Ja zaś preferuje klimaty dark fantasy, horror lub steampunk. Ostatnio co czytałem to 10-ksiąg "bractwo czarnego sztyletu" J.R.Warda, 10 części Zwiadowców, "Cza5rna wieża" i "Szkieletowa Załoga" Kinga, "Achaje" Ziemiańskiego, "Lis Pustyni nad Renem" Douglas Niles. A teraz jestem w trakcje czytania "Rzeżnika drzew" A. Pilipiuka. Ogólnie dużo czytam, średnio książke tygodniowo
Ksiazki - temat bardzo ogolny
Kto by nie lubił Zwiadowców ^^ Ja chciałem jeszcze dodać książkę "los Konrada" Diany Wynne Jones.
I tak btw to "Okup Zwiadowców" jest steampunkowy.
Panie WujeKijaszek. Swego czasu trafiłem na album\leksykon broni wydany przez któreś Muzeum Narodowe i, jeżeli dobrze pamiętam, prócz zdjęć były tam też opisy. Poza tym w pewnej bibliotece trafiłem podręcznik wychowania politycznego, z "wesołych" czasów komuny, dla podoficerów, tam również były opisy sprzętu, taktyk itp. choć tylko dla historycznych formacji "polskich". A i ostatnio trafiłem coś raczej dobrego: Leksykon broni białej i miotającej Kwaśniewicz Włodzimierz, z tym że jeszcze tego w ręku nie miałem. A jeśli jesteś wyjątkowo wybredny to proszę na przykład: http://www.dawneuzbrojenie.republika.pl/cz12.html
Aktualnie kończę ostatni tom sagi wiedźmińskiej "Pani jeziora" ale już wkrótce ma wyjść kolejna część (z tego co gdzieś wyczytałem Sapkowski kończy ją właśnie pisać)
Polecam dla tych co lubią fantastykę z trochę wcześniejszych czasów niż obecne
Ja osobiście preferuję książki fantasy lecz inne też są ciekawe co przeczytałem ?
Wiedźmina
Harrego Pottera
Hobbits
Władca Pierścieni
Eragona
Sherlock Holmes Pies Basketbillów
Tomek na tropach Yeti
Całe stosy komiksów z serii "Gigant poleca"
Oraz steki bzdur i nudnych wypocin lektur szkolnych
Aha warto jeszcze wspomniec o książkach z serii "Straszna Historia" którą bardzo polecam, jak i wszystkie inne książki które wcześniej wymieniłem
To może przybliżę ostatnią książkę, z jaką miałem przyjemność.
Światła września Zafona. Fenomenalny thiller.
ja skonczylem czytac Eragona. extra fantastyka bo pisana przez nastolatka (to naprawde da sie poczuc) jakos niemoge sie pogodzic ze to juz koniec... ksiazke polecam wszystkim
ja skonczylem czytac Eragona. extra fantastyka bo pisana przez nastolatka (to naprawde da sie poczuc) jakos niemoge sie pogodzic ze to juz koniec... ksiazke polecam wszystkim
Wiesz, że Eragon to tylko 1. książka z całego Cyklu Dziedzictwo, nie?
Seria o Jakubie Wędrowyczu autorstwa Andrzeja Pilipiuka - pełne humoru.. No cud, miód, malyna...
Brent Weeks i jego trylogia Nocnego Anioła - no cóż, kto co lubi. Mnie się tam podobało.
Te książki ostatnio wpadły mi w łapska Polecam.
Ja aktualnie czytam całą serię Assassin's Creed'a. Przypadło mi do gustu, fanom Ezia polecam. Z książek wycięty jest wątek z Desmondem i Animusem.
Oliver Bowden pisze jak coś. W Polsce wydano tylko (póki co) "Assassin's Creed: Renesans" i "Assassin's Creed: Bractwo".
Jeżeli ta książka jest na podstawie gry to kupa.
hmm książki trochę tego było ale z takich najciekawszych to
1. "Wojna i pokój" Lwa Tołstoja piękna książka o emocjach,uczuciach ludzi napisana z tą specyficzną rosyjską duszą. Nie dość,że bohaterowie są wspaniale opisani to jest ich tyle,że każdy może się z kimś utożsamić. Jedyna chyba pozycja która momentami wywoływała u mnie uśmiech na twarzy i poprawiała humor a innym razem wzruszała do łez. "Anna Karenina" też mi się spodobała,ale nie aż tak.
2. powieści Lee Childa o Jacku Reacherze - czytałem trochę sensacji ale ten bohater najbardziej przypadł mi do gustu i generalnie sposób prowadzenia akcji w książkach,których z tej serii przeczytałem 4.
3. trylogia "Władcy Pierścieni" , "Hobbit" i "Silmarilion" J.R.R Tolkiena tego nie trzeba nikomu przedstawiać ani specjalnie polecać - absolutna klasyka fantasy obok...
4 "Mroczna wieża" Stephen'a Kinga już samo porównanie do Tolkiena (autor inspirował się nim) i pochlebne opinie znajomych jak również wcześniej przeczytana "Zielona mila" tego samego autora upewniły mnie,że to będzie dla mnie. Po dłuższym czasie przyszła wreszcie kolei na ten tytuł. Już po cześci pierwszej byłem pod wrażeniem,obecnie pożeram trzecią. Zaskakująca,nieprzewidywalna i tajemnicza powieść...
Tak po za tym miałem okres kiedy sporo czytałem literatury łagrowej,która choć jest ciężka w odbiorze to wartościowa. Trochę było sensacji prócz wspomnianego Child'a i książek historycznych (szczególnie II WŚ) ale nie będe już się rozpisywał...
Hey, mam pytanie odnoście Cyklu Inkwizytora (tz. Jacka Piekary). Przeczytałem już 3 książki, a nadal nie ma jakiejś konkretnej daty, znaczy się nie wiem, w jakich czasach się to wszystko dzieje. Przeczytałem, że jakiś podróżnik chce popłynąć do Indii przez morze, więc podejrzewam, że to wiek XV, ale nie mam pewności. Czy ktokolwiek tu dysponuje taką wiedzą? Proszę o szybką odpowiedź.
Lubię książki fantasty z rozbudowanym universum.
Za to nie lubię książek w których elfy śą takimi małymi, brzydkimi wróżkami.
Ja na przykład kocham książki Sapkowskieg, po prostu uwielbiam universum Wiedźmina.
Znacie coś dobrego, bardzo dobrego dla fana sf?
stanisław lem może??? a z fantasy to A.Philipiuk cykl o Wędrowyczu J.Ćwiek cykl Kłamca A.Sapkowski cykl o Wiedźminie J.Piekara cykl o Iknwizytorze
Od Lema, wszystkie ciekawe książki znam ,ale teraz mam co czytać
hmm Ja nie lubie czytać książek
ale są 2 książki od których nie mogłem się oderwać
Baśnie tysiąca i jednej nocy w 12 tomach ; )
Raija że śnieżnej krainy
szczególnie ten Drugi tytuł mnie wciągnął że przeczytałem wszystkie 40 tomów
ja nie lubię zbytnio Romansideł ale to mnie naprawdę wciągnęło na długie tyyygodnieee
Polecam serię książek Johna Flanagana "Zwiadowcy". Poczytajcie sobie o niej na google bo nie chce mi się rozpisywać