Hots to gra dla casuali z założenia, W lolu czy docie ilość współczynników wpływających na wygraną czy przegraną gre jest wręcz miażdżąca, tymczasem w hotsie wszystko opiera się na bieganiu w 5ciu i ciągłym rollowaniu twarzą po klawiaturze. Oczywiście nie ma w tym nic złego, po prostu gra obrała inną publiczność na target i tyle.
Opłaca się zaczynać?
"Sama walka 1v1 czy nawet 5v5 w hotsie wymaga większego myślenia taktycznego. W lolu wygląda to przeważnie tak że wbijacie w teamfith każdy wali całą serie w klawe QWER i koniec walki. W hotsie jeżeli jeszcze posiadacie dobrych supportów po obu stronach to czasem zdążysz użyć 2x ulta w 1 teamfighcie." Tak jak wcześniej pisałem nie ma czegoś takiego jak 1v1. Nie da się przeciwnika samemu zabić chyba że będzie stał AFK. Bardzo łatwo jest uciec.
Niema czegoś takiego jak 1v1? Bo co? Bo nie możesz zabić przeciwnika w ciągu półtorej sekundy jak w lolu? A nawet jak byś się postarał to tak możesz. Łap coś dla ciebie.
https://www.youtube.com/watch?v=DNiS-GB6liw
Że niby w lolu masz więcej "współczynników wpływających na wygraną czy przegraną "?? Niby gdze? Farmienię na linii przez 15 minut? Czy może oneshotowanie wroga? A co do hotsa, i tego biegania w 5. Np masz mapę podniebna świątynia czy jakoś tak. Odblokowują się wam 2 świątynie i teraz musisz tak podzielić team żeby był wstanie zająć dwie naraz świątynie lub tak podzielić żeby jedna gruba odganiała resztę wrogą od jednej świątyni do czasu aż druga grupa wykorzysta tą jedną. Mapka ze smokiem musisz tak się ustawić żeby kontrolować 3 objectivy.
Co to za teksty, że lol jest dla hardcorowców? Przecież to teraz jest najzwyczajniejszy casual i to zbugowany jak cholera... To już nie to co kiedyś. Co do samego hotsa wracając... Garstka ludzi, która nigdy w to nawet nie zagrała i ze złości na brak keya rozpuściła antyhype po necie. Osobiście miałem dostęp jeszcze przed większością ludzi z yt itd. Myślę, że gierka rządzi się swoimi prawami. Ma przecież własną mechanikę i wywiera nacisk na schematy strategii. "Skill" liczy się bardziej drużynowy niż solo. Gra w sobie całkiem prosta i przyjemna na niedzielne popołudnia. Mam znajomych co napierdzielają w to jak szaleni. Sam osobiście nie jestem na aktualną chwilę przekonany do nolife'a w tę grę. Zobaczymy co będzie potem.
Osobiście mi sie HOTS podoba , lola gralem od Bety ale gre opuciłem w Platynie 1 z prostego powodu Comunity jak dla mnie HOTS jest bardziej gra na myslenie samemu gry nie wygrasz
Ja sobie napisze takie moje spostrzeżenie, które doświadczyłem w Hotsie po paru dniach grania.
Gra spoko, mechaniki jak i same mapy są spoko. Tak jak w każdych mobach, zdarzają się tutaj ludzie, którzy nie mają pojęcia co powinni robić, i mają wylane na drużyne, po prostu siedząc na linii.
Gra mi się przyjemnie, ale gra ma jeden minus, który już pierwszego dnia wypatrzyłem. Chore ceny bohaterów. Champion który kosztuje 15k przy wyjściu i 10k po 2 tygodniach. No spoko, ceny mogły by być takie wysokie, tylko nie w momencie, w którym za WYGRANY mecz dostajesz max 30 złota. Masz grać ponad 100 meczy, wliczając te wszystkie daily, żeby zdobyć jednego znośnego championa? Głupota straszna i ewidentny skok na kasę, który niesamowicie mnie od tej gry odrzuca.
Ja sobie napisze takie moje spostrzeżenie, które doświadczyłem w Hotsie po paru dniach grania. Gra spoko, mechaniki jak i same mapy są spoko. Tak jak w każdych mobach, zdarzają się tutaj ludzie, którzy nie mają pojęcia co powinni robić, i mają wylane na drużyne, po prostu siedząc na linii.Gra mi się przyjemnie, ale gra ma jeden minus, który już pierwszego dnia wypatrzyłem. Chore ceny bohaterów. Champion który kosztuje 15k przy wyjściu i 10k po 2 tygodniach. No spoko, ceny mogły by być takie wysokie, tylko nie w momencie, w którym za WYGRANY mecz dostajesz max 30 złota. Masz grać ponad 100 meczy, wliczając te wszystkie daily, żeby zdobyć jednego znośnego championa? Głupota straszna i ewidentny skok na kasę, który niesamowicie mnie od tej gry odrzuca.
