Jakiego bohatera kupić?

Kupiłem Zeda, zostały mi 3 ip. I powiem Wam: bardzo trudny do ogarnięcia. Trzeba cały czas mieć na uwadze nasze cienie. Jednak gdy wypracujemy dobre combo to ad carry/ap carry znika w 3 sekundy. Do czasy "wybuchu" ulta.

Szukam postaci typu garen. Jaką polecacie? Żeby nie miała many, energie może mieć. Jakiś zabójca typu garen.

Mam takie pytanie:Co z Rengarem?Jedyny featured guide na solomidzie był pod AP ale po nerfach jego skalowania i DFG jego combo jest już słabsze a chciałbym nim iść na solotopa.Czy Rengar nadal jest viable pickiem na tę pozycję?Jeśli tak to poprosiłbym jakiś build.

@Misieg

bez many? niewiele takich. ogólnie mana jest najlepsza.

enrgia- zrobisz 3 skille i musisz się wycofywać az ci sie naladuje -.- np. shen

"darmowe skille"- można powiedziec ze najlepsze rozwiazanie. ale... darmowe skile mają zazwyczaj długi czas odnowienia lub krótki ale wtedy gowno robia. np. katarina

mana jest najlepsza. na początku trzeba sie oszczędzać ale później nawet na nią nie patrzysz tylko walisz skille w przeciwieństwie do energi.

a ja polecił bym ci dariusa mimo że ma mane. bardzo podobny do garena.

...Rengar pod AP? To jakiś żart? Z czego by miał bić, z DFG i W?

Oczywiście że jest viable, ale nie z jakimiś eksperymentalnymi buildami tylko pod AD...

@podobne do Garena: bez many... kojarzy mi się głównie Rengar i Renekton. Obaj nie mają many, obaj bazują na CD i na własnej unikalnej mechanice (Renekton - rage nabijany przez bicie minionów, użycie skilla przy posiadaniu 50+ rage powoduje dodatkowe efekty i zjada 50 rage z paska; Rengar - Ferocity, zwiększające się po każdym użyciu skilla, także powodujące dodatkowe efekty i zjedzenie wszystkich 5 nabitych stacków; do tego ulty obydwu regenerują rage/ferocity, nie mówiąc o pozostałej części działania).

Dodam do tej wypowiedzi poniewaz dzisiaj sobie ja kupilem ciezko countrowac + dobry harras mimo wszystko Q+W albo samo W i zycie spada

Ciężko countrować? Chyba żartujesz. Wystarczy mider ktory strzela bezpośrednio do postaci a nie skillshoty i Ahri dużo do pogadania niema. Annie, Ryze, leblanc, kassadin itd itd.

Exedro, nie zgodzę się (mimo tego, że jestem noobkiem). Shen może odzyskiwać energię. Że niby Kata nic nie robi? Śmiem twierdzić inaczej (co prawda nie jest jakaś "OP", ale zdziałać coś potrafi), podobnie z innymi takimi champami. Misieg, a postać koniecznie ma bazować na darmowych skillach, czy coś w zastępstwie many?

Jeśli darmowe, to może Riven? Jak się ogarnia, to jest całkiem niezła. Dash z tarczą, mini stun, skacze jak głupia. Do tego ulti daje ci niezłego kopa.

Jeśli natomiast mogą używać zamiast many, to tutaj jest już ciężej doradzić. Sprecyzuj swoje wymagania, bo albo mało co opisujesz czego oczekujesz od postaci, albo dajesz xyz vs zyx. Napisz jakimi postaciami lubisz grać, co powinny mieć. Bo równie dobrze mogę się zapytać "Jaką postać, która walczy ad kupić?".

Potrzeba mi szybkiej postaci co dmg zadaje. Najlepiej by miała przynajmniej 2 ofensywne skille i była meele. Taka typu garen, wbija z Q, póżniej E czyli wirek i duzo dmg to zadaje. Jest jakaś postać za 3150 lub 1350 tego typu>?

...Rengar pod AP? To jakiś żart? Z czego by miał bić, z DFG i W?Oczywiście że jest viable, ale nie z jakimiś eksperymentalnymi buildami tylko pod AD...@podobne do Garena: bez many... kojarzy mi się głównie Rengar i Renekton. Obaj nie mają many, obaj bazują na CD i na własnej unikalnej mechanice (Renekton - rage nabijany przez bicie minionów, użycie skilla przy posiadaniu 50+ rage powoduje dodatkowe efekty i zjada 50 rage z paska; Rengar - Ferocity, zwiększające się po każdym użyciu skilla, także powodujące dodatkowe efekty i zjedzenie wszystkich 5 nabitych stacków; do tego ulty obydwu regenerują rage/ferocity, nie mówiąc o pozostałej części działania).

Właśnie o to chodzi.Z W przed nerfem z 5 ferocity w ciągu 1,5sek wysrywał z siebie burst o wartości 2.0 Ap co jest równe całemu combo większości Ap carry.Z lich banem i DFG był całkiem całkiem.Ale po tych nerfach już mniej.

