Poradniki do Lola

W sumie to chyba i tak nie będzie czego konfrontować, bo swoje poprzednie 30lvl oddałem koledze, który w swej mądrości oddał go innemu koledze, czego już nie chce mi się odkręcać i teraz mam... 14? Gram od nowa również dlatego, że za mało pvp tłukłem na poprzednim koncie, co chciałem zmienić. A 14lvl to co ja będę opisywał na podstawie tego? :lol: Fakt faktem, że praktycznie tylko raz Anivią wtopiłem mida, bo trafiłem ogarniętą Luxę, która by chyba dała radę zwijać się jak żmija między kroplami deszczu by się nie dać trafić :D

Jak już będę się bawił w rankedy, jak (jeśli mnie na to stać ;d) wyjdę potem z elo hell to wrzucę swój poradnik, bo wtedy to już pewnie nie jedną rzecz ujrzę i o niejednej dam radę powiedzieć.

sezon na - "Jestem w brązie - umiem grać, więc napisze poradnik" uważam za otwarty.

sezon na - "Jestem w brązie - umiem grać, więc napisze poradnik" uważam za otwarty.

To ja proponuję, by każdy, kto machnie poradnik pisał swoją pozycję rankingową, tj np silver 3, by dać jakieś odzwierciedlenie ogółu gracza. Aczkolwiek zawsze się może zdarzyć, że poradnik, który jest pisany przez pewną osobę o pewnej postaci jest napisany z głową i bardzo dobrze się sprawdza. Jednak to taka moja propozycja ;]

Ja jestem w Goldzie V

Niby nic specjalnego, ale trzeba miec szczęscie do teamu żeby wyjsc...

@Strogonov

A co ma Summoner Level do buildu i strategii na postać? Aa i tak poza tym, mówiłeś że nie grałeś pvp... to co ty grałeś? Cały czas na botach?

Uważam pomysł za dobry aczkolwiek każdy autor poradnika musiałby umieć przyjąć krytyke a nie odrazu się obrażać:)

To co, może zacznę jak to ja gram lee sinem (Niestety jedynie gold 1, lecz głównie wbity na lee/akali/kha'zixie)

Cóż, gram lee sinem głównie na topie/midzie, w jungli bardzo rzadko. Lee sin to high risk champion według mnie, albo wygracie early, albo później będziecie robić kompletne zero. Zaczynam zazwyczaj z :

longsword + 2hp poty

redpot + 3hp poty.

Następnie składam jak najszybciej Tiamat, aby jako pierwszy główny item kupić Hydrę.

Drugi item jest zależny od sytuacji, jeśli mamy w teamie tanka to jak najbardziej Lizard, jeśli nie mamy żadnego tanky championa to Warmog.

Po warmogu polecam złożyć last whisper, ewentualnie sightstone przed warmogiem i buty piątki. Reszta itemów to już kwestia tego, jacy przeciwnicy :).

Co do gry samego lee sina, trzeba zagnębić przeciwnika w early, na 2gim lvlu możemy na spokojnie zrobić first blooda na squishy champach typu nidalee, brand, ahri itp. Zawsze starajcie się trafić Q na enemy, następnie E i uciekamy do minionów z naszego W.

Spytacie pewnie dlaczego Hydra>BotrK na lee sinie. Otóż jak wiemy blade daje nam slowa+heal i dmg na enemy z aktywu. Uważam, że lee sin nie potrzebuje tego slowa z powodu wysokiego mobility. Dash z Q, slow z E itp. Natomiast z hydry mamy zapewniony częstszy damage z aktywu, zazwyczaj po wejściu na enemy z Q używamy sobie hydrę/tiamat, później E i przeciwnik traci naprawdę sporo hp.

Jakby ktoś miał jakieś pytania co do Lee Sina to śmiało piszcie :)

Taki dosc sredni ten "poradnik", malo rozbudowany.

'poradnik', postaram się przy większej ilości czasu napisać coś lepszego :) .

Moge wam pomóc :) Platyna 2, 420 gier rankingowych.

Tylko to też lekko nie ma sensu, bo postacie można niektóre robić adc(dps)/tank(off). Np, taki Taric. Sprawdza się i na top, robiąc go pod mane (passyv) . Daje rade :)

W LoLsa gram od bety

Ja mogę coś napisać, ale musi już być dział, żebym nie pisał na marne.

Rozkładanie skilli, masterki, runy trzeba robić samemu, czy ktoś wie skąd można wziąść obrazki?

