Ja się w końcu wziąłem się za wszystkie części Trylogii Czarnego Maga. Póki co jestem w trakcie Uczennicy Maga, ale myślę, do końca tygodnia polecę po kolejną część.
Ksiazki - temat bardzo ogolny
Polecam wszystkim książki Ćwieka, Pilipiuka, Piekary i Ziemiańskiego
Są zajeb*ste.
Wiesz, że Eragon to tylko 1. książka z całego Cyklu Dziedzictwo, nie?
Ale jednak jak jakoś bardziej przyswajalna jest nazwa Eragon niż Dziedzictwo
A z "podobnych" polecam "Malowany czlowiek". Książka opowiada 3 oddzielne historie które pod koniec splatają się w jedną spujną całość.
Panowie ja czytam książki fantasy (innych nie przeczytam no może takie jak "Haker" - Kevina Poulsena ). Ostatnio przeczytałem wszystkie części Zwiadowców - John Flanagan [(10ksiąg)co prawda jeszcze 11 wyszła, ale mnie na nią nie stać]. Także tego samego autora przeczytałem książkę "Drużyna" (1 część) i po za tym urywki Harrego Pottera. Aktualnie czytam książkę pt. "Droga Cienia", bardzo fajna książka o Siepaczach ;-)
Ja ogólnie jestem czytaczem, czytam bardzo dużo, choć książek mam mało bo głównie pożyczam od rodziny. Jakie książki zrobiły na mnie największe wrażenie? Przede wszytskim Tolkien (Władca, Hobbit, Silmarillion) Harry Potter ktorego czytałem jakieś 4 razy , seria Zwiadowcy. Jak widać to głownie fantasy i młodzieżowe.
Aha i oczywiście trylogia Czarnego Maga i Zdrajcy
Wczoraj miałem trochę wolnego czasu i przeczytałem Dwie części Serii "Upadli" Thomas E. Sniegoski ( "Nefilim" i "Lewiatan" ). Seria opowiada o Potegach (jeden z anielskich chórów), które zostały wysłane przez Boga na Ziemię zaraz po stworzeniu świata, w celu plewienia wszelkiego zła. Poza Potęgami, na ziemię zostali zesłani także Grigori (też anioły) którzy mieli być opiekunami ludzi. Grigori z czasem zaczeli przekraczać granice powierzonych im obowiązków (nauczyli ludzi produkcji broni i wojny), sami zaczeli także upodabniać się do ludzi. Z czasem zaczęli nawet płodzić dzieci (Nefilim - dziecko anioła i kobiety). Za swoje uczynki Grigori zostali wypędzeni z nieba i pozbawieni skrzydeł. Niedługo po wypędzeniu Grigorich Lucyfer przeciwstawił się Bogu i w niebiosach doszło do wojny. Lucyfer wojnę przegrał, zaś Potęgi rozeszły się po świecie w poszukiwaniu pozostałych przy życiu zwolenników Lucyfera. W trakcie pościgu jeden z przywódców potęg Werchiel z swoimi podwładnymi trafił do miasta w którym mieszkał ślepy prorok. Według jego przepowiedni narodzi się Nefilim, który będzie mógł odkupić grzechy Grigorich dzięki czemu ci będą mogli powrócić do Raju. Werchiel uznał to za bluźnierstwo i niesprawiedliwość, gdyż uważał że Grigorim nie należy się odkupienie. Zabił proroka i rozpoczął polowanie na Nefilich. Jego działaniu sprzeciwił się drugi z dowódców Potęg Kamael, który starał się chronić Nefilich. Od tych zdarzeń minęło kilka tysiącleci. Czasy współczesne: 18-sto letni chłopak Aaron jest co noc męczony przez koszmary w których jest zabijany przez anioły zlatujące z nieba. Po kilku tygodniach prawie bezsennych nocy, doznaje okropnego, paraliżującego bólu głowy, który meczy go od przyjścia do szkoły. W pewnym momencie ból znika i chłopak zrozumiał rozmowę jego koleżanek. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że dziewczyny rozmawiały po portugalsku, w języku którego on nigdy się nie uczył. Jakby tego było mało po powrocie do domu okazało się że rozumie swojego psa, a w trakcie spaceru spotyka człowieka który przemawiając w nieznanym ludziom języku informuje go że Aaron jest wybrańcem, który musi zbawić upadłych. Od tego momentu rozpoczyna się pościg potęg za Aaronem, który stara się zrozumieć kim jest i jaka jest jego rola w całym tym anielskim szaleństwie.
