Tak, lubię celować, dzięki temu gra sprawia mi więcej przyjemności.
Ale cały czas komentujesz temat od innej strony, chyba mnie źle zrozumiałeś, bo źle to wyjaśniłem 
Spróbuję jeszcze raz:
Kwestia tego jak ja sobie radzę i czy rozdałem traity czy nie - jest istotne ale bardziej chodziło mi o duże różnice pomiędzy mobami które są tak samo oznaczone.
CZYLI ------>
Spotykam dwa moby, ten sam poziom, ta sama brązowa ramka i z jednym radzę sobie bez problemu a z drugim mam ogromne problemy.
PRZEMYŚLENIA ------>
- Nawet jeśli jestem słaby graczem i nie rozdałem punktów, to dlaczego z jednym sobie radzę a z drugim nie?
- bo chyba chodzi o to że w zależności od ogarnięcia zarówno mechaniki swojej postaci jak i tego jak walczy dany mob - mogą wystąpić ogromne rozbieżności w wynikach walk z takimi samymi mobami, więc tym większe mogą być kiedy moby się różnią mechaniką walki.
- Czyli dlatego czasami jakiś mob dla jednej klasy/stylu gry/ogarnięcia -jest trudny a dla drugiej łatwy.
WNIOSEK ----->
Wychodzi na to że oznaczenia mobów tylko wydają się mylące - Ponieważ w GW 2 mamy ogromny margines błędów podczas walk i bardzo różne poziomy radzenia sobie w takich samych sytuacjach. I stąd te spore rozbieżności.