Projekt: Poradniki do LoL-a

Mam małe pytanko czy opisy mogą być prowadzone w sposób niestandardowy tzn zabawnie czy mamy trzymać jakichś norm?

ja chętnie się przyłączę ;p mam jako taką wiedzę o LoL-u i gram na US (kiedyś na EU ale juz nie)

tacy czempioni jak LeBlanc, Lux, Vayne, dalej nie chce mi się wymieniać, to znam je na pamięć ^^

nick na US : Rakson

Technika dowolna.. po prostu musi zawierać to co najpotrzebniejsze. Obojętnie czy humorek czy trzymanie sie normy aby było na temat i rzeczowo.

Ok czekam z niecierpliwością. I mam małą prośbę, jak będziesz przydzielał mi postacie to daj jakąś AP bo właśnie takie preferuje .. : )

P.S.

Jak ma wyglądać ten opis? tylko opis postaci, + i - czy build też?..

Szczerze mówiąc, spojrzałem na wasze profile - i tak 70% nie grała nigdy ranked - nie ma żadnych zagranych meczy. Połowa nie ma nawet 100 wygranych meczy. Nie ma co dzielić postacie do opisu bo połowa nie będzie mieć o nich pojęcia. Z drugiej strony jak ktoś będzie opisywał swoje postacie to może być mało obiektywny. Hmm nie wiem jak to zrobić. Oczywiście są też osoby z naprawdę, naprawdę świetnymi wynikami! Nie wiem, jak ktoś może znać wszystkich bohaterów etc. jeżeli gra od 2 miesięcy. Fajnie, że sie dużo osób zgłosiły, ale chciałbym żeby wyszedł fajny poradnik a nie ochłap :)

Jakość>ilość!

Możecie mnie zjechać, że kim jestem, że oceniam kto ile wie o LoL'u i tak dalej i tak dalej... Ja gram od dwóch lat od startu LoL'a. Mam ekipę, z którą obgadujemy każdą postać - tworzymy własne strategie i buildy. Nie chciałbym siedzieć i poprawiać później każdej zalety/wady, ponieważ bym się z nią nie zgadzał.

Powtarzam, jednak, że jest kilka osób, które wydają się naprawdę ogarnięte i z nimi warto byłoby działać :)

@do Pana powyżej: buildy na pewno nie, ponieważ istnieje wiele stron oferujących taką pomoc mobafire, leaguecraft itp.

Ja mogę pomóc ale nie codziennie bd w stanie być przy komputerze gdyż często pracuję :|. Mam pewne doświadczenie i wiedzę o postaciach. Na starym koncie miałem wiele postaci ale to konto sprzedałem a gram tera na kumpla które posiada je mniej ale przypomnę se jak najwięcej o wszystkich :).

Szczerze mówiąc, spojrzałem na wasze profile - i tak 70% nie grała nigdy ranked - nie ma żadnych zagranych meczy. Połowa nie ma nawet 100 wygranych meczy. Nie ma co dzielić postacie do opisu bo połowa nie będzie mieć o nich pojęcia. Z drugiej strony jak ktoś będzie opisywał swoje postacie to może być mało obiektywny. Hmm nie wiem jak to zrobić. Oczywiście są też osoby z naprawdę, naprawdę świetnymi wynikami! Nie wiem, jak ktoś może znać wszystkich bohaterów etc. jeżeli gra od 2 miesięcy. Fajnie, że sie dużo osób zgłosiły, ale chciałbym żeby wyszedł fajny poradnik a nie ochłap Jakość>ilość!Możecie mnie zjechać, że kim jestem, że oceniam kto ile wie o LoL'u i tak dalej i tak dalej... Ja gram od dwóch lat od startu LoL'a. Mam ekipę, z którą obgadujemy każdą postać - tworzymy własne strategie i buildy. Nie chciałbym siedzieć i poprawiać później każdej zalety/wady, ponieważ bym się z nią nie zgadzał.Powtarzam, jednak, że jest kilka osób, które wydają się naprawdę ogarnięte i z nimi warto byłoby działać @do Pana powyżej: buildy na pewno nie, ponieważ istnieje wiele stron oferujących taką pomoc mobafire, leaguecraft itp.

