Jakiego bohatera kupić?

Ale dlaczego nie pograć shenem na normalach z kolegami?Z moich doświadczeń drużyny solotop+jungla wygrywają przeciwko dual topowi.Shen swoim ultem ratuje sytuacje 2vs1 i pomaga zamienić 1vs1 na 2vs1

To zależy na jakich graczy trafimy. Grałem kiedyś ( bez kolegów, z randomami ) i gracz z mojego teamu musiał grać 2 v 1 na topie ( grał Jaycem ). Wygrał topa, przepuszował go, wycarrował grę. Bez pomocy junglera. To był nawet ranked jak się nie mylę.

Shen ( jako tank ) czy Akali ??

Shen albo Akali. Napisz czy wolisz zabijać, czy raczej dostawać dmg i wychodzić bez szwanku.

Każdy twój post jest taki :

X czy Y ?

Powinieneś napisać :

X czy Y ? Preferuję grę na midzie. Bardzo przyjmnie gra mi się champem Z. ( coś w ten deseń )

Garen to shit? chyba nie grałeś garenem po ostatnich buffach. Zjada 90% solotop. W tym dariusa, rengara i riven.

Co z tego, jeśli z czasem rozgrywki jego jakakolwiek przydatność spada do 0.

Co z tego, jeśli z czasem rozgrywki jego jakakolwiek przydatność spada do 0.

A znajdź mi bruisera który taki nie jest.

Bo mało takich ? O.o Nidalee, Irelia, Jax,. To tylko przykłady.

A znajdź mi bruisera który taki nie jest.

Riven, Darius, Irelia, Rengar, Shen, Garen.

@UP

Garen "klapnie" już od mid-late game.

A niech sobie "klapnie". Jeśli ogarnia to doprowadzi do dominacji w early, przez co i będzie miał kasę na itemy (co pozwoli mu dłużej zostać w grze), i wyeliminuje przeciwnika z gry. Co prawda picki potężne w early i słabe w late to ryzykowne zagrania, ale się sprawdzają (Renektooooon! Wiecie jak to cholerstwo stompuje wroga na początku gry?).

Co do dual top vs solotop+jungle... Widzisz, to jest kwestia tego kogo wybierzemy i na kogo trafimy. Jeśli weźmiesz 2 champów z mocnym cc w early, to przeciwnik czasem nawet nie zdąży flasha użyć by uciec a już może recap czytać. Ale faktycznie solotop+jungle ma swoje plusy (częstsze ganki na innych lane, kontrola nad jungle, więcej xp/golda dla solotop champa)...

I na koniec... Warwick. Champion będący naturalną hybrydą ze świetnym sustainem (który w dodatku może harassować wroga). Warwick raczej nie ma szans wygrać lane poprzez zabicie wroga (przynajmniej pre-6), ale za to bardzo ciężko go wypchać. Bardzo fajny champion, warto sobie nim pograć (zwłaszcza że o ile pamiętam drogi nie jest). :)

Co do bruiserów to chodziło mi o to że przeważnie w late nie są tak skuteczni jak reszta drużyny.Ale i tak dużo mogą zrobić.

Jakiego ad carry lub assassina polecacie do 3150 PZ?

AD Carry: to corki i ashe. Z assasinów zły nie jest kassadin, akali. To zależy gdzie chcesz iść. Kassadin na nuke z DFG wpieprza każdego:)

Mam pytanko odnośnie 2 champów.

1. Olaf . Powiedzcie mi o nim trochę .

2. Evelyn . To samo co wyżej.

Olaf: Typowy bruiser na topa. Można również grać w jungli. Ciężko go pokonać, ponieważ posiada skill z true damage. Przydatne q do harrasu, a także do nakładania cc na ofiary. W z wbudowanym lifestealem i spell vampem. Dzięki ultowi potrafi uciec z nieciekawych sytuacji, ale też siać zamęt w TF'ach. Unikalny passyw: im mniej ma życia, tym bardziej zwiększa się jego attk speed. W połączeniu z W i dobrym buildem, czyni go nie do zatrzymania.

