Jakiego bohatera kupić?

Hecarim? Pony Champ. Największy syf w tej grze. Nie ważne na jakiej lini się nim gra to i tak dostaniesz w d*pę, jeżeli grasz z kimś kto chociaż w miarę ogarnia.

Hecarim Off Tank - Zmiksowany syf, może uda mu się pozabijać jak zostanie jakimś cudem nafeedowany.

Hecarim AD - nic nie robi.

Hecarim Tank - Biega, biega, biega... ale dmg nie robi, a co zarazem nie ma za bardzo CC i jako tank się nie sprawdza.

(Nie przegrałem żadnej gry, przeciwko Hecarimowi)

Ale ma op heal'a w TF'ach, Dobre CC, bo rozprasza wrogów w połączeniu z dobrą inicjacją, mobilny i ganki też ma dobre, jeśli ogarniesz. Nie jest syfem, według mnie jest dobrym junglerem. Poza tym on należy do tego typu tanków/offtanków, którzy wspomagają inne lane'y, bo lepiej mieć 3 feedniętych w teamie niż jednego. Poza tym kucyk nawet feednięty nie ma za dużego dmg, ale E+Ghost+Q w późnym mid potrafi Squishy champowi zabrać 1/2 hp na raz.

Uzbieralem wkoncu 6,3k IP (ciezko mi bylo bo zawsze wydawalem szybciej na jakies runy albo postac za 3k , wiec zmotywowalem sie i uzbieralem te 6k)

Teraz moje pytanko , mam kilka postaci ktore mnie interesuja , prosil bym o napisanie co waszym zdaniem jest lepsze , lepiej sie gra i wgl ... wiem kazdy co innego lubi i gra lepiej lub gorzej ale sam sie nie potrafie zdecyowac xD , a nie chce zalowac zakupu na ślepo ...

Postacie ktore mam na oku :

-Ahri

-Ezreal

-Fizz

-Zed

-Diana

Najczesciej gram na bocie ale mid jak i top rowniez mi pasuje (poza jungle)///

Podajcie swoje propozycje , uwagi .

Bede bardzo wdzieczny ;D

A kogo preferujesz? AD czy AP? Carry czy assassin? Sprecyzuj wymagania, bo podane champy się różnią (no trochę ich tam łączy, ale niedużo), a na pewno się doradzi.

Na miejscu osób które wiedzą coś więcej o tych championach napisałbym przede wszystkim o Dianie, Fizzie i Zedzie - te trzy postaci mają wspólny mianownik, więc raczej najbardziej odpowiadają stylowi gry momentxa (a że jestem *nieco* zmęczony i niewiele wiem o Zedzie, to wolę przemilczeć zamiast się męczyć a napisać bzdury).

Powiem tak : Nie mam jakis tam wymagan czy to ap czy ad, carry cz assasin , chodzi mi glownie o to jak sie nimi gra , bo jednymi ciezej killuje , innym sie ciezej feeduje . chodzi mi ogolnie ktora byscie mi polecali (chodzi mi o osoby ktore graja czesto jednym lub tymi kilkoma champami)

-Ahri - Bo ma fajne skille , tzn zadaje ładny dmg , ma taunta ktory jest czesto przydatny w team fightach i wgl

-Ezreal- gralem nim jak byl w rotacji , niby dobrze sie nie gra , dmg niemaly dobre ult i wgl ale na tle innych adc mowia mi ze ssie

-Fizz- poprostu ten dmg + mozliwosc łatwej ucieczki podskokiem , i dobre ulta

-Zed- nowa postac jedni mowia ze OP dmg i wgl a inni zas ze totalne gowno , dlatego sam juz nie wiem co myslec o tej postaci

-Diana- nadal cisnie z dmg i wgl fajne skille ale nie bardzo pasujaca na dluzsza gre

Preferuje gre na Bocie ... Dlatego pytam.. (Nienawidze grac supportami xD)

Jako jeden z największych noobków spróbuję opisać po krótce kilka postaci.

Ez - skoro grasz na bocie, to chyba z wymienionych jedynie tym. ADC z niego niezły, 2x flash potrafi uratować dupsko lub zdobyć fraga, globalny ult (tylko musisz ładnie trafić), więc możesz dobić, zainicjowac tf, przestraszyć pushujących wrogów albo zdobyć golda z drugiego końa mapy. Jak na adc przystało jest strasznym papierem, chyba jednym z szybciej padających. Dobry adc, tylko musisz być bardziej ostrożnym i umieć trafić skillshotem.

