Będąc w gim najbardziej wciągnęła mnie książka ,,Dywizjon303'' [to jest teraz lekura xD]. No i warto było przekopac się przez ,,Krzyżaków'' by przeczytać w jaki sposób Polska i Litwa dopie****ły Zakonowi. No i jeszcze Świętoszek jest w miarę zabawny
Ksiazki - temat bardzo ogolny
Będąc w gim najbardziej wciągnęła mnie książka ,,Dywizjon303'' [to jest teraz lekura xD]. No i warto było przekopac się przez ,,Krzyżaków'' by przeczytać w jaki sposób Polska i Litwa dopie****ły Zakonowi. No i jeszcze Świętoszek jest w miarę zabawny
Ja jako jedyny w klasie czytam lektury i też podobali mi się Krzyżacy, dywizjon 303, opium w rosole ale już Pan Tadeusz nie dla mnie, wiem że to epos ale i tak napisany w stylu lirycznym.
Znacie i polecacie Polska fantastykę, oprócz Wiedźmina?
Lubisz Sapkowskiego ? To powinien Ci się spodobać Piekara, polecam.
Jako ze jestem fanem gry Thief i Assassin Creed ostatnio natrafilem na ciekawa okladke ksiazki. Kupilem Przeczytalem i stwierdzam ze byla naprawde MEGA. Podobal mi sie sposob przedstawienia wielowatkowej akcji. A szczegolnie opisy cichych....(ciach) by nie mowic wiecej
Mowie tu o trylogii(bo sa to 3 ksiazki)Brenta Weeksa.
1.Droga cienia(przeczytalem i polecam)
2.Na krawedzi cienia(wczoraj kupilem dzis robie se wieczorek z ta lekturka)
3.Poza cieniem(kolejny target na mojej liscie)
Za Piekare się chyba wezme, bo mnie kumpel namawia, a Sługa był dobry.
NO i musze Toliena zakupić, obciach ale... jeszcze nie czytałem
"Na krawędzi cienia" Przy takim tytule nie ma bata byś się nudził
Jeszcze raz polecę "O włos od piwa" Dębskiego. Bardzo przyjemna lektura. Teraz poluję na zbiór "Wydrwiząb"
Czytam Warcraft Ostatni Strażnik. Dla takich n00bów jak ja, a także dla fanów WoW and Warcraft może być bardzo ciekawa.
Agatha Christie "Morderstwo to nic trudnego" + miętowa herbatka i ciekawe wieczorki gwarantowane.
Przeczytalem wlasnie "Na krawedzi cienia" nie jest tak genialna jak "Droga cienia" ale tez robi miaaaazge. Nie wiem skad autor bierze to wszystko ale jest to mistrzowskie. Najgorsze jest to ze zostala mi ostatnia czesc trylogii . A potem co?
Mozesz opisac o czym to jest? Wiem, ze sa google, ale wole opinie czytelnika, ktorego jako tako znam (o ile to mozliwe w sieci).
Ja wlasnie koncze Rowno-umagicznienie T. Pratchett'a. Co moge powiedziec? Moim zdaniem gorsze od 2 pierwszych ksiazek z serri Swiat Dysku. Zabraklo mi tego humoru, ktory byl w pierwszych czesciach, a zastapiony zostal troche innym, takim, ktory nie przypadl mi az tak do gustu.
A ja czytam głównie thrillery i kryminały. Nie żadne znane tytuły, poprostu wchodzę do biblioteki, przeglądam masę książek i biorę to co mnie interesuje. Czasem potrafię przynieść do domu z biblioteki, nawet po 4-5 książek. Teraz czytam Stephena Kinga "Miasteczko Salem", nowszą wersję.
EDIT : Kolego, chyba czytałem "Na krawędzi cienia". Nie wiem czy o tym myślę, ale jest to chyba książka o skrytobójcy który dowiedział się że jego przyjaciel żyje, i rusza mu na ratunek. Jeśli to ten tytuł, to polecam każdemu.
Teraz czytam Stephena Kinga "Miasteczko Salem", nowszą wersję.
Nie wiem jaka wersje ja czytalem, ale zawiodlem sie po calosci. Po tej ksiazce przestalem czytac Kinga: P.