A do fragowania lepszy jest ad carry czy assassin? A jak assassin to Akali czy Kassadin?

@UP

To zależy od twoich preferencji. Którą z ról wolisz, lepiej ci się nia gra?

Olaf. Mocny pick na topa. Ma fajny harass z toporków. W 1vs1 jest go bardzo ciężko zabić, ponieważ ma Lifesteala na W, na E 340 true dmg, a jak odpali ulta nie czuje żadnych CC.

Może chodzić w jungle, lecz mało kto tak gra, ponieważ nie ma dobrych ganków. Dosyć słaby slow nie wystarczy, żeby zrobić dobrego ganka. Jak mu zbudujesz trochę hp i resistów jest prawdziwą bestią. Nie ma problemów z wejściem w środek teamfightu i szybkim wyeliminowaniem enemy Carry.

Evelynn. Ja preferuję ją tylko na topa lub mida. Ostatnio po reworku bardzo "sławna". Złożona pod ap ma cholernie mocnego nuke. W sumie gdyby nie Alex Ich to nie nerfiliby DFG:). Na topa buduje ją pod Wits end, Trinity jakiś guardian czy inne survi i też jest ok. Nie lubię jej w jungli ponieważ to jest marnowanie jej potencjału do harassu. Na mida jest chyba najlepsza. Może szybko pchnąć linie, zniknąć na pasywce i gankować inne linie co bardzo pomaga. Teraz częsty ban na rankedach.

@2x UP

Mam 9 lvl ;/ Więc nie wiem. A może katarina? dobra jest? grałem tylko jedną runde...

Po reworku jest nawet spoko. Kolega teraz się nią zachwyca jaka ona to mocna nie jest. Ogólnie spoko pick, ale jak trafisz na kogoś z fajnym CC to masz pograne. Ty walisz całe combo z ultem a ten ci tylko jebnie silence czy stuna i masz po combo. Nie masz jak uciec nie masz co zrobić i masz problem:P

Jakoś bardziej mnie pchnie w stronę ad carry, ale nadal nie wiem. Jaką polecacie postać do fragowania?

9lv.. Narazie graj championami z darmowej rotacji. Z upływem czasu znajdziesz sobie swoją ulubioną rolę. Dopiero wtedy zacznij kupować pod nią championów, później runy.

Jakoś bardziej mnie pchnie w stronę ad carry, ale nadal nie wiem. Jaką polecacie postać do fragowania?

Oczywiście, że AD carry jest do fragowania, tak samo jak AP carry i bruiser(czy jak to tam sie pisze).

AD carry - Najczęsciej odpala wszytkie skille jakie ma i napierdziela z autoattacku we wszytko co chodzi po ziemi. Papier(chociaż nie każdy). Po zbudowaniu guardiana jesteśmy postrachem na mapie, jednak to na nas skupia się focus. Według mnie najlepsze postacie AD carry to Sivir, Draven, Vayne i Graves.

Ap carry poza Ziggsem i kilkoma innymi, znajduje sobie pojedynczy cel, najczęsciej AD carry i eliminuje go z TF. Po czym ucieka w krzaczory czeka na CD i robi kolejnego nuke! Najlepsza do eliminowania pojedynczego celu jest oczywsicie LeBlanc, Brand a także Ryze.

Solo top - najczęsciej bruiser. Wbija się w TF. Poza dużym survi ma zacny dmg. Też focusuje najczęsciej AD carry. Pozostaje w walce przez bardzo długo co pozwala mu robić kill streaki. Tutaj jest to Yorick, Irelka i piesek - Nasus.

Co do nabijania killi. Swietny jest Shen. Widziałęm builda Wormog>Wit's End>Trinity>FoN>Thornmail/Guardian. I koleszka kosił nieźle. Każdy na widok Shena ucieka. Lecz jak budujemy go pod pure HP TANKOZORDA to nasz pasyw skaluje się z HP więc na mietkiego ad carry nakładamy dmg za 3/4 HP.(Wliczając Q i E)

Wiem, że moja opinia może się nie zgadzać z niektórymi waszymi(opiniami), ale proszę o brak flejmu, tylko o spokojne sugestie :)