Ksiazki - temat bardzo ogolny

A ja ostatnio przeczytałem trylogie warcraft wojna starożytnych polecam ale troche drogie jak na takie małe książki

I jak, czytaliscie ostatnio cos ciekawego? Ja tak i z marszu chcialbym wam to polecic. Chodzi o Kroniki Amberu tom1 Rogera Zelaznego. Ta ksiazka, to nic innego, jak zbior pieciu tytulow tego autora, ktore wczesniej wydawane byly osobno. Chodzi o:

Dziewieciu Ksiazat Amberu

Karabiny Avalonu

Znak Jednorozca

Reka Oberona

Dworce Chaosu

O ile pierwsza z nich jest raczej srednia, o tyle z kazda nastepna jest lepiej i lepiej. Intrygi krolewskie, spiski, nikt nie wie kto jest dobry, a kto zly. Dla fanow G. R. Martina pozycja obowiazkowa, bo moze i swiat zupelnie inny, klimat rowniez, ale sama intryga moze przypominac to, co zaprezentowal nam Martin. Sam Zelazny jest juz uznawany za klasyka fantasy i prekursora pewnego gatunku. Kroniki zaliczamy do Urban Fantasy, a sam swiat jest niesamowita mieszanka, obok ktorej nie mozna przejsc obojetnie. Mamy Amber, wieczne miasto, oraz liczne cienie, ktore rzuca, tworzac przy tym inne, nowe swiaty. Moga sie po nich poruszac ludzie, ktorzy maja w sobie krew Oberona, wladcy Amberu. I tak, mamy niezliczona ilosc swiatow, po ktorych poruszaja sie bohaterzy. Jednym z takich swiatow jest nasza Ziemia, gdzie zaczyna sie cala intryga. Polecam wszystkim, szcegolnie dlatego, iz teraz mozemy za jednym zamachem kupic te 5 ksiazek w jednym tomie. I jesli nie bedzie wam sie podobala pierwsza z nich, zacisnijcie zeby i czekajcie na nastepne, bo z kazda strona jest lepiej i lepiej : ).

Teraz skończę Potop. Zadali nam pod koniec roku szkolnego i nie zdążyliśmy nawet go opracować ,a wg. mnie ciekawa. książka. Następnie "Ghost Recon" Toma Clancego i może następna z uniwersum star wars o ile kasa przybędzie do portfela :D Coś z serii "Komandosi Republiki".

Osobiście czytam mało, ale jak już to tylko fantastyka szeroko pojęta, dogłebnie opisane miejsce wydarzeń itd. ;]

Jakies przyklady? :)

Ja to mało raczej czytam, ostatnio przeczytałem Metro 2033, ciekawa i klimatyczna książka, Sługę Bożego, a teraż myślę by poczytać Sapkowskiego.

Jak chcesz Sapkowskiego, to polecam opowiadania wiedzminskie " ostatnie zyczenie" i "Miecz przeznaczenia". Moim zdaniem sa to najlepsze teksty, jakie Sapek napisal.

A ja obecnie czytam Władce Pierscieni : Druzyna Pierscienia.

Kiedys dostalem trylogie na urodziny,a teraz jakos zaczalem dopiero czytac. Oczywiscie godne polecenia .

To jest pozycja obowiazkowa dla fanow Fantasy i tyle. Kto nie zna WP, ten traba! Nawet znajomosc filmu nie przeszkadza w lekturze, wiec warto po nia siegnac nawet wtedy, kiedy znamy juz dziela Petera Jacksona.

Ja to mało raczej czytam, ostatnio przeczytałem Metro 2033, ciekawa i klimatyczna książka, Sługę Bożego, a teraż myślę by poczytać Sapkowskiego.

Ja wlasnie ja skonczylem. Mozna powiedziec ze pobyt w szpitalu mnie do tego sprowokowal. Ksiazka jest ciekawa... Troche mnie draznia opisy... bo sa poprostu naslodzone na maxa. Ale sama ksiazka jest naprawde warta polecenia. Mozna naprawde zauroczyc sie w klimacie. Autor naprawde ciekawie wyrazil zycie po wojnie atomowej... i to w metrze. A temat z mikro panstwami ktore mieszkaja na okreslonych stacjach POWALA. Dodatkowym smaczkiem jest to ze w ksiazce znajduje sie plan metra Moskiewskiego ale zrobiony na A.D. 2033. I tam gdzie gra jest glownie strzelanka to ksiazka naprawde pozwala ruszyc wyobraznie :).