Mozesz opisac o czym to jest? Wiem, ze sa google, ale wole opinie czytelnika, ktorego jako tako znam (o ile to mozliwe w sieci).Ja wlasnie koncze Rowno-umagicznienie T. Pratchett'a. Co moge powiedziec? Moim zdaniem gorsze od 2 pierwszych ksiazek z serri Swiat Dysku. Zabraklo mi tego humoru, ktory byl w pierwszych czesciach, a zastapiony zostal troche innym, takim, ktory nie przypadl mi az tak do gustu.
Jak autor napisal w podziekowania "daj mi pare stron, dlugopis i chwile czasu... a zagwarantuje ci jazde bez trzymanki".
Ksiazka jest o Chlopcu... chlopaku...(to jest ogolnie spora czesc jego zycia) ktory byl doslownie nikim. Byl smieciem... marginesem spolecznym. Potem staje sie tez nikim... ale od tego wymaga jego zawod ktory wykonuje(jest siepaczem... cichym zabojca. NIE!, nie jest zabocja... zabojca ma cele on ma truboszow ktorych musi zabic). Czyli jest nikim ale zarazem wszyscy sie go boja.
Cholera nie wiem jak to opisac. Ogolnie chlopak poznaje swojego nauczyciela ktory nie piepszy sie z niczym... jest w stanie bez zadnych lez poswiecic swoja ukochana, ucznia by osiagac cele. Tym sa siepacze.
Ksiazka jest genialna pod wzgledem wielowatkowosci, ktore w pewnym momencie sie lacza. Oczywiscie jak na fantazy przystalo sa tam gildie, magia itp. Dodac tez moge ze naprawde zadziwialy mnie zwroty akcji i to jak okrutny potafia byc ludzie w tej ksiazce... Kiedys czytalem swiat Conana ktory wydawal mi sie straszny... BLAD w porownaniu do tego swiat Conana to bylo niebo
Pierwsza czesc "Droga cienia" jak sie zabralem za czytanie to skonczylem ja po 3 dniach... poprostu zatopilem sie w tym klimacie na maxa.
Sorka Dzz nie moge opisac o czym dokladnie jest ksiazka bo tego jest za wiele, ale napisze tylko tyle "Zycie jest pozbawione sensu. Zycie jest puste. Kiedy zabieramy zycie, nie zabieramy niczego wartosciowego."
Ja czytam teraz książkę pod tytułem '' Alicja '' - od Jacka Piekary oczywiście. Ciekawa i dobra książka, mimo to czekam na kontynuacje o Inkwizytorze Mordmierze.
O, wlasnie cos ostanio bralo mnie na tego typu fantasy, to moze kiedy moj portfel na to pozwoli (szukam pracy...: P)to zakupie Na Krawedzi Cienia. Dzieki za tytul.
"Pierścien" - L.Nivena sci-fi. Polecam. Można z niej jako tako wyczytać o wyborach innych i ich konsekwencjach na nas, ogólnie skłania do przemyśleń .
O, wlasnie cos ostanio bralo mnie na tego typu fantasy, to moze kiedy moj portfel na to pozwoli (szukam pracy...: P)to zakupie Na Krawedzi Cienia. Dzieki za tytul.
Znaczy ja ci radze zaczac od "Drogi Cienia". Po pierwsze poczatek trylogii. Po drugie bedzie wiedzial o co chodzi. Po trzecie bedzisz wiedzial jakie podejmowal wybory, jakie sa konsekwencje jego wyborow, czy to lepsze czy to gorsza.. albo nawet straszne.
Z mojej strony polecam trylogię DIABLO.
Tom 1: Diablo: Dziedzictwo Krwi
Tom 2: Diablo: Czarna Droga
Tom 3: Diablo: Królestwo Cienia (moim zdaniem najlepsza)
Niesamowity mroczny klimat. Dojrzała, dorosła opowieść. Jeśli jesteś fanem Sapkowskiego - koniecznie przeczytaj.
Mi się spodobały dwie księgi (Sapkowskiego): Miecz Przeznaczenia oraz Ostatnie życzenie. Do tego trylogia władców pierścionków i to na tyle
Ale zarówno Miecz Przeznaczenia jak i Ostatnie Życzenie to zbiór opowiadań, a nie przygody Geralta? Czytałeś pozostałe tomy?