Jezeli chodzi Ci o postac z duzym DMG + AS i bez many to Trynda (1350ip) lub Mundo (1350) mimo ze tank dmg pokazny a zawsze mozna go zrobic AD/AS i tez sie sprawdza przy Lifesteal + Ulti , jezeli jednak moze byc z energia to Akali (3150ip) ale jest to hybryda ap/ad aczkolwiek bije melee

Jezeli jednak chcesz cos naprawde dobrego melee z duzym DMG to polecam Xin Zhao ma mane ale nie jest ona jakos super wazna i nie musisz czesto po nia cofac:)

Mam pytanie

Jaką postać do 3150 ip lub 610 rp polecacie. Kazdy line byle nie do jungli i nie ap. Lubie grać fizzem gravesm tristana te emo.

"Jaksha" - Specjalnie dla ciebie zrobilem to konto. Wk***ia mnie jak ktos mowi ze Akali to hybryda, bo oczywiscie mozna ja robic pod hybryde, ale jest ona o wiele lepszym champem pod FULL AP. Wystarczy kupic jej odpowiednie itemy i robisz co chcesz. Akali to moj "main" champ od pol roku i nie moge nic zlego na nia powiedziec... . Jest dobra na solo top oraz na mida (mozna tez oczywiscie bot, ale trzeba jak najszybciej wbic 6, wiec solo to najlepszy wybor). Nie bede sie rozpisywac, tylko podam build "wlasny" :

Runy mam 68ap/18 oraz 8,5 magic penetration. (chyba tyle)

Masteries - nie bede sie rozpisywac, jak najwiekszy dmg.

9 ap start kupujemy: Sword +10 ad oraz 1 potion (hp) - sword na spell vamp oraz lepsze dobijanie creepow. - 4 lvl mamy 20+ ap wiec mamy takze + magiczne obrazenia z passive.

Gdy mamy 350g warto kupic butki, ale mozna tez poczekac na 775 i kupic "ksiazke" +25ap (czy tam 20, nie znam nazw!) - z ksiazeczki robimy "sheen" "blask" - nastepny atak zada dodatkowe obrazenia rowne naszemu ad.

Wraz z rozwojem gry kupujemy w zaleznosci, co potrzebujemy hp lub dmg.

Core item - Lich bane - nastepny podstawowy atak zada dodatkowe obrazenia rowne naszemu ap.

Core item - Czapeczka +140ap - 30% wiecej ap - bardzo duzo dodaje nam do ap oraz dmg!

Butki - mozna wybrac 15% cooldown lub +20 magic penetration. (osobiscie wybieram 15% cooldown, poniewaz szybciej mozna combo zrobic.)

Core item - Rozdzka - +80ap, 35% spell slow - 500hp - bardzo przydatny item, daje nam survi oraz dmg.

Core item - Frozen mallet - 40% slow melee, 700hp oraz 18 ad - takze bardzo przydatny item ktory daje survi i troche lifesteala z passive. (nie duzo ale zawsze)

Jako ostatni item mozna wybrac - Rozdzke +70ap 40% magic penetration (gdy jest w przeciwnym teamie duzo magic resist) lub Will of The Ancients - 20% spell vamp +80 ap - osobiscie najczesciej wybieram to 1 ze wzgledu na damage.

Skille - Q1 W2 Q3 E4 Q5 R6 Q7 E8 Q9 E10 R11 E12 W13 E14 W15 R16 W17 W18

Z full buildem na 18 lvl mamy jakies: 650ap - 3200 hp - 8,5+40% magic pene - 15% cooldown (warto brac blue z 50 do 80 energy regeneration oraz 20% cooldown.)

Wiec z naszym combo ktore mozemy co 2-3 sec uzywac (nie wiem dokladnie) ad carry spada w 2-3 sec i nam nie ucieknie bo mamy Melee slow oraz Spell slow :).

Rzucamy w przeciwnika Q (uaktywnia nam sie lich bane) uzywamy na niego r gdy doskoczy juz uzywamy e ( prawdopodobnie udezylismy przeciwnika z podstawowego ataku przez auto attack, jesli nas bije i nie ma Elixiru to uzywamy W) czekamy pod w i znowu rzucamy q + r + e i prawdopodobnie juz przeciwnik zginal.

Jesli nie potrafimy dogonic przeciwnika mozemy uzyc R na creepach by go dogonic (sa 3 stacki i 1,62 sec exha, wiec smialo mozna uzyc).

Z tym buildem w crepy (blue) mozna spokojnie 2000+ dmg zrobic (naprawde nie wiem ile dokladnie ale napewno nie mniej) wiec w ad carry mozna baaardzo duzo obrazen zadac, oraz dodam ze naprawde nie ma problemu z energy w late, zwlaszcza z blue poniewaz R nie bierze nam energy a tak uzywamy q oraz e, do tego gdy udezymy q + basic oddaje nam energie (nie wiem ile ale duzo :))

akalio.jpg

Watpie by akali byla dobra w jungli , co do - to z moim buildem NAPEWNO nie jest to papier, i oracle nie daje az tak naprawde duza przewage. Co do 2 ostatnich to napewno nie sa minusy, po czasie mozna sie dostosowac :). Akali jest wedlug mnie Najlepszym "Assassinem" z LoL'a.

