Ojczyzno ma

Przyłączam się ^^

Rozmowa nabiera zacnego znaczenia, iż pewna grupa użytkowników na siłę próbuję przekonać kogoś do swoich racji politycznych, prawdą jest fakt iż kto ma zagłosować na PiS zagłosuje na Piś kto na PO to na PO, nie ważnego kogo wybierzecie, Polak to tak stwór któremu wieczne będzie źle, bo wszyscy mówią że wszędzie jest lepiej, w Niemczech we Francji , zawsze jest lepiej tam gdzie nas nie ma.

Polsce potrzeba potężnego kopa w d*pę działań ekspertów w zakresie prawa polskiego,prawa międzynarodowego, ekonomi , kontaktów zagranicznych a nie bandy historyków którzy nie mogli znaleźć pracy w szkołach to się za politykę zabrali.

A tak tlyko z czystej ciekawości się zapytam.Przyczepiliście się do ZUSu, okej też go nie lubię.Ale co mają powiedzieć osoby biorące renty z ZUS tylko dlatego, że urodzili się bez nogi, czy Ojciec ich tak katował w domu, że wyłupił im oczy? Co z osobami niepełnosprawnymi? Chocidz mi o osoby w pełni nieporadne, pokrzywdzone przez los.Na odstrzał czy wysłać ich do kopalni?Czekam na odpowiedź.

Proces likwidacji ZUSU jest tak cholernie skomplikowany że szkoda gadać , dodatkowo w miejsce ZUSU musi powstać inny instytut zajmujący się składkami. Aktualnie gdyby rząd chciał zlikwidować ZUS Teraz , to cała procedura likwidacyjna zajęłaby około 40 lat ze względu na to iż ludzie mają wypłacane renty/emerytury z ZUSU oraz część ma dużo już lat składkowych w ZUSIE.

Drugim aspektem jest to że ZUS działa teraz jak piramida, ZUS nie ma kasiory na wypłatę RENT i EMERYTUR , więc pobierają kasę z naszych składek , przez co znowu procedura likwidacyjna jest praktycznie niemożliwa......

Do tego na naszą emeryturę , będą pracować nasze dzieci.... rewelacyjnie to zrobili.

@Naturall

Bez wujków prezesów może i się da, ale bez jakichkolwiek znajomości nie. Szukam pracy już jakiś czas, jedyne roboty jakie wyrwałem to budowlanka i zapiernicz na akord w hurtowni. Super perspektywy, prawda? Nawet na staż (z bonu stażowego) nigdzie nie chcą. Natomiast w UP mieli staże: w hurtowniach itp. (taaaa... marzenie zapierniczać na stażu za marne grosze w hurtowni czy na magazynach). Natomiast tu jeden kolega po znajomościach załapał się jako frezer (nigdy nie miał nic wspólnego z frezarką, nauczyli go używać po zatrudnieniu), tam kolejny po znajomościach wygodna praca za biurkiem, itp.

@kubas246
Jakie skończyłeś studia?
Ile masz doświadczenia z praktyk?
Jakieś nagrody z konkursów studenckich?

W sumie to nie chcę mi się z Tobą rozmawiać Naoglądaliście się filmików posłuchaliście paru wywrotowców i myślicie, że wszystko w państwie da się naprawić paroma punktami w tydzień.Otóż nie Ale nie będę Cię budził. Przypisujesz sobie miano tego, który ma otwarty umysł, a nie mnie wyzywasz od człowieka z wypranym mózgiem.To tak, żeby Cię poinformować. Nie mam TV w domu, dawno się go pozbyłem. Do oglądania filmów wystarcza mi komputer.Ja przynajmniej nikogo nie osądzam, jak go nie znam Nie wiem kto tu ma wyprany mózg ale na pewno nie ja.

Dobrze, że przynajmniej trzymasz się tego co ci wychodzi najlepiej i się poddajesz gratuluję wytrwałości.