Ahri - taunt, 2x dmg (za drugim razem jest true czy mi się zdaje?) z Q, triple flash pod ultem i spellvamp. Ma ładny dmg, nie pada chyba aż tak szybko, dłużej zostaje na linni dzięki spellvampowi, a jak wróg zrobi krok w złą stronę, to może być już po nim. Chyba jeden z ciekawszych ap, ponieważ jest bardzo mobilna.

Zed - zależy jak go zbudujesz. Grałem z Zedem na linii przeciwko Zedowi i nasz Zed spokojnie radził sobie sam, a ich naszego adc nie mógł zjeść na combo (co źle o nim świadczy, przecież jest assassinem). Ma ładne combo, jakiegoś slowa, ult, no i swoje cienie. Może dzięki nim nękać wroga pod jego wieżą. Jednak jest chyba "średni" do ogarnięcia. Nie grałem nim, więc za dużo nie wiem.

Diana - odnawiający się shield, "darmowy" ult, którym przenosi się do wroga, do tego nie pada szybko. Może Cię zgnoić, a jak spróbujesz uciec, to przyciągnie i 2 razy się teleportuje do twojej postaci.

Fizz - jedna z najbardziej irytujących postaci w grze. Dashuje, 1vs1 na luzie uniknie większości ataków, a w razie czego ucieknie. Ale nie grałem, więc się nie rozpiszę.

To takie moje mini-przedstawienie postaci. Ale lepiej poczekaj na kogoś bardziej doświadczonego.

ahri nie jest za dobra no chyba że jakimś trafem wygrasz mida to możesz rankeda wycarrować skacząc po linach , ez dobry adc często brany i polecam go , fizz świetny na mida duży dmg i łatwo nim uciec dobiec no i świetne ulti do gankowania innych linów , zed jest dość fajnym topem można nim wygrać ale gorzej jest później , diana dobra postać na mida możesz nią łatwo zdominować np kate albo akali przyciągnięcie i darmowe ulti się sprawdza

ahri nie jest za dobra no chyba że jakimś trafem wygrasz mida to możesz rankeda wycarrować skacząc po linach , ez dobry adc często brany i polecam go , fizz świetny na mida duży dmg i łatwo nim uciec dobiec no i świetne ulti do gankowania innych linów , zed jest dość fajnym topem można nim wygrać ale gorzej jest później , diana dobra postać na mida możesz nią łatwo zdominować np kate albo akali przyciągnięcie i darmowe ulti się sprawdza

Jeśli uważasz że Ahri nie jest za dobra, a Fizz jest mocny to ja dziękuję za takie rady.

Zależy na co się nastawiasz, czy wygrać early i doprowadzić do enemy surra, czy na mid/late game. W pierwszym Fizz, ale Ahri jest dobra we wszystkich etapach. IMO Ahri lepsza od Fizza.

ahri nie jest za super chempem ... i tak PS fizz jest od nie o niebo lepszy i jest dla niej kontrą

No nie do końa ahri jest lepsza, ponieważ fizz to set up na praktycznie wszystkich ap carrych, więc jeżeli dojdzie do late game to nafeedowany fizz ad carrego sciągnie na 2-3 skille, a enemy ap carry raczej nic nie robi, no i nie zapominajmy o tym, że fizz nie ma jakiś dużych cd na skille, więc w team fighcie może ściągnąć nawet 2 champów.

Najlepszą kontrą na Fizza i tak jest Ryze dzięki swojej klatce i cudnemu CDR. Ogółem kontrując mida bierze się Talona ale żeby cokolwiek mógł zrobić to musi doskoczyć a Fizz ma ten swój trollorski skok na kija.

Fizz ściągnie ADC, a Ahri zada AoE DMG 5 champom, więc chyba wiadomo co lepsze. BTW. jakby ktoś się kłucił, to ult Fizza nie zrobi takiego DMG w TF jak Q/W/R Ahri.

Co myślicie o Vayne w jungli?

Tak, tyle że ahri zrobi aoe dmg i ściągnie 1/3hp, max 1/2, a fizz w tym czasie wyeliminuje 2 cele, np. adc i apc no i jego ult także robi trochę aoe dmg, nie tyle co ahri, ale robi.

Vayne w jungli ? Słabizna, nie dość, że będzie miała problemy na początku to jeszcze ganki lipne, no a z czasem wyjdzie nowa jungla i wtedy nawet leash nie będzie działać, więc...

ADC to ADC nimi do jungli się nie chodzi.

@UP

No ja wole zabić pięciu niż 2, ale jak uważasz. Poza tym, skoro Ahri pickują 3 razy częściej niż Fizz'a, to chyba nie dlatego, że jest gorsza.