Bli$$ard Entertainment chyba nie trzeba wiecej dodawać.
Niema czegoś takiego jak 1v1? Bo co? Bo nie możesz zabić przeciwnika w ciągu półtorej sekundy jak w lolu? A nawet jak byś się postarał to tak możesz. Łap coś dla ciebie.https://www.youtube.com/watch?v=DNiS-GB6liwŻe niby w lolu masz więcej "współczynników wpływających na wygraną czy przegraną "?? Niby gdze? Farmienię na linii przez 15 minut? Czy może oneshotowanie wroga? A co do hotsa, i tego biegania w 5. Np masz mapę podniebna świątynia czy jakoś tak. Odblokowują się wam 2 świątynie i teraz musisz tak podzielić team żeby był wstanie zająć dwie naraz świątynie lub tak podzielić żeby jedna gruba odganiała resztę wrogą od jednej świątyni do czasu aż druga grupa wykorzysta tą jedną. Mapka ze smokiem musisz tak się ustawić żeby kontrolować 3 objectivy.
I czego ma dowieść ten filmik? Jest tylko jedna postać, która jest w stanie to zrobić i tak naprawdę do niczego więcej się nie nadaje.
Temat został całkowicie wyczerpany i schodzi na złą drogę mrocznego offtopu. Nawołuje do zamknięcia, bo wywołują się nie potrzebne dyskusje.
HOTS nie ma nic do zaoferowania w świecie e-sportu, mozna pograć dla relaksu i kto się z tym nie zgadza wychodzi na fanboya. Rozgrywka została uproszczona do takiego stopnia iż poradzi z nią sobie każdy 5 latek. Żadne taktyki czy nawet build się nie liczą bo nie istnieją w HOTSIE.
@up Mam czytać twoją wypowiedź tak?
Dalsze prowadzenie dyskusji jest bez sensu, bo ja mam rajcę. Wcale nie podaje za argumenty tych przykładów, które zostały już wcześniej obalone kilka razy.
@Sparki
Grając półtora miesiąca mam kupione 10 postaci. To jest mało? Po drugie Blizzard wysłuchał graczy, że złota jest trochę za mało i zostanie to już naprawione w patchu. Teraz pytanko. Czy Riot kiedykolwiek zwiększył ilość zdobywanego PZ (czy jak to się zwie) za mecze?
@G3Ryon
Cytuje twoje zdanie: "kto się nie zgadza z moim zdaniem wychodzi na fanboya i tyle". A teraz przemyśl sobie to co napisałeś 100 razy, a następnie drugie tyle sieknij głową w ścianę... Offtop ty tu robisz pisząc coś i nie popierając tego żadnymi faktami.
Nie da się przeciwnika samemu zabić chyba że będzie stał AFK
Da się. Wojownika jest trochę trudniej ubić, ale też się da. Trwa to dłużej niż w LoL, gdzie po dwóch strzałach jest już fajrant, ale się jak najbardziej da.
Rozgrywka została uproszczona do takiego stopnia iż poradzi z nią sobie każdy 5 latek. Żadne taktyki czy nawet build się nie liczą bo nie istnieją w HOTSIE.
Brednie.
W LoLa gra mnóstwo 12 latków i dają sobie rady. Te gry są tak samo proste. Z tym, że LoL jest nudniejszy, bo 10 minut trwa farmienie na lini, które nic nie wnosi do późniejszej rozgrywki. W HoTS walki drużynowe zaczynają się prawie od początku rundy.
W obydwu grach w większości przypadku partie rozstrzyga ostatni "teamfight", gdy czasy odrodzenia są już bardzo długie. Z tym, ze w HoTS można jeszcze użyć mechaniki danej mapy i wygrać grę na dwa sposoby, co jest miłym urozmaiceniem.
Taktyki i buildy nic ne znaczą ? Chyba dla ludzi z 10 levelem
Co do ilości golda, to łącznie z daily questami możemy uzbierać kasę na nowego bohatera, prawie tak szybko jak w LoLu. Nie tak szybko, z racji tego, że póki co mamy tutaj znacznie mniej czempionów.