Ad. 1 - Takie masło maślane. "Opłaćmy ich godnie" - bo poseł zarabia 1200 zł na rękę i musi z obrad po nocy wracać komunikacją miejską.Ad.2 - Tak, uprośćmy wszystko maksymalnie. A potem ktoś pójdzie siedzieć na kilkadziesiąt lat bo dowody były sfabrykowane, więc wina na pierwszy rzut oka była oczywista.Ad.3 - Przede wszystkim to powinno znieść się darmową wyższą edukację. Po co nam tysiące nowych bezrobotnych magistrów itp, wykształconych za pieniądze podatników? Czy taka osoba serwując śmieci w maku wykorzysta tam swoją specjalistyczną wiedzę z zakresu europeistyki?Ad.4 - Tu się zgadzam w całości. Nieroby do roboty - jak nie to szczaw i mirabelki. Mam dość utrzymywania darmozjadów.Ad.5 - Biurokrację to powinno się zredukować do 30 %. Ad.6 - W czterech literach mam przymusowe ubezpieczenia społeczne. Ja sam jestem ubezpieczony na swój sposób. Obecnie płacę za ubezpieczenie ludzi nieporadnych życiowo, kalek i chorych przewlekle. Jak chcę iść do lekarza to korzystam albo z abonamentu, który sponsoruje mi szef albo dopłacam od stówki w górę za wizytę u specjalisty.Ad.7 - Dokładnie.Ad.8 - Przede wszystkim wykopać obcy złodziejski kapitał typu Biedronka, Lidl i inne wysypisko śmieci.Ad.9 - Obniżyć podatki, akcyzę itp.

Dziękuję koledze już tłumaczę za co. Te punkty powyżej to tylko przykład ale to co pokazaliśmy tu przed chwilą jest właśnie tym czego trzeba - inicjatywą. Siedzimy na forum o grach rozmawiając o polityce nie mając wyższego wykształcenia w tej dziecinie (przynajmniej ja :P) ale już jesteśmy w stanie przedstawić zarys tego co trzeba zmienić. Wiadomo znajdą się ludzie mądrzejsi, którzy wyjdą z jakimś innym lepszym pomysłem ale bez próby i jakiejkolwiek inicjatywy marudząc jak jest źle nie próbując nic zmienić do niczego nie dojdziemy. Część czytających zarzuci mi, że tym pieprzeniem na forum nic nie zmienię ale mi wystarczy jak nawet jedna osoba pomyśli "kurde no jednak coś w tym jest". Rozumiem irytację tych poddanych, ciężko zmienić swoje poglądy. przecież nikt nie będzie mówił mi co mam myśleć, no niestety ale już za późno. Nie posiadam mediów żeby brać ludzi podstępem i wciskać im w głowę, że jest tak jak powinno być mogę jedynie zapewnić ich, że jeżeli będzie możliwość zmiany to spróbuję ją wykorzystać.

@Samuraj13

W trakcie studiów, 1 rok, informatyka. Wcześniej technikum informatyczne (jeśli to ma znacznie to egzamin zawodowy zdałem). Miesięczne praktyki z Anglii (głównie zarządzanie stroną sklepu, tworzenie metatagów dla produktów, uzupełnianie, również pod koniec praktyk zarządzanie systemem zamówień). Porobione pełno kursów (np. ECDL Start i Core). Nagród konkursów studenckich brak z powodów oczywistych - tyle co zacząłem studia i ponadto studiuje zaocznie (chciałem sobie dorobić, ale jak widzę że tak to wygląda to zapewne na drugi rok przeniosę się na dzienne).

@DOWN

Chodzi jednak o prostą sprawę. Mając znajomości można wyrwać niezłą (stosunkowo) pracę bez tytułów, studiów, itp.