Tak ^^ Ahri ma jednego skilla który bije w 5 (i to jeszcze musisz wycelować) i 2 skille które biją w losowy target, więc powodzenia ze zbiciem całego HP tymi skillami, poza tym ani ahri, ani fizz nie są teraz częstymi pickami, lepiej teraz pickować, np. Diane, Twisted Fate.

Ja tam wole mieć pewnego wygranego mida, i pewne 2 fragi, niż być skontrowanym i outfarmionym.Zresztą, każdy ma inne gusta, ja wolę grać fizzem niż ahri, ze względu na lepsze early/mid game.

Powodzenia w dobrym early/mid/late jako Fizz przeciwko Malzaharowi. Że co, że kontra? No co, chciałeś rozmawiać o kontrach to masz. Malzahar zoutfarmi Fizza, a o ile nie będzie zbyt greedy i przestanie używać mózgu to po prostu pozamiata nim podłogę.

Ahri jest lepsza ze względu na sustain, którego Fizzowi niestety brak (weź kogoś kto może go harassować z odległości i okazuje się, że Fizz musi zagrać bardzo agresywnie żeby choćby marzyć o remisie na lane). Siłą Fizza jest roamowanie, więc trzeba mu to uniemożliwić (np. pushując lane, oczywiście zachowując drogę ucieczki przed gankiem) albo ostrzegać team na czas. Jeśli Fizz nie zrobi kilku killi na start to będzie miał poważny problem z biegiem czasu, bo to raczej jego się outfarmi, a nie w drugą stronę.

Ahri jest równie mobilna co Fizz dzięki swojemu ultowi, a dodatkowo może harassować wroga z daleka (podczas gdy Fizz musi wejść komuś na twarz i narazić się na spory focus). Na lane Ahri farmi z daleka, a dzięki pasywowi co jakiś czas się leczy, podczas gdy Fizz nie ma NIC poza potionami żeby przetrwać early harass wroga (a że musi podejść do minionów, to łatwo przewidzieć ruch przy lasthitowaniu - o wiele łatwiej niż przy ranged postaciach).

Fizz jest dobrym championem, ale mówienie o nim jako mocniejszym picku niż Ahri jest przesadzone.

O Vayne na jungle słyszałem że jest dość nietypowym, ale sprawdzającym się pickiem. Co prawda ja tego jakoś nie widzę, ale...

Powodzenia w dobrym early/mid/late jako Fizz przeciwko Malzaharowi. Że co, że kontra? No co, chciałeś rozmawiać o kontrach to masz. Malzahar zoutfarmi Fizza, a o ile nie będzie zbyt greedy i przestanie używać mózgu to po prostu pozamiata nim podłogę.

Tak się składa, że jeżeli masz dobrego junglera i kupisz QSS to malzahara na midzie zmiecie byle jaki champ, ale niestety duża ilość graczy (nie mówię akurat o tobie) nie kupuje qss, przeciwko malzaharowi.

Ahri jest lepsza ze względu na sustain, którego Fizzowi niestety brak (weź kogoś kto może go harassować z odległości i okazuje się, że Fizz musi zagrać bardzo agresywnie żeby choćby marzyć o remisie na lane). Siłą Fizza jest roamowanie, więc trzeba mu to uniemożliwić (np. pushując lane, oczywiście zachowując drogę ucieczki przed gankiem) albo ostrzegać team na czas. Jeśli Fizz nie zrobi kilku killi na start to będzie miał poważny problem z biegiem czasu, bo to raczej jego się outfarmi, a nie w drugą stronę.

Ale ahri w early game brakuje dobrego dmg, a fizz go ma...Poza tym jeżeli ktoś pushuje linie to masz jeszcze w teamie junglera któremy to ułatwia ganki, no i ty masz więcej last hitów z reguł ;p.

Ahri jest równie mobilna co Fizz dzięki swojemu ultowi, a dodatkowo może harassować wroga z daleka (podczas gdy Fizz musi wejść komuś na twarz i narazić się na spory focus). Na lane Ahri farmi z daleka, a dzięki pasywowi co jakiś czas się leczy, podczas gdy Fizz nie ma NIC poza potionami żeby przetrwać early harass wroga (a że musi podejść do minionów, to łatwo przewidzieć ruch przy lasthitowaniu - o wiele łatwiej niż przy ranged postaciach).

Poczeekaj, ahri ma większego CD na ulta, a fizz ma na swój odskok ile 12 sekund ? Tak fizz musie wleciec kolesiowi na twarz, ale potem oddrazu odskakuje, no i do tego jego passyv który mu ułatwia escape.Może i ahri ma co pare skilli heala, ale jeżeli chcesz mieć spell vampa na fizzie to sobie może kupić (chociaż jest on bezużytenczy bo na niego bardziej tanky itemki się składa).