Masz racje but spójrz na to z innej strony. Napisanie opisu nie jest filozofią bo można to znaleźć choćby w googlach .. A + i - też można "zerżnąć" z oficjalnej polskiej strony lol'a. (co imo będzie nie fair). Ale na podstawie tego, doświadczenia z gry i opinii innych można dowiedzieć się wiele o postaci nie grając nią 200 meczy .. (gdyby tylko takie wypisywać, to nawet 90% championów byśmy nie mieli (patrząc na ilość chętnych do współpracy)). Wszystko można zrobić .. wystarczy znać podstawowe pojęcia, taktyki i styl gry. Reszta sama przyjdzie : )

Szczerze mówiąc, spojrzałem na wasze profile - i tak 70% nie grała nigdy ranked - nie ma żadnych zagranych meczy. Połowa nie ma nawet 100 wygranych meczy. Nie ma co dzielić postacie do opisu bo połowa nie będzie mieć o nich pojęcia. Z drugiej strony jak ktoś będzie opisywał swoje postacie to może być mało obiektywny. Hmm nie wiem jak to zrobić. Oczywiście są też osoby z naprawdę, naprawdę świetnymi wynikami! Nie wiem, jak ktoś może znać wszystkich bohaterów etc. jeżeli gra od 2 miesięcy. Fajnie, że sie dużo osób zgłosiły, ale chciałbym żeby wyszedł fajny poradnik a nie ochłap Jakość>ilość!Możecie mnie zjechać, że kim jestem, że oceniam kto ile wie o LoL'u i tak dalej i tak dalej... Ja gram od dwóch lat od startu LoL'a. Mam ekipę, z którą obgadujemy każdą postać - tworzymy własne strategie i buildy. Nie chciałbym siedzieć i poprawiać później każdej zalety/wady, ponieważ bym się z nią nie zgadzał.Powtarzam, jednak, że jest kilka osób, które wydają się naprawdę ogarnięte i z nimi warto byłoby działać @do Pana powyżej: buildy na pewno nie, ponieważ istnieje wiele stron oferujących taką pomoc mobafire, leaguecraft itp.

Dziwne ale jakoś nigdy nie uważałem rankedów za miarę wiedzy o LoLu i ogarnięcia bo często spotykałem tam nooby( tak może i mam 27 lvl ale brat ma konto i tam grałem rankedy).I może lepiej by już było wyselekcjonować osoby nadające się a nie zwlekać.I zapewne przeglądając mój profil zauważyłeś pewnie dużo przegranych nawet jeden leave ale mam usprawiedliwienie.Mój main to Shaco a jako że zaczął mnie nudzić zacząłem grać innymi i jak widać było ciężko.Teraz robi się coraz lepiej.

ilosc loos'ów nie ma znaczenia - można mieć pecha przy doborze drużyny albo grać 4vs5. Właśnie chodzi o to, żeby te + i - były nie takie jak wszędzie, tylko takie jakie gracze widzą w tych postaciach. Np. Lux albo Morgana mają straszne cooldowny. Co do ranked - tak mają wielkie znaczenie, bo w plusach/minusach możemy napisać, że "świetnie sobie radzi w ranked" albo "często banowana z powodu czegoś tam".

Jutro przydzielam postacie do opisu dla każdej z osób, która się tutaj zgłosiła jako opisująca.

Mogę dołożyć trochę swojej pracy ale jest kilka rzeczy na które trzeba zwrócic uwagę

Zgodze sie z Nimvalem, jak mozna pisac cos o LoLu i doradzać innym samemu będąc unranked albo nawet <30 ? Poradnik to ma być próba przekazania swojej wiedzy od lepszego gracza do słabszego, dlatego m.in jak już ktoś tam pisał napewno nie wypali takie KOPIOWANIE Z NETA czyichś tam buildów bo ta osoba nawet nie będzie wiedziała czy to jest dobre, czy nie. To po pierwsze.

Po drugie, każdy gracz który już gra cośtam więcej ma raczej pare postaci na których sie skupia więc dzielenie postaci między ludzi to bezsens, każdy musi wyjść z inicjatywą na czym się zna. W moim przypadku, wiem bardzo dużo o karthusie, annie, irelii, xinie, jarvanie, warwicku, amumu, allistairze, wukongu, TFie i w mniejszym stopniu ale jednak sporo o Ryze, Nocturnie, morganie, leblanc. Na tych postaciach się "znam", a co do pozostałych to po prostu wiem jak działają skille i znam dla każdej build (dobry, sensowny build a nie gówniany jak w większości przypadków na mobafire).