To nie bój się, jeszcze pracę znajdziesz. Jak zrobisz tytuł inż. to i praca się znajdzie, pamiętaj o tym żeby brać jak najwięcej praktyk i pokazywać się na nich z jak najlepszej strony, a któregoś dnia zaporoponują Ci pracę. Znam to z autopsji ;)

bla bla bla, wy walczcie o wolność, i dobrobyt, a ja mimo tego że najniższej krajowej nie zarabiam, mam to w d*pie i mówię nara, zobaczycie że nic nie zmienicie i nic się nie zmieni

"nic nie zmienicie i nic się nie zmieni" kolega nihilista?

@desp, przede wszystkim trzeba zmienić system. Żeby zmienić system trzeba zmienić mentalność ludzi.

A konkretniej? Najpierw należy znieść senat, potem należy znieść sejm, rolę państwa ograniczyć do minimum (a najlepiej pozbyć się państwowości, co niestety jest utopią), a władzę zostawić w rękach jednostek. Tak proste, ale ludzie nie zrobią nic, bo dla nich bezpieczeństwo to wartość kardynalna, a to zapewnia niestety państwo.

A odniosę się do obcego kapitału bo mnie tu uj strzela...... w tym kraju jest takie gówno które się zwie " wspieranie firm z zagranicznym kapitałem "
to gówno działa na takiej zasadzie że jak przyjdzie firma z innego kraju i da miejsca pracy , wówczas przez 2 lata są zwolnieni z podatku dochodowego 18% .....

Po 2 latach firma zamyka w ciągu 1 dnia działalność gospodarczą i zakładają nową z nowym prezesem na czele i znowu mają 2 lata zwolnienia z podatku dochodowego 18% i tak co 2 lata ......

A ja mając własną firmę płacę 1100 zł ZUSU za siebie + 18% dochodowego ; zarabiając około 4000 zł / miesięcznie muszę oddać państwu 1540 zł ( zakładając że nie mam żadnych dodatkowych kosztów , paliwo itp , wówczas jest mniejszy podatek dochodowy )

Nie mam 2 lat zwolnienia od podatku dochodowego , tylko kwotę zwolnienia od podatku która się nie zmieniła od kilku lat. Tyle że ta kwota starcza mi na około 3 miesiące.

U mnie jest TESCO które jest już pod 4 nazwą: TESCO > TESCO 24H > TESCO Hiper > TESCO EXTRA .... banda złodziei.

Prosty przykład:

Kiedyś:

liberty.jpg

Teraz:

logo-fb.png

Ogólnie temat wygląda na jedną wielką prowokacje, nic więcej. Jednak zainteresowała mnie ta część: "Najpierw należy znieść senat, potem należy znieść sejm, rolę państwa ograniczyć do minimum (a najlepiej pozbyć się państwowości, co niestety jest utopią), a władzę zostawić w rękach jednostek." Mógłby autor rozwinąć swoją myśl? "pozbycie się państwowości" najlepszą acz nierealną opcją? sympatie anarchistyczne?

Dziwi mnie, że dopiero teraz ktoś na to wpadł : D. Oczywiście że tak, chociaż wiem, że jest to utopia (a przynajmniej na razie) i jedyną realną opcją jest ewentualnie libertarianizm oparty na myśli A. Rand co do państwa.

bla bla bla, wy walczcie o wolność, i dobrobyt, a ja mimo tego że najniższej krajowej nie zarabiam, mam to w d*pie i mówię nara, zobaczycie że nic nie zmienicie i nic się nie zmieni

Parę złotych kieszonkowego to o wiele mniej niż najniższa krajowa. Tu się zgodzę z tobą :)

A ja mając własną firmę płacę 1100 zł ZUSU za siebie + 18% dochodowego ; zarabiając około 4000 zł / miesięcznie muszę oddać państwu 1540 zł ( zakładając że nie mam żadnych dodatkowych kosztów , paliwo itp , wówczas jest mniejszy podatek dochodowy ) Nie mam 2 lat zwolnienia od podatku dochodowego , tylko kwotę zwolnienia od podatku która się nie zmieniła od kilku lat. Tyle że ta kwota starcza mi na około 3 miesiące.