*Build wymyslilem, poniewaz wiedzialem ze z akali mozna duzo wyciagnac i sie bawilem tym troche az wkoncu wyszedl "UNIKALNY" build, nie wazne w jakiej grze, nie wazne przeciwko jakim champom - mozna go zawsze uzyc, tylko w roznej kolejnosci sie kupuje itemy ^^.

To chyba wszystko :)

Do akali wolę na start mieć obydwa passywy. Wolę AP runy flaty. Więcej dają na start. Te 68 ap na 18 lvlu tak bardzo nie wyczuwasz a na starcie jak masz więcej ap to jest to wyczuwalne. Frozen mallet moim zdaniem głupim pomysłem jest. Bądź co bądź nie uderzasz tak dużo melee atakiem w late game. A umieściłeś go na przed ostatni item. Wtedy powinieneś mieć wystarczający dmg by zabić bez potrzeby melee attackowania. chyba że tanki. Masz już wtedy rylaike więc bez sensu. Te slowy się nie stackują. Buty w tak późnym okresie również jest głupim pomysłem. Lepszym pomysłem było by ulepszenie butów zaraz po kupieniu spell vampa którego ty tu nie zamieściłeś, co jest kompletną głupotą. Buty na cd na akali wg mnie useless, ale tego się nie czepiam, różnie się gra. Preferuję magic penetkę. Większy dmg wchodzi. W skrócie: do d*py build, runki na akali powinny być inne. Main nie main, dziwie się że z takim buildem ci się fajnie gra.

Unikalny build. Taaaaaa...

Co do pytania Salionera:

Do 3150 jest 60 championów albo i więcej. Popatrz po filmikach, czy też w grze jak kogoś widzisz, a nuż ci się ktoś spodoba.

Od siebie mogę polecić Garena, pantheona, Nasusa, Corkiego, xin zhao, olafa. i mundo.

Te itemy nie sa w kolejnosci jak kupywac, tylko co kupic. Co do frozen mallet przez swoje q zawsze udeze podstawowym, daje slowa i 700 hp!

Wole 68 ap na 18 niz 35 na 1. Spell vampa masz z passive. 2 passive z magic damage na sam poczatek duzo nie daje, ile? +10dmg z melee?

Jesli chcesz mozemy zagrac rundke, pokaze ci ze zloze tego builda nie wazne jakiego przeciwnika bede miec i bedzie dzialal :)

Co do butkow, to zawsze wybieram 15% cooldowna bo wole miec stacka co 12 sec niz 15 :) (9 sekund w lolu to bardzo duzo...)

cóż, wątpie żebyś grał na west. Zawsze ci wchodzi melee attack, ale też zawsze ci wchodzi magic dmg, które slowuje, kolego. A slowa masz z kolei na rylai crystal scepter które również składasz. A co do spell vampa, znowu, głupota. Co z tego że z passywa? Ile to razy przeżyjesz dzięki spell vampowi? Dodatkowe 12 czy tam ileś na początku jest bardzo dobre i nie mów mi że nie daje dużo.

A co do 1v1, sądzisz że w równej walce 1v1 pokonałbyś Lee Sina? nie sądze. Gówno byś mu zrobił, zrobisz combo, schowasz się, a lee sin tylko E i cię widzi i nie widzi przeszkód by cię bić dalej a ty nic nie zrobisz. Ale to nie miejsce na kłótnie o to. co by było gdyby.

Napisalem ze jako ostatni item, takze mozna wybrac spell vampa :) moze nie zauwazyles. :) a na 18 lvl wole miec 650 ap niz 620. :)

Wejdz na lola, wyslalem inva :)

I na west i na east mam 30 lvl. Zaczynalem gre na west, ale zrobilem takze konto na east.

tak, z tym że na last item tego nie odczujesz tak bardzo jak na early, gdzie pozwoli ci to zostać na linii nie jeden raz.

a i invite zadnego nie dostałem.

Wlasnie w late game bardziej sie sprzyda z wzgledu na wieksze damage :)

Ja na akali mam runy z mida :D AP na 1 lvl +26, magic resit + 6.7 i magic pen. 8.5. Na start kupuje dorana(albo buty i 3 poty i potem dorana) i mam od razu dwie passywki. Potem buty(albo tego dorana) następnie hextech revolwer, buty na magic pen. Następnie dąże do hextech gunblade. Rylai, czapka i coś na survi. Dorana zamieniam na tą laske z magic penem. I koniec. Nawet tank odczuje dmg.

Wiesiek, mówię o spell vampie. Składasz go jako ostatni. Ja składałbym wcześniej, i usunął frozen malleta za np zhonye. Ap koło 800 wtedy, na dodatek 2 sec nietykalności.