Pierwsze wrażenia z Aion

Grałem w AION'a sporo na privie IA. Razem z brodą. Gildingu da się używać prawie wszędzie jeśli się umie ludzie.. To wcale nie jest takie trudne. AION jest grą dobrą aczkolwiek wciągnęła mnie do jakiegoś 30-40 lvla chyba. Już dokładnie nie pamiętam. Polecam go wyjadaczy L2 i nawet WoW'a, jednak gracz ceniący sobie dynamikę od samego początku może się ostro zawieść..

Co do FIRST LOOK'A od guru. Ogarnijcie najpierw definicję tego słowa a potem się kłóćcie.. First look to subiektywna opinia newbie ale to już gdzieś tu było. Może sobie pisać co mu się żywnie podoba, nie musicie mu wierzyć. Najlepiej przetestować grę samemu. Tyle ode mnie.

Pozdro:)

Innego typu First Looków nie ma. Są tylko subiektywne relacje newbiego z gry. Coś innego to nie First Look. Wybacz, ale nie masz racji.Co do szybowania- co mi da ten gliding, jeśli miejsc, gdzie można używać fruwajek jest niewiele?

Za to wszędzie możesz szybować i przeszybować naprawdę kawał drogi.

No kurdę, prawie wszędzie gdzie lecę, to "You can't fly here".

No kurdę, prawie wszędzie gdzie lecę, to "You can't fly here".

Czy przeczytałeś co napisałem? Istnieje SZYBOWANIE. Bodajże skaczesz i 2x spacja, wtedy zaczniesz szybować.

Aaa, patrz, nie wiedziałem o tym :x No, to gra zaczyna nabierać sensu :D Dzięki.

PS. Następnym razem nie krzycz, gram drugi dzień :<

Guru, wybacz ale jak masz napisane ze grasz w Counter Srajka, to nie jesteś dla mnie osobą obiektywną;] tyle w temacie, a dla mnie gra dobra, nie jakaś niesamowita ale dobra, lepsza od L2 na pewno...

Ma ktoś jeden zapasowy klucz, albo strone z kluczami?? Nie moge juz wytrzymac, szukam i szukam jak glupi i nie moge nic, ale to nic znalezc.

Takie first looki to mozna sobie na forum w poscie pisac, a nie na stronie poswieconej mmo. Autentycznie gdybym nie wiedzial nic o guru to bym pomyslal ze to jakies uposledzone trollujace dziecko pisalo... by zwrocic uwage na siebie. No ale jak od mmo wymaga sie auto-walk'a do questa, nie zna sie podstawew mechaniki i nie weszlo sie na glowna strone zeby zobaczyc jakie sa klasy czy w opcje by zobaczyc co mozna ustawic to szkoda slow. I powodzenia w szukaniu AAA tytulu zeby sobie pograc, bo ani Tera ani GW2 raczej auto-walk do questow nie ma. A bieganie z questami od czasu pierwsego mmo sa, w Aionie wcale nie biega sie wiecej niz w takim WoW czy innym mmo. No ale niektorzy lubia otwarty swiat a niektorzy instancje gdzie sie teleportujemy pod moby.

Nie ogarniam, skoro to Twój "First Look" to znaczy, że możesz wypisywać co Ci się żywnie podoba, głupoty typu "Żeby chociaż dali nam możliwość klikania myszką na podłoże" czy wytykanie braku summonera, który w rzeczywistości tam jest, a także krytyka najbardziej rozbudowanego kreatora tworzenia postaci w MMO, co zdecydowanie jest zaletą. I Ty nazywasz siebie redaktorem ? Tekst jest tragiczny, w dodatku umieszczony w newsie największej polskiej strony o grach MMO (jak sam nie raz twierdziłeś). Trochę powagi i odpowiedzialności, to czytają setki czy tysiące użytkowników. guru wstydź się.

PS: Jakimś zagorzałym fanem Aiona nie jestem, grałem ale nie przypadł mi do gustu i nie był dla mnie wart comiesięcznego wydatku, więc niech nikt nie pomysli, że staram się bronić grę bo tak nie jest.

No wlasnie, jak moze ktos oceniac gre, kto gra w CS, najbardziej szmaciana i syfiastą grę jaka powstała...

Guru, wybacz ale jak masz napisane ze grasz w Counter Srajka, to nie jesteś dla mnie osobą obiektywną;] tyle w temacie, a dla mnie gra dobra, nie jakaś niesamowita ale dobra, lepsza od L2 na pewno...
No wlasnie, jak moze ktos oceniac gre, kto gra w CS, najbardziej szmaciana i syfiastą grę jaka powstała...

No niestety Ja sie z Wami nie zgodzę. Oceniacie go tylko po tym, że gra CS'a (ja nie widze w tym nic zlego)

Co do Aiona, zgadzam sie z Guru,Ta gra mnie nie przkonuje, wszystko to co on prezentuje "juz gdzieś widzialem". Co więcej twoży to dla mnie niespójną papkę.

