Ksiazki - temat bardzo ogolny

ja osoboście czytam i kolekcjonuje książki warhammera ,począwszy od gotreka i felixa a kończąc na pozycjach o skavenach i undeadach.

Zazdroszczę, bo ciężko dostać te książki i nie czytałem ani jednej.

Póki co czytam tylko fantasy.

Ostatnio przeczytałem 2 tomy od Adriana Tchaikovsky-iego.

Imperium Czerni i Złota, oraz Klęska Ważki, teraz czytam Krew Modliszki.

Polecam tym, co są znudzeni podziałem na rasy takie jak elfy, krasnoludy itp. Autor wprowadził swój całkowicie unikatowy podział ras.

Polecam i nie zdradzę więcej. : )

Szybkie pytanie.

kto to czytal?

http://www.zwiadowcy.com.pl/

I jak sie wam to podobalo? Bo wlasnie widzialem 4 pierwsze ksiegi w Empiku za 99zl :)

Czytalem czesc pierwsza, ksiazka raczej dla mlodzikow, ktorzy dopiero zaczynaja przygode z ksiazkami. Nie jest zla, ale pelna schematow i ogolnie straszy prostota.

Ja głównie fantasy czytam,najbardziej lubię Metro,serie o Temeraire,Wiedźmina i Władcę Pierścieni.

Obecnie czytam Alchemika Paulo Coelho.

Jeszcze nigdy nie czytałem takiej książki. Wywarła na mnie duże wrażenie...

A następną lekturą będzie "Weronika postanawia umrzeć" tego samego autora :)

Widzę, że takiego tematu nie było tak więc może będziemy wymieniać nasze ulubione książki?

Zaczynam pierwszy

Homo Bimbrownikus Andrzeja Pilipiuka. To moja ulubiona książka ponieważ autor potrafi wyczuć odpowiednie ironię oraz wyśmiewać sparawy nas dotyczące za pomocą sympatycznego egzorcysty. Książka przemawia do mnie ironią oraz prostotą symapatycznego egzorcysty.

Moze oprocz samego rzucania tytulami, kilka powodow, dla ktorych dana pozycja jest ta ulubiona?

Widzę, że takiego tematu nie było tak więc może będziemy wymieniać nasze ulubione książki?Zaczynam pierwszyHomo Bimbrownikus Andrzeja Pilipiuka.

Operacja Dzień Wskrzeszenia jakoś nie przekonała mnie do twórczości autora. Sam bym polecił "Króla Szczurów", przeczytałem niemalże jednym tchem.

Polecam "Ocalona" Dean'a Koontza. Jeżeli ktoś lubi thrillery - to na pewno znajdzie coś dla siebie. Na początku może się wydawać, że książka nudzi, jednak zbiegem czasu akcja staje się bardzo dynamiczna, a zarazem tajemnicza. Najbardziej zaskakujący jest koniec. Pochłonąłem książkę dogłębnie. Nie chce zdradzać więcej, żeby nie psuć zabawy ;]

Ojeju, sporo tego było... Tak na szybko to 2 tytuły, które zapadły mi najlepiej w pamięć:

- saga "WIEDŹMIN" A. SAPKOWSKIEGO,

- póki co pierwszy tom trylogii "LEWA RĘKA BOGA" P. HOFFMAN'A (jakoś w tym roku ma wyjść u nas kontunuacja).

O Wieśku nie ma co pisać. Po prostu fenomelnie napisana saga, ciekawy, "cięższy" świat fantasy (no właściwie taki słowiański, więc pasuję jak na nas), interesujący bohaterowie i wszystko inne też mi się spodobało. Za dużo wymieniania jak dla mnie. Moim zdaniem cudo.

Jeśli zaś chodzi o 2 pozycję, to również nieco mroczniejsze fantasy, dobrze napisana. Nawet moja przyjaciółka (właściwie już dziewczyna), która nie przepada za fantastyką pochłonęła to migiem. Bardzo ciekawa, dynamiczna i czasem nieco pokręcona akcja, chociaż zakończenie takie sobie. Ale to dobry powód, aby wziąć się za kolejny tom ("Anioł śmierci").