Mogę napisać na critplanka i top ad mastera jeśli chętni

Pierwszy poradnik w połowie napisany, reszta zostanie dokończona jutro. No może trochę mniej niż połowa :)

Ja może na wakacje wyskrobię coś konkretnego nt. Wukonga, teraz byłoby tego tyle co w jednym poście.

Nie jest źle, poradnik spoko, a tymi hejterami się nie przejmuj, bo na mobefire, jak zrobiłem literówkę to sry też piszą zwykli gracze, dla zwykłych graczy :).

@StrogonovA co ma Summoner Level do buildu i strategii na postać? Aa i tak poza tym, mówiłeś że nie grałeś pvp... to co ty grałeś? Cały czas na botach?

Summoner lvl ma to do tego, że losuje mi podobnych do mnie raczej niedoświadczonych graczy, którzy nie mają na ogół jakichś wyrobionych mechanizmów działania, kontrowania itp. Co z tego, że napiszę poradnik, skoro będzie do bani już na 25 lvl, bo się ludzie czegoś nauczą i cała koncepcja w ..... :P Z tym 25 przesadzam, może jakaś dywizja rankedowa.

Co do bicia na botach, to tak, grałem za dużo na botach. A bo to mi nie wychodzi, a bo nie jestem gotowy itd. (takie głupie wmawianie sobie rzeczy, które były tak na prawdę nieprawdą) Jak już wspomniałem nie mam ochoty popełniać tego samego błędu drugi raz i teraz jedyne gry grane na botach / niestand. to gry z kolegą, który jest nowy i tak poważniej jeszcze nie ogarnia, a ja mu wpajam kiedy ma się cofać, kiedy zaatakuje go wieża etc, bo tyle to nawet i ja wiem dobrze ;>

Już rozumiem... Tylko widzisz, nie powinno się brać za pisanie poradników jeśli ma się mało doświadczenia. Mam nadzieję że ci co raczej dużo do powiedzenia o taktyce gry nie mają, nie będą się za to brali. Wtedy mógłby zapanować chaos.

Ja swój poradnik o Anivii niedługo tu wrzucę.

No to może ja zacznę od podstawowego poradnika dla Kassadina:

Na początek się z grubsza przedstawię, jestem Iean w Lola gram od bety z większymi lub mniejszymi przerwami (jestem właśnie w trakcie przerwy), Na obecną chwilę jestem w silver 4 ( 850 rankedów w tym sezonie).

A więc zacznijmy opis Kassadina, jest on bardzo ciekawą postacią z najlepszym mechanizmem ucieczki w całej grze, po za tym dzięki swojej pasywce i Q jest kontrą na większość postaci ap. Ale pamiętaj wygrana linia nie oznacza wygranej gry i twoim głównym zadaniem zaraz po wbiciu lvlu 6 jest gnębienie topa i bota do tego stopnia że przeciwny adc i bruiser będzie ostro w plecy z farmą i killami. Początkowo podczas ganków będziesz musiał/ła polegać na swoich towarzyszach gry gdyż nie masz jeszcze wystarczająco dmgu aby ściągnąć wrogiego adc na combo , z czasem to się zmieni o ile dasz radę zgarnąć kilka killi i mimo tego że powinieneś być nastawiony na grę drużynową nie wahaj się ukraść killa na początkowych lvlach, Nie wahaj się tego zrobić ponieważ będziesz cholernie potrzebował kasy żeby być użyteczny w drużynie a jako Kassadin nie nastawiaj się że będziesz miał łatwą farmę bo wierz albo nie farmienie tą postacią to istna katorga, No to teraz przejdziemy do run , masteries i summoner spells :

Moje masteries to standardowe 21/9/0

OFFENSE

1x Summoners Wrath

4x Sorcery

4x Blast

1x Arcane Knowlage

2x Havoc

3x Mental Force

1x Spellsword

4x Archmage

1x Executioner

DEFENSE

4x Durability

1x Hardines

3x Resistance

1x Veteran's Scars

Moje Runy to:

9x Greater Mark of Ability Power

9x Greater Seal of Armor

9x Greater Glyph of Magic Resist

3x Greater Quintessence of Ability Power

Summoner Spells :

Mi się osobiście najlepiej gra z zestawem Flash + Ignite

Teraz możemy przejść do Umiejętności i Przedmiotów.

Odnośnie umiejętności hierarchia w moim przypadku wygląda w ten sposób R>Q>E>W

Pasywka- to właśnie sprawia dlaczego postacie ap nas tak nienawidzą (Kamień Pustki - Kassadin redukuje otrzymane obrażenia magiczne o 15% i zamienia je na dodatkową szybkość ataku.)