Po trzecie, jak chcecie się zabrać do dużego projektu to trzeba to po prostu podzielić na grupy, składy które będą to robić, chodzi mi o to że np. była by:

1. paru dobrych graczy, z najwyższym elo (AKTUALNIE A NIE TAM KIEDYŚ MILION LAT TEMU), i tutaj starczyło by ze 2-3 typa bo oni po prostu dzieliliby się swoją wiedzą i uzgadniali między sobą "wersje wydarzeń" bazując na swoich doświadczeniach

2. edytorzy, ludzie z talentem do pisania/ mówienia którzy wzieli by informacje w czystej surowej wersji od tych pierwszych (na zasadzie że ci pierwsi by po prostu przekazywali im build, item order, masteries, runes, summoner skills, skills order + modyfikacje w itemach zależne od przeciwników, i ogólne niuanse a.d. postaci czyli co jak działa i jak co trzeba robić żeby działało)

3. grupa 3 programiści, którzy by to wszystko zebrali do kupy zrobili z tego całość

Ja mogę dołożyć swoją cegiełke gram na EUNE : Litowy

Jeszcze mój kumpel Kasahara (też EUNE) chętnie też dołoży swoją cegiełke :)

Piszcie swoje nicki, i właśnie na podstawie nicków i ich kont w LoLu powinniśmy podzielić chętnych na te 3 grupy.

Ci najlepsi pójdą do 1, Ci z talentami do programowania e.t.c. do grupy 3, a ci najładniejsi albo co po prostu chcieliby dołożyć coś od siebię do większego projektu do grupy 2 :)

@Xaorus

btw. xaorus, nimval już ci zwracał uwagę a ty dalej swoje, zabierasz się od tego od d*py STRONY, będziesz przydzielać postacie żeby pisali o nich ludzie którzy mogą sie na nich kompletnie nie znać / znać słabo. Jeśli tak to będziesz robić to ten poradnik wyjdzie naprawde *** jakości i potem będą biegać takie asy z warmogami na first item na każdej możliwej postaci.

Chetnie pomoge! Nick na US "Haaro", okolo 2000 rozegranych gier ( z tego okolo 500-600 rankedow). Dajcie mi tylko znac na temat jakiej postaci mialbym sie wypowiedziec.

Zakfalikiwoani:

Grb- pisanie - swój, zaufany człowiek, dobry gracz! Ponadto praca nad grafiką!

Haaro - pisanie! Świetny profil, przejrzałem twoje gry i aż dodałem Cię do znajomych. Chciałbym pograć z Tobą w duo czasem, chyba, że masz własny team :) Na początek zwykłę gry, a później duo ranked np. :)

UnknownPL - doświadczony gracz, także dodany od razu do friend listy! Na pewno nas nie zawiedzie

Litowy - Spoko widać, że macie pojęcie o grze, tylko, że na forum jesteś od niedawna :) Jeżeli nie jest to słomiany zapał to witamy w drużynie!

Kasahara - myślę, że najlepiej jeżeli też wypowiedziałby się na forum :)

Skouper - praca nad flash'em

Miriadel - jako, ze jest pracowitym człowiekiem, a wyraził chęć pomocy, będzie dopieszczał pracę Skoupera i pomagał mu dobrym słowem w grafice. Ten Pan zadba o to żeby wszystko ładnie wyglądało.

Xaorus - Menadżer projektu!

No i moja skromna osoba - Nimval.

Przemyślałem sprawę takiego poradnika. Chciałbym żeby wygladała we fleshu tak:

Karty do gry z Avatarami na całej powierzchni, obramowanie każdej karty mówiłoby do jakiej grupy należy np. zielona ramka - tank, czerwona - caster, niebieska support itp. Po kliknięciu na postać Karta odwraca się i wypisane są jej plusy i minusy. Po kliknięci rozwiń. Otwiera się nam księga albo po prostu karta, w której napisany jest poradnik.

Na początek stwórzmy ową talię wraz z jej plusami i minusami. Później jak będziem mieli ten rdzeń to będziemy mogli pisać poradniki. Wszystkie osoby, zakwalifikowane - proszę jutro - wtorek na skype. Jutro też podzielimy się postaciami itp. Godzina pojawi się dziś wieczorem, póki co niech wypowiedzą się osoby, które zakwalifikowały się do dalszego etapu o godzinę, która by wam najbardziej pasowała :)

Przepraszam, że nie wszyscy się dostali.

