba, a to mam ochotę wypróbować tego champa. Np. na samym początku przygody z LoLem kupiłem sobie Wukonga i strasznie miło mi się nim gra(ło) (teraz jakoś wgle mam pasmo przegranych z masakrycznie słabymi statami), a takiej Anki nie lubię i chyba nie ogarniam. Aczkolwiek te tańsze postacie są po części przedsmakiem do reszty.

A Irelia się z tego wyleczy nawet bez itemów. Jayce - NIE. Dlatego wymiany bezpośrednie ciężko zaliczyć na korzyść Jayce'a. A po nerfie to w ogóle będzie miał problem...Jeśli buduje się pod resisty/armor to właśnie z tych 30% zostaje trochę mniej. No, chyba że to zadaje true, ale nie sądzę...

30% hp to 30% nie ważne czy masz 6k hp czy 3k hp i tak ci walnie za 30% i to dla tego jest to teraz najbardziej op postać na topa.Owszem irelia się wyleczy, ale jayce ma swoje e co jakieś 9-12 sekund .

Hmm w LoLa gram długo i nawet nie spodziewałem się że będę miał dylemat odnośnie postaci. Stąd moje pytanko czy Draven jest opłacalnym zakupem. Gram dużo ad carry choć ją wyjątki ( Mid tf albo jungla lee). Czytałem ,że on + blitz to jedna z najlepszych linii ale jest problem z łapaniem toporków i w tf-ach nie jest aż tak świetny. A co wy sądzicie? Może macie swoje propozycje (Najlepiej ad carry ale może być też coś twisted fateo podobne)

Mam Dravena i powiem ze w early/mid(w late tez!) gamie niszczy wszytkich. Dmg z toporków jest potworny. Co do ich łapania jest to czasem bardzo intuicyjne. Jest tak, że rzucasz w kolesia z włączonym Q i uciekasz, a miejsce upadku toporka jest idalnie od Ciebie oddalone i dopasowane do Twojego kierunku poruszania się, wiec nie trzeba jakiś kajtów do niego robić. Czasem spada nawet w to samo miejsce, w którym stoisz. W teamfightach porostu trzeba mieć super podzielność uwagi. Pamiętajmy też, że W sie odnawia po każdym złapaniu toporka więc speeda Ci na pewno nie zabraknie :P. Oczywiscie polecam.

@Croova

Sam zacząłęm grać w LoL'a wczoraj, narazie mam 5 level i kupiłem sobie Dr. Mundo, za tysiąc ileś, i gra się bardzo przyjemnie, wcześniej jeszcze Garenem próbowałem, ale nie umywa się do doktorka :P

Mundo może carrować gre po kupieniu 2 Wormogów, więc dla mnie jest to postać bardzo dobra za swoją cene.

30% hp to 30% nie ważne czy masz 6k hp czy 3k hp i tak ci walnie za 30% i to dla tego jest to teraz najbardziej op postać na topa.Owszem irelia się wyleczy, ale jayce ma swoje e co jakieś 9-12 sekund .

Nie, 30% to 30% NIE LICZĄC RESISTÓW. To nie jest true dmg, więc nie zje ci całych 30% - to byłoby z natury zbyt OP i Riot nie dałby tak chorych liczb (bo w takim wypadku nawet ulty cho/darka bledną, bo siłą rzeczy mają cd dużo większe)... A że skill wyraźnie mówi o magic dmg...

Co do postaci które warto kupować... Bierz to co ci się spodoba. Brzmi banalnie, ale taki Ryze - mimo kosztu 450 przy zakupie - jest naprawdę groźnym championem w odpowiednich rękach. Podobnie z Anką (Katarina killer), podobnie z innymi champami za 450/1350. Jeśli spodoba ci się taki za 6300 - bierz go, ale jego koszt nie oznacza że jest lepszy od tych najtańszych...

A no w sumie on bije m damage z tego ale do tego + z ad, pomyliło mi się ;d.