Z tego co wiem to by otworzyć własną działalność trzeba mieć skończone 18 lat. Coś się ostatnio zmieniło w tej kwestii?

Takie moje luźne spostrzeżenie. Nasze pokolenie może dopiero zmienić coś w Polsce. Nasi rodzice i dziadkowie są niestety za bardzo przesiąknięci poprzednim ustrojem by zrezygnować z złudnego "państwa opiekuńczego" troszczącego się o życiowe miernoty i nieudaczników, nie mogących samodzielnie się utrzymać.

Z tego co wiem to by otworzyć własną działalność trzeba mieć skończone 18 lat. Coś się ostatnio zmieniło w tej kwestii?

Tak samo żeby zacząć pracować, twoje wypowiedzi nie wnoszą nic do tematu, jesteś zwykłym trollem który w każdym temacie musi wsadzić swoje 4 litery , chyba w 3 ostatnich tematach użytkownicy tego portalu nie przetłumaczyli Ci trochę , więc dobra rada , strzel sobie konika jak mama nie patrzy , bo jeszcze pasem po d*pie dostaniesz i będziesz płakał ;(, ... tyle mam do powiedzenia muj góró z podstawuwki "

-

@Edit

Jakbyś wykazał się choć odrobiną intelektu pozom IQ 2 może 3 , kliknąłbyś w link w mojej stopce i widać że poniższa strona jest podpięta w działalność gospodarczą na firmę M-Struzik 657-280-82-55 a ja jestem właścicielem tej strony , jednak jest to dla Ciebie zbyt wiek problem intelektualny więc lepiej trolować niż coś inteligentnego napisać bo tyle na tym forum potrafisz zrobić obserwując twoje posty.

@Edit 2

Trola się ne karmi, trola się niszczy zanim złoży jaja. Także moja dyskusja z Tobą skończyła się na tym poziomie jakim jest teraz. Dziękuje Ci za chwile śmiechu :)

@Edit 3

Brawo - ładnie pokazałeś swój poziom. Post leci do analizy moderacji na okoliczności obrażania drugiego użytkownika.

To jest dla Ciebie obraza? J bym powiedział że komplement , trolu forumowy, wystarczy zobaczyć Twoje wypowiedzi i odpowiedzi na tym forum często aż biją w oczy brakiem wiedzy na tematy a zwykłym nabijaniem postów i wypowiedziami nic nie wnoszącymi do tematu.

@Edit 4

Tak jak psałem wyżej nie jesteś osobą kompetentą do dyskutowania ze mną , choć i ja popełniam błędy jestem w stanie się do tego przyznać. Wszystkie Twoje psoty od dziś są ignorowane , chwała Adminow za taką opcję :)

____________________________________________________________________________________________________________

Myślę że wątek został już wyczerpany w tym temacie, warto go zamknąć zanim kolejne cebulaki pokroju baala którzy nie skończyli szkoły podstawowej wypowiadający się z wielką wiedzą pojętą z Wikipedii zaczną roić offtopy i wyżalać się jakie to oni mają trudne dzieciństwo.

warn_ico.png
Obraza użytkownika ~ blaumro
@desp, przede wszystkim trzeba zmienić system. Żeby zmienić system trzeba zmienić mentalność ludzi.A konkretniej? Najpierw należy znieść senat, potem należy znieść sejm, rolę państwa ograniczyć do minimum (a najlepiej pozbyć się państwowości, co niestety jest utopią), a władzę zostawić w rękach jednostek. Tak proste, ale ludzie nie zrobią nic, bo dla nich bezpieczeństwo to wartość kardynalna, a to zapewnia niestety państwo.

Piszesz o demokracji bezpośredniej, gdzie każdą decyzję podejmuje się przez referendum w którym udział mogą wziąć wszyscy uprawnieni do głosowania obywatele? Bardzo fajny system, w Szwajcarii zdaje się funkcjonować całkiem nieźle. Niestety Polacy do czegoś takiego nie dorośli bo na owe referenda by chodziło 10-15% społeczeństwa. Co ciekawe, w Polsce jest ruch społeczny pn. "Demokracja Bezpośrednia", na którą można oddać głos w wyborach, jednak niema co brać ich na poważnie bo ich poparcie jest w granicach błędu statystycznego.