Ze szkoły wracam koło 16. Czyli gdzieś od 16:30 będę na komputerze, ale pójdę pewnie na boisko, więc tak wcześnie odpada. Po 20 powinienem wrócić z boiska. Spać pójdę raczej po północy. Więc mi pasuje 20-24.

@Nimval: Nie do końca rozumiem twoją koncepcję z tymi kartami, ale jak mi to dokładniej wytłumaczysz, to powinienem dać radę ;)

Myślę, że wszystkim będzie pasować godzina po 20. Jutro wytłumaczę, jak ja to widzę :)

Czyli z tego Co nimvalu wyliczyłeś to mamy 6 osób do pisania... Trochę mało, lecz jeżeli się zgadzacie to rozpoczynam rozsyłanie charakterów dla każdego z was.

Mój skype: unknown22pl

Po szkole czyli po 16 najpóźniej przeważnie jestem prawie cały czas do północy, może do 1, z przerwą na zd domowe xd

Ja mogę buildy robić, albo oceniać postacie

A więc kontaktujcie się. Ekipa jest już raczej ostateczna więc postacie lecą do każdego z was na pw. Postaram się doglądać was na skype i ogólnie. Jak coś to Xaorus skype. Bić do mnie. Postaram się jak tylko się da pomóc.

Edit@

Postacie rozesłane. Każdy dostał po 16 takich cudeniek... Jeżeli kogoś ominąłem to przepraszam.. ale czasu miałem mało i mogłem coś przeoczyć. W takim wypadku każdy niech odda tej ominiętej, lecz przydatnej osobie DWIE swoje ostatnie postacie z listy. Więc do pracy rodacy.

Nie wiem dlaczego mierzysz ludzi patrząc na rankedy. Rankedy nic nie znaczą. Są prostsze od normali. Na rankedach spotyka się większych noobów niż na normalach i to bardzo często. Mam te 360 winów na normalu, i ileś tam lostów. Nie gram prawie wcale rankedów, bo rankedy nie przynoszą mi radości takiej jak normale. Gram z kumplami zawsze, od bardzo dawna ten sam squad. Odwalamy różne rzeczy, np full support team, albo insta random pick. Rankedów nie gramy bo nam się nie chce. Wracając, patrząc na twój tok rozumowania, połowa z wymienionych w twojej liście w ogóle nie powinna się na niej znaleźć.

Dla przykładu:

Grb: ledwo ponad 200 winów, 0 rozegranych rankedów. Dobrze, rozumiem, grafik i po znajomośći poszedł.

Haaro: nie odnalazłem na moim serwerze, więc nie mam co się czepiać

UnknownPL: Cóż, 9 winów na moim serwie. Może US ? Bo jak nie to faktycznie "doświadczony" gracz.

Litowy: trochę ponad 200 winów i 50 rozegranych rankedów.

No i Kasahara który faktycznie ma dobre staty.

Z tego co widzę, pojęcie o tej grze w jakimś większym stopniu ma co najwyżej 3 osoby. Czyli 3 osoby będą wszystko robić, opisywać, przygotowywać, a pozostałe 6 osób będzie przyglądać się, ewentualnie wstawić w ramkę.

Przydzielanie championów do danego gracza jest głupotą. Odnajduję się w prawie większości championach, potrafię grać większością, ale mam kilku championów których po prostu nie lubię. Jeśli gra nimi mi się nie podoba, nie napisałbym tak dobrego opisu. Nie potrafiłbym wymienić wszystkich zalet tej postaci. Jest lista championów, niech sobie każdy po prostu wybierze kogo by chciał. Za mało osób które mają pojęcie o grze, za dużo do " dopieszczania pracy " i innych takich.

Również patrzysz na ilość postów na forum. Niby dlaczego? Czytam je i odnajduję w tym frajdę, co nie znaczy że muszę się udzielać. Każdy może na jakimś temacie do nabijania postów sobie zrobić te ileśtam. Po co ?

Jestem lekko zirytowany. Mówicie że chcecie wybrać osoby które mają pojęcie o grze. Potem wybierasz aktualne osoby (oczywiście widzę osoby które staty mają spoko). Taaak...