Na start dostajemy ok. 7k golda, levelując swoje konto i dodatkowo za wbicie 5 poziomu na każdej postaci dostajemy po 500 złota. Ceny bohaterów wahają się od 2k do 10k, a najnowszy zawsze jest po 15k.
Blizzard już zapowiedział, że na poziomach 15 20, 25 dostaniemy dodatkową ilość złota (działa wstecz). Także bohaterowie dostaną zwiększony poziom do 20 i jakieś nagrody podczas levelowania.
Ja nie mam żadnych problemów ze złotem. Gdybym za szybko zarabiał, to nie miałbym na co zbierać i by mi się grać nie chciało, a tak to zawsze mam do czego dążyć, czy to nowa postać, czy skórka mistrzowska. W przyszłości na pewno jeszcze coś dodadzą, bo gra dopiero co się tworzy.
Są jeszcze stymulatory, które zwiększają ilość zdobywanego golda i expa.
Bli$$ard Entertainment chyba nie trzeba wiecej dodawać.
Jedyny problem to, to że ceny są w Euro, a Euro stoi u nas w Polsce drogo i przez to zakupy stają się dość drogie. Szkoda. Moim zdaniem powinni przeliczyć ceny na polskie warunki, to na pewno więcej by zarobili.
Dać 45 zł za jeden skin ? Przesada.
Ale o jakimś p2w i tak nie ma tutaj mowy. Gra jest tak samo fair jak i LoL. I taka pewno zostanie, bo ciężko byłoby tutaj wprowadzić jakieś p2w, tak żeby nie zrazić do siebie wszystkich graczy.
HOTS nie ma nic do zaoferowania w świecie e-sportu,
Ma tyle samo do zaoferowania co LoL, albo i więcej.
HoTS powstał z e-sportu i powstał z myślą o e-sporcie. Turnieje już dawno się odbywały.
HoTS powstał z moda do SC2 zrobionego na jednym z BlizzCon'ów, żeby ludzie mieli coś fajnego do roboty. Ludziom spodobała się ta gra i chcieli ja na następnym BlizzConie, więc Blizzard postanowił zrobić z tego pełnoprawną grę na dedykowanym silniku i zarabiającą na siebie. I tak powstał Chocapic...ee, znaczy...HoTS.
Z tym tyle samo co lol, albo i więcej to bym nie szalał Póki co e-sport jest uboższy, ale to dlatego, że gra jest jeszcze bardzo świeża. W przyszłości, czemu nie, zobaczymy.
Definitywnie Lol,dota > hots i tyle.
Zakończmy ten głupi temat bo ilość spoconych postów pisanych przez fanboyi blizzarda już dawno osiągnęła limit.
Ludzie zrozumcie, że jak gra jest skierowana dla casuali to nie jest to negatywna cecha, tylko ukłon w stronę powiedziałbym niedzielnych graczy ale przecież masa dzieciaków gra po 30h/24 i znowu zacznie się płacz.
Zamykam temat! A teraz wy idźcie i głoście słowo Kartago.
I co z tego że to beta ? Autor tematu pyta jak gra prezentuje się obecnie,a nie jak będzie się prezentowała za 2 lata.. idiotyczna logika.Dla mnie hots to bardzo prosta gra, gdzie wciskasz q-w-e-q-w-e czasem r tak długo dopóki przeciwnik nie padnie, on robi to samo i jedyne co może cie zaskoczyć to gank na plecy.Jeśli ktoś szuka przyjemnej gry na niedziele to może śmiało brać hotsa, natomiast ja zostaje przy lolu gdzie własne umiejętności maja znaczący wpływ na grę.Jesteś casualem wybierz Hotsa, jesteś hardcorowcem wybierz dote, lola, hona.
innymi słowy jesteś dzieciakiem z masą wolnego czasu, grasz w te tzw "hardcory", jeśli jesteś osobą pracującą mającą wolny czas jedynie w dni wolne od pracy i czasem po pracy to grasz w HotS
@SparkiGrając półtora miesiąca mam kupione 10 postaci. To jest mało? Po drugie Blizzard wysłuchał graczy, że złota jest trochę za mało i zostanie to już naprawione w patchu. Teraz pytanko. Czy Riot kiedykolwiek zwiększył ilość zdobywanego PZ (czy jak to się zwie) za mecze?@G3RyonCytuje twoje zdanie: "kto się nie zgadza z moim zdaniem wychodzi na fanboya i tyle". A teraz przemyśl sobie to co napisałeś 100 razy, a następnie drugie tyle sieknij głową w ścianę... Offtop ty tu robisz pisząc coś i nie popierając tego żadnymi faktami.