Patrząc na rozmiar clienta to wole AoC który wciąż ma swój niepowtażalny klimat

Co do quest-trackingu i mapclickow ich brak wcale nie stawia na trudność gry, lecz na jej monotonnię.Trudnością byłyby zagadki,które zmuszają do ruszenia szarymi komórkami a nie zajrzenia do wujka google.

Straszne głupoty wypisuje autor tej recenzji. Widać, że nie grał zbyt dlugo :). Doszedłeś do teleportów?

No niestety Ja sie z Wami nie zgodzę. Oceniacie go tylko po tym, że gra CS'a (ja nie widze w tym nic zlego)Co do Aiona, zgadzam sie z Guru,Ta gra mnie nie przkonuje, wszystko to co on prezentuje "juz gdzieś widzialem". Co więcej twoży to dla mnie niespójną papkę.Patrząc na rozmiar clienta to wole AoC który wciąż ma swój niepowtażalny klimatCo do quest-trackingu i mapclickow ich brak wcale nie stawia na trudność gry, lecz na jej monotonnię.Trudnością byłyby zagadki,które zmuszają do ruszenia szarymi komórkami a nie zajrzenia do wujka google.

Nikt nie twierdzi ze Aion jest dla wszystkich, ale mam do ciebie pytanie ?..., w ktorym mmo sa taktyczne walki z bossami w instancjach (a nie tylko tank and spank), pvp w abyssie i w open world, latanie, znosna grafika, world bossy i named bossy, kilkanascie instancji (zroznicowanych), rozwiniety craft, rifty, w miare spojna fabula..., walka nie polegajaca na klikaniu 2 przyciskow (w zaleznosci od tego w ktora strone sie poruszamy modyfikujemy atak) albo te twoje zagadki zwiazane z questami ? jesli mi podasz przyklad to chetnie sie tam przeniose, bo ja jakos nie widze alternatyw... zarowno w f2p jak i p2p. Co wcale nie znaczy ze aion jest idealny czy pozbawiony wad, ale w porownaniu do przecietnosci ktory jest bolaczka mmo, aion sie jednak wyroznia. NAprawde gralem a Aiona po premierze (p2p), pozniej jak mi juz sie znudzil szukalem innych mmo i z perspektywy tych paru lat musze powiedziec ze ciezko znalez takie mmo w ktory by byly pozyzsze elementy na odpowiednim poziomie.

Nikt nie twierdzi ze Aion jest dla wszystkich, ale mam do ciebie pytanie ?..., w ktorym mmo sa taktyczne walki z bossami w instancjach (a nie tylko tank and spank), pvp w abyssie i w open world, latanie, znosna grafika, world bossy i named bossy, kilkanascie instancji (zroznicowanych), rozwiniety craft, rifty, w miare spojna fabula..., walka nie polegajaca na klikaniu 2 przyciskow (w zaleznosci od tego w ktora strone sie poruszamy modyfikujemy atak) albo te twoje zagadki zwiazane z questami ? jesli mi podasz przyklad to chetnie sie tam przeniose, bo ja jakos nie widze alternatyw... zarowno w f2p jak i p2p. Co wcale nie znaczy ze aion jest idealny czy pozbawiony wad, ale w porownaniu do przecietnosci ktory jest bolaczka mmo, aion sie jednak wyroznia. NAprawde gralem a Aiona po premierze (p2p), pozniej jak mi juz sie znudzil szukalem innych mmo i z perspektywy tych paru lat musze powiedziec ze ciezko znalez takie mmo w ktory by byly pozyzsze elementy na odpowiednim poziomie.

Taktyczne walki z bossami... Ofc. WoW, stanie i bicie bossa = wipe. PvP w open world oczywiście jest. Nie mam pojęcia co to jest Abyss, ale brzmi jak Baradin Peninsula w WoW, czyli terytorium dla maxymalnych lvli obu frakcji. Walka nie polegająca na klikaniu dwóch przycisków- ofc. chyba, że chcesz wyciągnąc 7k dpsu... Z ta modyfikacja ataku, nie rozumiem, w Aionie czegoś takiego nie widziałem, a jeśli mówisz o positioning, to jest to w dużej ilości MMO. Zagadki były przed WotLK, teraz wszystko pokazuje QH, niestety... Ale ponoć od następnego dodatku niektóry questy mają nie pokazywać lokacji, i trzeba się będzie głowić.

alternatywa akurat jest...:) To co napisales wsyztsko jest w TERZE ;)

Strasznie tendencyjny tekst. Wszystkie wady, które wymieniłeś to zwykłe narzekanie polaczka, bo gra jest zrobiona bezbłędnie (choć fakt - nie każdemu musi przypaść do gustu, co nie zmienia faktu, że jest dobra.)