Tak samo żeby zacząć pracować, twoje wypowiedzi nie wnoszą nic do tematu, jesteś zwykłym trollem który w każdym temacie musi wsadzić swoje 4 litery , chyba w 3 ostatnich tematach użytkownicy tego portalu nie przetłumaczyli Ci trochę , więc dobra rada , strzel sobie konika jak mama nie patrzy , bo jeszcze pasem po d*pie dostaniesz i będziesz płakał ;(, ... tyle mam do powiedzenia muj góró z podstawuwki " -Myślę że wątek został już wyczerpany w tym temacie, warto go zamknąć zanim kolejne cebulaki pokroju baala którzy nie skończyli szkoły podstawowej wypowiadający się z wielką wiedzą pojętą z Wikipedii zaczną roić offtopy i wyżalać się jakie to oni mają trudne dzieciństwo.

Brawo - ładnie pokazałeś swój poziom. Post leci do analizy moderacji na okoliczności obrażania drugiego użytkownika.

Ogólnie temat wygląda na jedną wielką prowokacje, nic więcej. Jednak zainteresowała mnie ta część: "Najpierw należy znieść senat, potem należy znieść sejm, rolę państwa ograniczyć do minimum (a najlepiej pozbyć się państwowości, co niestety jest utopią), a władzę zostawić w rękach jednostek." Mógłby autor rozwinąć swoją myśl? "pozbycie się państwowości" najlepszą acz nierealną opcją? sympatie anarchistyczne?

Po prostu niezbyt przemyślana wypowiedź. Brak organów zarządzających wystawiłoby nasze państwo na łaskę i niełaskę sąsiadów. Podobnie jak teraz niby decydują się losy Ukrainy. Państwo bez władzy to państwo niczyje.

@Krysowski Skoro moje przypuszczenia się potwierdziły to powiedz mi jak widzisz w tej "utopii" kwestie bezpieczeństwa? Wiadomo, policja jest narzędziem w rękach państwa służącym do ograniczania prawdziwej wolności obywateli. Warto by ją było czymś zastąpić? czy może w ogóle zlikwidować?

@Baal wątpię by ta odpowiedź była źle przemyślana (choć nie siedzę w głowie Krysowskiego), po prostu czytając ją ciężko nie odnieść wrażenia, że autor jest anarchistą. "Państwo bez władzy to państwo niczyje." tu zgadzam się w 100%, od siebie dodam jeszcze, że dramatem anarchii jest złe pojmowanie słowa wolność. Jednym słowem, powtarzanie błędów francuskich rewolucjonistów, którzy zbytnio zachłysnęli się swoją wolnością.

Zagwarantowala tobie kiedys policja bezpieczenstwo? Mowie o dzialaniu, ktore odbilyby sie bezposrednio na twojej osobie/rodzinie.

Nie, nie miałem jeszcze sytuacji wymagającej natychmiastowej interwencji policji.

Oczywiście nie neguję potrzeby organizacji zapewniającej bezpieczeństwo, zasady powinny być zarysowane i przestrzegane. Jednak obecna policja nie jest dobrym rozwiązaniem. Marnują czas susząc na drogach, boją się chodzić do "gorszych" dzielnic. Oczywiście są ludzie z powołaniem i trzeba ich szanować. Ale 90% policjantów to leniuchy, którym się nie chce pracować tyle, co normalnym ludziom. Można wymieniać i wymieniać. Nadużycia, notoryczne przekraczanie uprawnień Nie chce mi się dalej.

Z braku fizycznej możliwości istnienia, wcześniej przytoczonej utopii, nie wiem, co mogłoby być lepsze, a raczej mniej złe.