pratchet - ogólnie
tolkien - Wladca Pierscieni
herbert - Diuna
"Wiedźmin" A.Sapkowskiego, genialna seria, kończę ostatnia cześć. Jak już ktoś napisał "Malowany Człowiek" razem z "Pustynna Włócznia", też bardzo dobra seria. Jeżeli komuś spodobał się "Wiedźmin" i ogólnie gatunek fantasy, to jest jeszcze książka pt. "Wybrańcy" Kristin Cashore. Jest to jej debiutancka książka, czyta się świetnie. Niektórzy mówią, że fabuła jest liniowa i przewidywalna, ja osobiście tego nie zauważyłem.
Próbuję zabrać się za Medytacja teoria i praktyka Andrzeja Bednarza, ale jakoś siły nie ma.
Polecam Piekło Pocztowe i Świat Finansjery Terrego Pratchetta.
Ostatnio czytałem "Diamentowy Tron" Davida Eddingsa, dosyć stara książka ale bardzo interesująca. Intrygi polityczne, intrygi religijne, magia, czyli to co tygrysy lubią najbardziej.
Ja czytałem i dalej czytam Wiedźmina. Są to jedyne książki ( opowiadania ), które czytam ze względu na to, że chcę je czytać, a nie, że jutro mam z nich sprawdzian ^^
Zaciekawiła mnie jeszcze książka pod tytułem " Lewa ręka Boga ". Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć o niej więcej ?
Świetny tytuł. Mroczny, ciężki klimat fantasy, dobra fabuła, zwroty akcji, zahacza też o tematy religii. Mi się niesamowicie spodobała, wyszła już 2 część tej trylogii (Anioł Śmierci).
Ciut streszczę początek fabuły , zero spoilerów, tego dowiesz się na pierwszych stronach.
Poznajemy Thomasa Cale'a, młodego adepta w pewnym klasztorze, wychowanego w surowych warunkach, pod ścisłym rygorem. Pewnego dnia, razem ze swoimi "przyjaciółmi", odkrywa w klasztorze pewne drzwi i widzi na swych oczach coś...okropnego... To zmienia nieco jego pogląd na świat (chociaż i tak był inny niz reszta) i...i dalej już nie zdradzę co się dzieję.
Warto przeczytać, nakłoniłem nawet znajomą, a ta za fantastyką nie przepada.
Ja ostatnio pogodziłem się z Pilipiukem, wprawdzie, za drugim podejściem, ale z bardzo dobrze mi się z biegiem czasu czytało jego "Operacja: Dzień Wskrzeszenia".
Ja mam pewien nawyk, że nie sięgnę po książkę dopóki nie wejdę w uniwersum poprzez inne środki przekazu. Ostatnio przeczytałem serię "Splinter Cell" Toma Clancy'iego oraz "Przygody Sherlocka Holmesa". Oczywiście wcześniej też mi się udało coś przeczytać. Chyba rok temu przeczytałem "Warcraft: Dzień Smoka", "Tajemniczą Wyspę" Juliusza Verne, "Komandosów Republiki: Bezpośredni Kontakt" oraz którąś część "Wiedźmina", ale którą tego nawet najstarsze górole nie wiedzą.
Poleci ktoś serię Zwiadowcy (ang. Ranger's Apprentice)? Kolega zachęca, ale chciałbym jednak usłyszeć opinię innych. Pozdro
Sam nie czytałem, ale książka podobno dobra i popularna. Znajomy, który do wielbicieli książek nie należy połknął 2 tomy w jeden dzień.
Ja chciałbym polecić wszystkim fanom horroru i fantastyki: "Mroczna Wieża" (
Ja polecam Sapkowskiego Ćwieka Pilipiuka V.Bretta i Piekare wszystkie ich książki fajnie się czyta:)
Może ktoś polecić jakąś dobrą sensacyjną? Na koncie mam Polowanie na "Czerwony Październik", Czerwony Sztorm i Tożsamość Bourne'a, wszystkie przypadły mi do gustu. Mniej spodobała mi się inna książka Clancy'ego, z serii "Centrum Operacyjne" (o ile mnie pamięć nie myli; tytułu książki nie pamiętam".
BTW. Wszystkim fanom fantasy polecam Terry'ego Pratchetta...