Poczatki Aion PL czy Nie

jak dla ciebie 2,5k i 3k to duzo to twoja sprawa :)

oczywiście, że dużo, dodaj do tego instancjonowane między serwerami areny/dredgiony i fakt, że wszystkte krainy to tak naprawdę "wielkie" instancje, to będziesz miał obraz, bo widzę , ze nie ogarniasz

No to ładnie CENIGHT jak tak uważasz :D.Latając po katalamach i w UG spotkasz asmo czy elyo od ch... .Poza tym w takich ilościach 2-4k nie zauważysz różnicy w ludziach.Taka prawda ,że NA jest tylko dla tych co mają mało pingu ,a dla nas Polaków jest najlepsze EU:

-Małe pingi

-2-3k ludu

-Granie z Polaczkami xD i polewa z tego co piszą na czacie.

Nah jak kto lubi :) Osobiscie wole lekko wyzszy ping ale calkiem inna gre niz wersje gamefaila :) Rozumiem wyrwiglaz jest z rodzaju tych ludzi co nie zgadzaja sie z odmiennym zdaniem? dla mnie 2-3k to malo i pozostalo ci ziomus aby to zaakceptowac :)

BTW. Dredge do 65 fakt faktem jest polaczony z FTS, ale instancje powyzej 56 juz nie wiec "???" chyba ze na EU macie inaczej :)

BTW2. Wchodzac na EU pierwsze co mi nie odpowiada to wasz broker (powody chyba kazdy zna)

Jak piszesz kazdy gra gdzie lubi. Jednym przeszkadza ping, a innym ograniczenia. Z tego co sie orientuje oba servery maja ograniczenia instancji, a dodatkowo na NA mozna kupic boost statystyk postaci 3-5% czego nie ma na EU, czyli totalny P2Win, nie lubie jesli cos jest w IS, co wplywa na rozgrywke PvP.

By dobrze sie gralo na danym servie potrzeba okolo 2-3k online. I tak oba wydawcy posiadaja Zintegrowany Server Instancji (wszystkich serverow) dla Dredgiona (na moim aktualnym lvl dreda wyszukuje w minute), ale dla normalnych instancji tego nie ma, jak wyzej napisalem na obu serverach jest Instance Pack (do reuse instancji), na NA jest to troszke inne, na EU/PL jest GP, ktore mozna kupic za kinahy.

EU posiada okolo 10-13 serverow i kazdy z nich wyciaga online po 2k, a NA posiada 4 servery po okolo 4k (watpie ze wiecej, bo nie ma licznika online), wiec wychodzi prawie na to samo, z tym ze jesli EU/PL zmniejszyloby liczbe serverow do 6 wyszlo by na tym lepiej. Jezeli by tak policzyc to EU ma wiecej graczy od NA, albo prawie tyle samo.

Broker, czyt Aukcjoner... Masakrycznie sie go uczepiles. Do lvl 50-60 jest on praktycznie nie potrzebny, wszystko co potrzebne da sie zdobyc podczas normalnej gry, a potem da sie farmic instancje i kupywac po 2-3 GP miesiecznie by usunac ograniczenia i miec po prostu wywalone na nie.

obecnie na Barusie na GP mozesz w kilka dni zarobić - po 30kk stoją u nas

obecnie na Barusie na GP mozesz w kilka dni zarobić - po 30kk stoją u nas

Ja wiem po jakiej cenie jest GP u Asmodian na Barusie, po stronie Elyosow tez znam cene, a zdobyc to to none problem.

BTW.

Teraz aktywowali "Grobowiec Cesarza Shugo", ktory bedzie dostepny do 12.02.14r i 50% exp boost na tydzien, wiec zachecam do gry na Barusie (podczas eventow gra sie najlepiej).

Dokladniejszy opis eventu jest tutaj, ale nie wiem czy zgadza sie on z tym co bedzie na EU http://promo.aiononline.com/shugo-kingdom-adventure/

Gdyby nie ping na NA to bym tam grał z tego względu, że nie trzeba tam GP. Ale niestety jaki mam tam ping pisałem wcześniej. Na eu mam znakomity ping do grania a kwestia GP to 40kk kinah czy 15zł na allegro raz w miesiącu to nie jest dużo według mnie. Więcej wydawać nie trzeba bo IS nic znaczącego nie ma co wpływa na rozgrywkę chyba że ktoś sra pieniędzmi i wydaje na skiny

na GP jedynie pierwsze, jak sie nie ma postaci na minimum 40 levelu warto wydac kasę albo sie zapozyczyc na niego w grze - bo po 40 levelu to nawet z ograniczeniami na F2P dziennej sprzedaży, można w 10 dni spokojnie wyfarmić te 30KK (po powrocie po kilku miesiącach do gry zrobiłem to w 3 dni, ale miałem sporo Zlotych Monet i kumplowi je za kase opchnalem) zreszta sporo osob za monety tez sprzedaje GP - często sie trafiaja ogłoszenia na czacie

Nikt tu nie hejtuje EU zeby nie bylo, i macie racje da sie wyfarmic to wszystko w smiesznie latwy sposob ale wydaje mi sie ze podzial jednak zostanie, kazdy wybiera to co lubi i trza to uszanowac. Co do CD Packa to zasada jest ta sama kupujesz w sklepiku or za kinah tylko ze wy za 30mln macie wiecej boostow w GP a tu trza wszystko oddzielnie kupowac. Co do serverow imo wlasnie te 13 serverow to blad GF ale juz na to wplynac sie nie da. Kwestia boosta do statystyk... trza zauwazyc ze zwieksza aby speed o 3% i as o 2% z praktyki wiem ze znalesc czlowieka z tym to cud. a w PVP nie robi roznicy. Bardziej wkurza to jak Ely ostro dostaja po tylku i pozniej lataja z buffem +20% do PVP