A Mroczna Wieża S. Kinga? Przedstawia dosyć niecodzienne uniwersum połączenia jakiejś tam dawki magii + post apokaliptycznego świata. W dodatku w którejś tam części główny bohater opowiada o świecie, który jeszcze jakoś tam się trzymał kupy przed "obecnymi wydarzeniami". Jak dla mnie bomba, mroczny klimat, niecodzienna fabuła, i jak to King, również nie oszczędza na kontrowersyjnych treściach czy języku. Na prawdę godne polecenia.

Wspomniałbym o Achaji, dziwna, ale w sumie znakomita książka.

O widzę że ktoś już wymienił sagę Wiedźminie Sapkowskiego więc nie będę o niej pisał bo za dużo by to zajeło:) (Nie dawno nawet pisałem recenzje do gazetki szkolnej :) ) Nie przeczytałem zbyt wielu dobrych książek ale jeszcze wszystko przede mną :) Teraz czytam książkę "Diuna" Franka Herberta jeszcze jej nie skończyłem więc formalnie nie powiem że jest moją ulubioną ale raczej gdy skończę tak będzie :)

Neal Stpehenson "Cryptonomicon" trzeba przeczytać żeby zrozumieć dlaczego ta książka jest najlepsza na świecie ;] do tego oczywiście Władca Pierścieni i Dzieci Hurina Tolkiena, super przygoda wspaniały świat no i wszystko co pisze Terry Pratchet.

,,Hobbit", ,,Władca Pierścieni", cala seria. Tylko prosze zapamiętać, bo jak tutaj nie którzy uważają, film = to samo w książce. Nic głupszego.

Oczywiście Sapkowski cała saga + mogę polecić ,,Kroniki Czarnej Kompani" od Glena Glocka.

Gordon, nie czytałem ,,Dzieci Hurina" - Tolkiena, ale czy to jest pisane coś ala Sirmalion? Bo jeśli tak to podziękuje.

To nie jest coś jak Silmarilion, Sil. to coś jak biblia masz tam cały opis świata od początków, łącznie z opisem jak teń świat powstał i jego tworzenie przez bogów, do końca 3 ery śródziemia, dzieci to opowieść która krąży cały czas wokół Hurina i jego dzieci, opowiadając ich dramatyczne przygody.

(po koleji) Eragon-Najstarszy-Brisingr-Dziedzictwo tom 1-Dziedzictwo tom 2. naprawde polecam wszystkie czesci Eragona świetna fantastyka stworzona przez Christopher'a Paolini (15-latka) ksiązka jest pisana przez nastolatka nie przez dorosłego więc zupelnie inaczej sie przedstawia. polecam

Strasznie lubię wszystkie tytuły Tom'a Clancy'ego. Jaram się każdą jego powieścią, a tym bardziej cieszę się, bo wciąż pisze nowe książki, które wciąż trzymają poziom! Jack Ryan to już dla mnie kultowa postać.

Do tego z całą pewnością John Grisham, którego odkryłem właściwie niedawno za sprawą Firmy. Zabrałem się za tą książkę i teraz łykam wszystkiego jego tytuły, które tylko znajdę w bibliotece. Dlaczego go lubię? Nie mam pojęcia, ale kręci mnie tematyka prawnicza, tym bardziej thriller. :D

Czytałem wiele książek Jacka Komudy. XVIIw - m.in "Samozwaniec" i o wyprawie polaków na Moskwę czy Banitę - nieco taki sarmacki thriller. Książki mocno wciągają. Aresten wymienił Silmarilion - próbowałem go czytać ,ale powieści są dla mnie trochę za bardzo wzniosłe , elfickie i dramatyczne :).

Przeczytałem 3 części Eragona i mój zachwyt młodego wieku (~11 lat) mocno ostygł. Teraz jak patrze przez pryzmat innych książek Eragon nawet do pięt im nie dorasta. Za to mogę polecić Władcę Pierścieni (rozbudowany świat, niezła fabuła choć niestety oparta na walce dobra ze złem. Jedynie niektórych może przytłoczyć ilość opisów) i oczywiście Wiedźmina- tu rozpisywać się chyba nie muszę ;D Chyba się zabiorę za te dzieci hurina :)