No to może ja zacznę od podstawowego poradnika dla Kassadina:
Na początek się z grubsza przedstawię, jestem Iean w Lola gram od bety z większymi lub mniejszymi przerwami (jestem właśnie w trakcie przerwy), Na obecną chwilę jestem w silver 4 ( 850 rankedów w tym sezonie).
A więc zacznijmy opis Kassadina, jest on bardzo ciekawą postacią z najlepszym mechanizmem ucieczki w całej grze, po za tym dzięki swojej pasywce i Q jest kontrą na większość postaci ap. Ale pamiętaj wygrana linia nie oznacza wygranej gry i twoim głównym zadaniem zaraz po wbiciu lvlu 6 jest gnębienie topa i bota do tego stopnia że przeciwny adc i bruiser będzie ostro w plecy z farmą i killami. Początkowo podczas ganków będziesz musiał/ła polegać na swoich towarzyszach gry gdyż nie masz jeszcze wystarczająco dmgu aby ściągnąć wrogiego adc na combo , z czasem to się zmieni o ile dasz radę zgarnąć kilka killi i mimo tego że powinieneś być nastawiony na grę drużynową nie wahaj się ukraść killa na początkowych lvlach, Nie wahaj się tego zrobić ponieważ będziesz cholernie potrzebował kasy żeby być użyteczny w drużynie a jako Kassadin nie nastawiaj się że będziesz miał łatwą farmę bo wierz albo nie farmienie tą postacią to istna katorga, No to teraz przejdziemy do run , masteries i summoner spells :
Moje masteries to standardowe 21/9/0
OFFENSE
1x Summoners Wrath
4x Sorcery
4x Blast
1x Arcane Knowlage
2x Havoc
3x Mental Force
1x Spellsword
4x Archmage
1x Executioner
DEFENSE
4x Durability
1x Hardines
3x Resistance
1x Veteran's Scars
Moje Runy to:
9x Greater Mark of Ability Power
9x Greater Seal of Armor
9x Greater Glyph of Magic Resist
3x Greater Quintessence of Ability Power
Summoner Spells :
Mi się osobiście najlepiej gra z zestawem Flash + Ignite
Teraz możemy przejść do Umiejętności i Przedmiotów.
Odnośnie umiejętności hierarchia w moim przypadku wygląda w ten sposób R>Q>E>W
Pasywka- to właśnie sprawia dlaczego postacie ap nas tak nienawidzą (Kamień Pustki - Kassadin redukuje otrzymane obrażenia magiczne o 15% i zamienia je na dodatkową szybkość ataku.)
R-Wiadomo nasze ulti dajemy punkt kiedy tylko możemy (Krok przez Wymiary - Kassadin teleportuje się w wybrane miejsce w okolicy, zadając obrażenia pobliskim celom. Ponadto, każde kolejne użycie Kroku przez Wymiary sprawia, że kosztuje on więcej many i zadaje dodatkowe obrażenia.
Kassadin teleportuje się w wybrane miejsce w okolicy, zadając 60/70/80 (+0.8) pkt. obrażeń otaczającym go wrogom. Ponadto każdy następny Krok przez Wymiary w przeciągu 8 sek. kosztuje o 100 pkt. many więcej i zadaje o 60/70/80 więcej obrażeń, kumuluje się do 10 razy.
Cena
100 pkt. many
Zasięg
700)
Q- Nasze główne źródło obrażeń maxujemy jako pierwsze (Sfera Nicości - Kassadin ciska nieziemskim pociskiem z energii Pustki, zadając obrażenia i na pewien czas uciszając cel.
Kassadin wystrzeliwuje Pocisk Pustki, zadający 80/130/180/230/280 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych oraz uciszający cel na 1/1.4/1.8/2.2/2.6 sek.
Cena
70/80/90/100/110 pkt. many
Zasięg
650)
E- Nasz drugi czar sprawiający że życie przeciwników spada jak szalone i to w dodatku czar AoE (Puls Mocy - Kassadin pochłania energię ze wszystkich czarów rzuconych w jego pobliżu. Po naładowaniu, Kassadin może użyć Puls Mocy, aby zranić i spowolnić wszystkich wrogów na obszarze w kształcie stożka znajdującym się przed nim.
Kassadin pochłania energię czarów, rzucanych w jego pobliżu, za każdym razem zyskując ładunek. Po uzyskaniu 6 ładunków, może użyć Pulsu Mocy, by zadać 80/130/180/230/280 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych oraz spowolnić o 30/35/40/45/50% na 3 sekundy wrogów na obszarze w kształcie stożka przed nim.
Cena
80 pkt. many
Zasięg
400)
W - Zaklęcie które moim zdaniem przydaje się dopiero w późniejszej fazie gry (Piekielne Ostrze - Biernie: Ataki podstawowe Kassadina przywracają mu manę. Jeśli atakuje wrogich bohaterów, ilość przywróconej many jest potrajana. Użycie: Ataki podstawowe Kassadina zadają dodatkowe obrażenia magiczne.
Biernie: Ataki podstawowe Kassadina czerpią energię z Pustki, przywracając mu z każdym trafieniem 8/11/14/17/20 pkt. many. Jeśli trafiony wróg to bohater, ilość many zostaje potrojona, do 24/33/42/51/60 pkt.
Użycie: Kassadin ładuje swoje piekielne ostrze na 5 sek., dzięki czemu jego podstawowe ataki zadają dodatkowe 30/45/60/75/90 (+0.3) pkt. obrażeń magicznych.
Cena
25 pkt. many
Zasięg
0)
A teraz przejdźmy do przedmiotów :
Na start osobiście proponuję 2x ward 5x HP potion 4x Mana potion (zapewnia nam do możliwość przeżycia do lvlu 6 i przynajmniej nie będziemy mieli nieprzyjemniej niespodzianki ze strony wrogiego junglera)
Następnie zawsze składam Rod of Ages dla mnie ten przedmiot to podstawa bo daje mi HP, Manę i AP (jeśli po pierwszym powrocie mam do wyboru Blasting Wand albo Catalyst biorę Catalyst)
Ogólnie mój build podstawowy to Rod of Ages , Sorcerers Shoes , Rabadon's Death Cap , Void Staff.
Pozostałe 2 przedmioty to rzeczy czysto sytuacyjne , aczkolwiek najczęściej biorę Rylai's Crystal Scepter (Dodatkowe Hp + Ap + CC czego chcieć więcej xD ) i Guardian Angel bądź Abyssal Scepter (Abyssal jeśli nie padam zbyt często a przeciwnicy mają dużo magic dmgu)
No i to by było na obecną chwilę na tyle jeśli sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę. Komentarze , pytania i opinie mile widziane (poza opiniami w stylu: omg co to za Gó#$o itp... )