2,5k mało buahaha zajadów ze śmiechu dostałem - za to 3k to pewnie dla ciebie ogrom, weź się nie ośmieszaj

Sorki że tak się wcinam, ale jak byś chciał wiedzieć to na niemieckim serwerze (nie pamiętam teraz nazwy) jest ponad 4k graczy i utrzymuje się taki onlajn prawie do północy kiedy na polskim masz w szczycie 2,5k w okolicach godziny 20:00 (wiadomo dred) a potem onlajn gwałtownie spada. Pięknie to było widać na aioninfo kiedy jeszcze działało.

no i co z tego? i tak więcej niż kilkanaście osób obok siebie nie zauważysz, no chyba, że szczytem twojego grania jest stanie w stolicy przy brokerze, wtedy możesz się podniecać, że widziałeś 70-80 osób online koło siebie :D - dreddy są łączone (jakbyś nie wiedział) więc populacja akurat w tym przypadku nie ma nic do znaczenia

Tu nawet nie chodzi o same dredy. Wiadomo jest Zintegrowany Server Instancji dla nich, ale 2.5k online to duzo, np taki prywatny server Sunwell ma okolo tyle (nie wiem czy z boxami) i dobrze sie tam gralo. Wazne ze co troszke sie przejdzie to widac ludzi i jest z kim grac, robic instancje lub isc na siegi, dlugo szukac nie trzeba jesli jest sie obrotnym.

70-80 osob obok siebie? Czasem tak jest na siegach, ale dokladnie nie wiem bo pisze to co slyszalem ile osob biega na tym, ale jaka roznica jest przy 70 a 150? Niewielka... Tyle ze server bedzie bardziej lagowac gdy jest wiecej ludzi dookola siebie.

Kazdy ma jakies cos do EU officiala i jego ograniczen, a ja w 2-3 tygodnie od startu na Barusie mam juz aktywowane 3 GP, na ktore sam zarobilem bez problemu.

Czesto jak biegam po north to napotykam sie na Elyosow, ktorzy biegaja w grupach od 2 do 6 osobowych po garnizonach.

no i co z tego? i tak więcej niż kilkanaście osób obok siebie nie zauważysz....

Jak byś grał na NA to byś zauważył

dreddy są łączone (jakbyś nie wiedział) więc populacja akurat w tym przypadku nie ma nic do znaczenia

Pisałem o liczbie online serwera Barus, ale widać, że nie masz pojęcia o grze i o stronie aioninfo skoro podajesz tak bzdurne argumenty.

Stronie Aioninfo ktora nie istnieje, ale istniala...

Zalezy pod jakim katem patrzysz na dredy, premade czy radom group z wszystkich serverow, ale i tak na wiekszosci dredow na jakich bylem do tej pory zawsze ktos z barusa byl i to nie malo osob.

Nie ma co sie klocic jedni wiedza jaki silnik ma aion i im nie przeszkadza NA a drudzy wola EU bo ping i tak wlasciwie nic wiecej. co do online... mnie osobiscie przerazaja pustki w lokacjach czy miastach, a wieksza ilosc graczy daje nam lepszy broker (chociazby taka jest roznica miedzy 2k a 5-6k graczy). Klotnie zawsze beda miedzy obroncami jednej i drugiej wersji gry :) najlepiej uszanowac decyzje wszystkich i dac sobie spokoj. Kazdy zagra tam gdzie chce :)

Nikt tutaj kłótni nie chce, ale trzeba sprostować parę informacji dla autora tematu :) Jeśli chodzi o ping to zależy. Ostatnio w party miałem ludzi z Rosji i z Indii, na NA gra też bardzo dużo Europejczyków którzy mają podobny ping albo nawet gorszy. Trzeba też dopowiedzieć, że takie międzynarodowe serwery to głównie Siel (tu gra dużo Polaków po stronie Asmo) i Tiamat.

Gdyby programy (do zmniejszania pingu) byly darmowe to sam bym tam gral, bo maja wczesniej update i zapewne lepsze eventy. No ale jest jak jest i sie tego nie zmieni.

Zastanawia mnie dlaczego NCSoft upodobnil Launchera swojego standalone do tego z Aiona EU (przed wprowadzeniem Gameforge Live).

Clienta EU -> NA da sie przerobic chyba bez problemu, az sobie przerobie to i sprawdze swoj ping na Sielu.

Po sprawdzeniu powiem tyle. Masakra. Heh u mnie ping ~250-280, wiec podziekuje.

Jest program "Teorytycznie" darmowy, mam na mysli reducethelag bardzo ladnie obniza ping + po kazdych 30 dniach wystarczy zalozyc kolejne konto i mozna grac dalej :D IMO nie ma co sie kierowac cyferkami bo jak to ktos ladnie opisal wczesniej wszystkie poczyniania pochodza od clienta :) wiec czas reakcji skilli itd jest ta sama dla wszystkich osob na serverze (nie mowie jak ktos obciaza lacze sciaganiem, to juz inna bajka). Jedyna roznica to to ze trza miec lepszy komputer do NA, a czemu tak jest tego akurat sam nie wiem

BTW. NCsoft sam przyznal ze wieksza czesc populacji (jak pamietam 60%-70%) servera Siel i Tiamat to ludzie pochodzacy z innych krajow :D Caly top na Sielu to Grecy, Szwedzi, Hiszpanie, Ruscy, Ukraincy, Koreanczycy czy nawet RPA :) w sumie Arabow tez spotkalem :D wiec o czyms to musi swiadczyc

Nie chce robić nowego tematu, a więc zapytam tutaj, jeśli wybiore server Barus, to lepiej iść do Asmodan czy Elyosów ?