Wszyscy się zgodzimy, że narzekanie na brak QT jest dziwne, jednakże opinia jest jak d*pa- każdy ma swoją. Wszyscy się zgodzimy, że brak bota w MMO, czy QT czyni ją lepszą, jednak nie musi się podobać wszystkim (o dziwo). Jednakże nie rozumiem was dlaczego jeździcie po nim w sprawie nadmiernego biegania i dosyć monotonnej walki. Wybaczcie, ale tutaj już nie jest jedyny, i wielu ludziom też się nie podoba minutami bicie jednego moba, czy latanie po mapie jak głupi. Prawdą jest, że Aion nie musi pasować każdemu, i co z tego, że są teleporty? Nie podoba się jemu, mi, innym, i tyle. Jeżdżenie po kimś, bo mu się nie podoba gra, którą ubóstwiacie? TO jest dopiero dziwne. I wierzcie mi, że mimo, że jestem fanem WoWa, tak jak wiele osób mi już zarzucało, przyznaję się do tego, to NIGDY nie powiedziałbym, że ktoś jest idiotą/debilem/ktowiekim tylko dlatego, że gra mu się nie podobała. Próbowałbym wybić mu argumenty, dyskutować, oczywiście, ale nigdy jawnie wyzywać. Nie mówię tego do wszystkich ludzi piszących tutaj, bo de facto wielu z was wyraziło tylko opinię, że dziwnym jest uważanie gry za słabej z powodu braku QT. Kieruję to tylko do osób, które jawnie powiedziały, że guru jest z tego powodą idiotą/debilem/imbecylem. Ponieważ on ma prawo mieć swoje upodobania, tak jak i każdy z nas.

Wszyscy się zgodzimy, że narzekanie na brak QT jest dziwne, jednakże opinia jest jak d*pa- każdy ma swoją. Wszyscy się zgodzimy, że brak bota w MMO, czy QT czyni ją lepszą, jednak nie musi się podobać wszystkim (o dziwo). Jednakże nie rozumiem was dlaczego jeździcie po nim w sprawie nadmiernego biegania i dosyć monotonnej walki. Wybaczcie, ale tutaj już nie jest jedyny, i wielu ludziom też się nie podoba minutami bicie jednego moba, czy latanie po mapie jak głupi. Prawdą jest, że Aion nie musi pasować każdemu, i co z tego, że są teleporty? Nie podoba się jemu, mi, innym, i tyle. Jeżdżenie po kimś, bo mu się nie podoba gra, którą ubóstwiacie? TO jest dopiero dziwne. I wierzcie mi, że mimo, że jestem fanem WoWa, tak jak wiele osób mi już zarzucało, przyznaję się do tego, to NIGDY nie powiedziałbym, że ktoś jest idiotą/debilem/ktowiekim tylko dlatego, że gra mu się nie podobała. Próbowałbym wybić mu argumenty, dyskutować, oczywiście, ale nigdy jawnie wyzywać. Nie mówię tego do wszystkich ludzi piszących tutaj, bo de facto wielu z was wyraziło tylko opinię, że dziwnym jest uważanie gry za słabej z powodu braku QT. Kieruję to tylko do osób, które jawnie powiedziały, że guru jest z tego powodą idiotą/debilem/imbecylem. Ponieważ on ma prawo mieć swoje upodobania, tak jak i każdy z nas.

Tak masz racje. Z tym ze takie first looki nie powinny zawierac bledow merytorycznych, a juz na pewno nie u osoby ktora zajmuje sie mmo profesjonalnie. Dluga walka z mobami czy bieganie rzeczywiscie jest w Aionie i moze zniechecic, ale im wyzszy lvl tym lepiej to wszystko wyglada ( w becie GM rozdaje nawet itemki ktore zwiekszaja poruszanie dwukrotnie, sa tez buty zwiekszajace szybkosc chodzenia i srcrolle, beda tez mounty i mozna szybowac).

Odniose sie tez do posta 2 poziomy wyzej: masz racje jedyna gra ktora przychodzi mi na mysl i ma tak rozwiniete instance i walki z bossami to WoW, chociaz tutaj jeszce fajniej to wyglada, bo jest potrzebna wspolpraca druzyny, walki z bossami mozna troche porownac do niektorych rpg, gdzie trzeba poznac zachowania bossa by go pokonac, a nie wykozyzstywac tylko sile.

Jesli chodzi o walke to jak poruszasz sie w ktoras strone to pokazuja sie takie strzalki kolo postaci ( modifikuja one atak/obrone/evade ) itp. W pve nie ma to jakiegos super znaczenia ale w pvp jak najbardziej ma.

narzekanie na brak QT jest dziwne

narzekanie nie jest dziwne, ale pisanie ze z czytania questow sie wyrasta jest juz zalosne.

Nikt nie twierdzi ze Aion jest dla wszystkich, ale mam do ciebie pytanie ?..., w ktorym mmo sa taktyczne walki z bossami w instancjach (a nie tylko tank and spank), pvp w abyssie i w open world, latanie, znosna grafika, world bossy i named bossy, kilkanascie instancji (zroznicowanych), rozwiniety craft, rifty, w miare spojna fabula..., walka nie polegajaca na klikaniu 2 przyciskow (w zaleznosci od tego w ktora strone sie poruszamy modyfikujemy atak) albo te twoje zagadki zwiazane z questami ?

Rift Online, Guild Wars, WoW, Allods Online, Age Of Conan, to tak po krótce. Aion dla Twojej wiadomości nie jest jakimś wyróżniającym się mmo. Wszędzie jest to samo, tylko trochę zmienione.