Człowieku, pewien załozyciel tematu pytał tu o to czy warto zaczynać grać a nie po to zakładał ten temat byś ty mógł sobie ładnie podyskutować o slotach na postacie czy innych duperelach. Siejesz zamęt i sam wpadasz w pułapkę.
Niema czegoś takiego jak 1v1? Bo co? Bo nie możesz zabić przeciwnika w ciągu półtorej sekundy jak w lolu? A nawet jak byś się postarał to tak możesz. Łap coś dla ciebie.https://www.youtube.com/watch?v=DNiS-GB6liwŻe niby w lolu masz więcej "współczynników wpływających na wygraną czy przegraną "?? Niby gdze? Farmienię na linii przez 15 minut? Czy może oneshotowanie wroga? A co do hotsa, i tego biegania w 5. Np masz mapę podniebna świątynia czy jakoś tak. Odblokowują się wam 2 świątynie i teraz musisz tak podzielić team żeby był wstanie zająć dwie naraz świątynie lub tak podzielić żeby jedna gruba odganiała resztę wrogą od jednej świątyni do czasu aż druga grupa wykorzysta tą jedną. Mapka ze smokiem musisz tak się ustawić żeby kontrolować 3 objectivy.
Filmik nic nie znaczy. Równie dobrze mogę włączyć boty, nafarmić AP Veigarem do liczby około 2k i zabić dowolnego maga jednym ultem. Tylko co to ma udowodnić? (Pominę fakt, że Nova ma 20 lvl - konia z rzędem temu, kto w tym momencie gry będzie biegać kompletnie solo...)
Nie to żebym się nie zgadzał, że w HotSie nie ma 1v1. Ale 1v1 w early bardzo rzadko kończy się killem, bo zbyt łatwo uciec oponentowi. Tam po prostu nie gra się solo na dłuższą metę.
HOTS nie ma nic do zaoferowania w świecie e-sportu, mozna pograć dla relaksu i kto się z tym nie zgadza wychodzi na fanboya. Rozgrywka została uproszczona do takiego stopnia iż poradzi z nią sobie każdy 5 latek. Żadne taktyki czy nawet build się nie liczą bo nie istnieją w HOTSIE.
Well... HotS jest imho dużo bardziej ukierunkowany e-sportowo niż taki przykładowy LoL. Poza tym nie wiem czemu uproszczona rozgrywka jest czymś ta bardzo złym, żeby na to narzekać. HotS rezygnuje z lasthitowania i farmienia na linii, skupiając ciężar gry na objective'ach oraz merc campach. Zamiast itemów dostajemy ulepszenia do skilli (i trzeba być naprawdę tępym żeby stwierdzić, że nie mają one żadnego wpływu na grę). Gra oczywiście ma swoje wady - przyrost złota na pewno do nich należy - ale twierdzenie że jest casualowa jest zwyczajnie śmieszne. Nawet jeśli poziomu skomplikowania Doty toto nie osiąga.
I tak - jeśli masz jakąś ekipę, opłaca się zacząć. Jeśli masz zamiar grać solo, może ci być smutno.
Podsumowując, dobrze że gry się różnią od siebie przynajmniej ma się w czym przebierać. Zależnie od własnych predyspozycji wybieramy taką gre która nam pasuje, ja preferuje lola co nie znaczy że hots jest gorszy. Być może przyjdzie taki czas że i do hotsa przysiadę. Wszystkie gry moba są darmowe, więc warto sprawdzić każdy tytuł nim zdecydujemy się na stałą grę. A teraz dajcie mi pokojową nagrodę nobla i zamknijcie ten kuriozalny temat. Peace!
Jeżeli grasz zabójcą no nawet na low lvlach możesz gościa szybko zgnoić. Oczywiście to nie jest takie proste jak w lolu że wystarczy Puścić Rke na 6lvlu żeby gościa zabić. Zagraj sobie Illidanem, Novą, Zeratulem. Jeżeli ludzie będą Ci nagminnie uciekać to może oznaczać tylko to że jesteś słaby No chyba że porywasz się na tanków.
No adriano właśnie staniesz się głownym powodem hejtu, zaraz będzie gadanie, że lol trudniejszy, jakie R? bla bla bla.
Obie gry są trudne na swój sposób.