R-Wiadomo nasze ulti dajemy punkt kiedy tylko możemy (Krok przez Wymiary - Kassadin teleportuje się w wybrane miejsce w okolicy, zadając obrażenia pobliskim celom. Ponadto, każde kolejne użycie Kroku przez Wymiary sprawia, że kosztuje on więcej many i zadaje dodatkowe obrażenia.

Kassadin teleportuje się w wybrane miejsce w okolicy, zadając 60/70/80 (+0.8) pkt. obrażeń otaczającym go wrogom. Ponadto każdy następny Krok przez Wymiary w przeciągu 8 sek. kosztuje o 100 pkt. many więcej i zadaje o 60/70/80 więcej obrażeń, kumuluje się do 10 razy.

Cena

100 pkt. many

Zasięg

700)

Q- Nasze główne źródło obrażeń maxujemy jako pierwsze (Sfera Nicości - Kassadin ciska nieziemskim pociskiem z energii Pustki, zadając obrażenia i na pewien czas uciszając cel.

Kassadin wystrzeliwuje Pocisk Pustki, zadający 80/130/180/230/280 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych oraz uciszający cel na 1/1.4/1.8/2.2/2.6 sek.

Cena

70/80/90/100/110 pkt. many

Zasięg

650)

E- Nasz drugi czar sprawiający że życie przeciwników spada jak szalone i to w dodatku czar AoE (Puls Mocy - Kassadin pochłania energię ze wszystkich czarów rzuconych w jego pobliżu. Po naładowaniu, Kassadin może użyć Puls Mocy, aby zranić i spowolnić wszystkich wrogów na obszarze w kształcie stożka znajdującym się przed nim.

Kassadin pochłania energię czarów, rzucanych w jego pobliżu, za każdym razem zyskując ładunek. Po uzyskaniu 6 ładunków, może użyć Pulsu Mocy, by zadać 80/130/180/230/280 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych oraz spowolnić o 30/35/40/45/50% na 3 sekundy wrogów na obszarze w kształcie stożka przed nim.

Cena

80 pkt. many

Zasięg

400)

W - Zaklęcie które moim zdaniem przydaje się dopiero w późniejszej fazie gry (Piekielne Ostrze - Biernie: Ataki podstawowe Kassadina przywracają mu manę. Jeśli atakuje wrogich bohaterów, ilość przywróconej many jest potrajana. Użycie: Ataki podstawowe Kassadina zadają dodatkowe obrażenia magiczne.

Biernie: Ataki podstawowe Kassadina czerpią energię z Pustki, przywracając mu z każdym trafieniem 8/11/14/17/20 pkt. many. Jeśli trafiony wróg to bohater, ilość many zostaje potrojona, do 24/33/42/51/60 pkt.

Użycie: Kassadin ładuje swoje piekielne ostrze na 5 sek., dzięki czemu jego podstawowe ataki zadają dodatkowe 30/45/60/75/90 (+0.3) pkt. obrażeń magicznych.

Cena

25 pkt. many

Zasięg

0)

A teraz przejdźmy do przedmiotów :

Na start osobiście proponuję 2x ward 5x HP potion 4x Mana potion (zapewnia nam do możliwość przeżycia do lvlu 6 i przynajmniej nie będziemy mieli nieprzyjemniej niespodzianki ze strony wrogiego junglera)

Następnie zawsze składam Rod of Ages dla mnie ten przedmiot to podstawa bo daje mi HP, Manę i AP (jeśli po pierwszym powrocie mam do wyboru Blasting Wand albo Catalyst biorę Catalyst)

Ogólnie mój build podstawowy to Rod of Ages , Sorcerers Shoes , Rabadon's Death Cap , Void Staff.

Pozostałe 2 przedmioty to rzeczy czysto sytuacyjne , aczkolwiek najczęściej biorę Rylai's Crystal Scepter (Dodatkowe Hp + Ap + CC czego chcieć więcej xD ) i Guardian Angel bądź Abyssal Scepter (Abyssal jeśli nie padam zbyt często a przeciwnicy mają dużo magic dmgu)

No i to by było na obecną chwilę na tyle jeśli sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę. Komentarze , pytania i opinie mile widziane (poza opiniami w stylu: omg co to za Gó#$o itp... )

Jak na razie to strasznie to nieskładne. Jak wrzucisz jakieś zdjęcia i inne patenty to może to będzie jakoś wyglądało. Sam poradnik trochę przykrótki. Jako , że to mid champ to powinno być chociaż kogo on kosi a kto jego. Popracuj, dodaj zdjęcia i będzie bardzo dobry poradnik.

Przecież poradników tego typu jest w internecie multum. Do każdej postaci na każdą linie, a tu widzę tworzą się takie dosyć utarte schematy.