Jako fan fantazy przeczytalem wiele ksiazek... tych o tematyce gier jak i innych. Tutaj Tolkiem naprawde pokazuje swoj talent. Ale nie czytalem(az zal sie przyznac) Wiedzmina. Teraz sie bede za niego zabierac. Zdazylem zakupic za nim przybylem do szpitala :).

Swoja droga... Sa jakies ksiazki na podstawie Fallouta? I czy sa ciekawe? Bo kiedys czytalem ksiazki na podstawie Diablo czy Baldurs Gate... BG jakos mi podszedl... Ale Diablo bylo dretwe.. :)

Ja właśnie zaczełem czytać ,,Pod kopuła" S.Kinga. Jak dla mnie bardzo dobra książka. Autor od razu ,,rzuca" czytelnika na głęboką wode bez jakiś wstępów, akcja dzieje sie już od 1 strony. Jak to przeczytam zamierzam zabrać sie właśnie za metro 2033.

Co tu dużo mówić ? Ostatnimi czasy czytam tylko i wyłącznie książki Jacka Piekary, po prostu miód.

Jestem już na Miecz Aniołów, a przeczytałem :

- Sługa Boży

- Młot na Czarownice

- Płomień i Krzyż

- Ja Inkwizytor - Wieże do Nieba.

Gorąco zachęcam, choć uprzedzam, że jego książki nie są dla wszystkich fanów literatury fantasy.

^Moj kolega to czytal i tez byl zadowolony. Ja osobiscie nie jestem fanem historycznych fantasy, wiec jakos mnie nie ciagnie.

Czytaliście może jakieś książki Warcraft? Podobała wam się któraś? Szukam czegoś w tych klimatach bo akurat wróciłem do WoWa. Czytałem już trylogię "Wojna Starożytnych" Richarda A. Knaaka i podobała mi się.

^Moj kolega to czytal i tez byl zadowolony. Ja osobiscie nie jestem fanem historycznych fantasy, wiec jakos mnie nie ciagnie.

Saga o Mordimerze nie jest sagą historyczną chyba że wow to alternatywna historia świata

Uwaga, zupelnie pokrecilem tytuly ksiazek, juz skontaktowalem sie z kolega, i chodzilo o zupelnie inne pozycje. Sorry za wprowadzenie w blad.

BTW: Takiego czegos tez nie lubie : P.

Ja tam sobie przeczytałem ostatnio "Flashforwarda" Roberta J. Sawyera. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów serialu - nie będziecie narzekać na wtórność bo są inni bohaterowie i inna fabuła. Serial tylko czerpie ogólny pomysł z książki. Dla tych co nie oglądali/czytali, jak najkrócej o czym to jest:

Są sobie ludzie na Ziemi w roku 2009, chodzą, pracują, jeżdżą i nagle... Bah! Wszyscy co do joty tracą przytomność na 2 minuty i 17 sekund. Tracą "tak jakby" bo ich umysły lądują "w przyszłości" (książka: o 21 lat; serial: o pół roku). Potem wszyscy wracają do 2009 i wszędzie panuje chaos (rozbite samoloty, samochody które nie zdążyły zahamować, ludzie spadający ze schodów, drabin itd). Pomysł - miazga. W serialu biega FBI i robi dochodzenia w tej sprawie, w książce biega grupa naukowców odpowiedzialnych z to wszystko.

-C.Forbes Syndykat zbrodni. Świat korupcji zbudowany na sile terroru, walka pomiędzy dwoma organizacjami dobro vs zło.

-Ludlum Ultimatum Bournea kończę drugą część, potem zabiorę się za krucjate.

I to tyle co ostatnio zwędziłem od ojca, czy godne polecenia, nie wiem. Zaś napewno mogę stwierdzić, że bardziej odpowiada mi styl Ludluma.

O wlasnie, Mr. Hania napisal cos o zabawie czasem, to ja sie przy okazji zapytam, czy znacie jakies fajne pozycje, gdzie glownym watkiem jest podroz w czasie? I chodzi mi o te wsystkie paradoksy, zamieszanie fabularne, jakies zupelne zakrecenie wszystkiego. Znacie cos takiego?

Aktualnie czytam "Czas Pogardy" (4 część Wiedźmina). Bardzo fajnie pan Sapkowski pisze. Polecam. A co do innych, to uuuuuuuuuuuu...dużo przeczytałem i dużo czytam. Bo lubię, bo nie chcę się uzależnić znów od komputera. Ale nie stać mnie, więc latam do biblioteki (na szczęście mam blisko:P).

Znacie i polecacie Polska fantastykę, oprócz Wiedźmina?