Wrzucać obrazków tu nie będę - jestem na to zdecydowanie zbyt leniwy
- ale za to opiszę konkretne zmiany, które wkrótce pojawią się na PBE. Mianowicie chodzi o Viktora.
Będzie tu bardzo dużo liczb i technicznych rzeczy, więc pod tym wszystkim zamieszczę mój mały insight co do tych zmian.
- Pasywka - Hex Core. Możliwy do ulepszenia trzykrotnie, każde ulepszenie kosztuje 1000, każde ulepszenie daje nam +1AP/lvl, +25AP, +150 mana (nie licząc oczywiscie augmentów). Łączne statystyki to +6AP/lvl, +75AP i +500 mana - co sugeruje, że zwyczajny Hex Core posiada statystyki +50 mana i +3AP/lvl. Perfect Hex Core ulepsza także ulta, wbrew poprzednim informacjom.
- Q - Siphon Power. Zmienione zostaje przeliczanie zasięgu, dzięki czemu odczuwalna zmiana w zasięgu tego skilla będzie wynosiła 100 in plus. CD zmienione do 10-4, dmg bazowy: 40-120 +0.2AP (zależne od poziomu skilla), dmg następnego AA po trafieniu - 15-250 +0.5AP (zależne od poziomu Viktora; całe dmg z AA staje się magic dmg). Shield - 30-110 +0.2AP. Speed z augmenta i shield trwają 2.5sec, wartość speeda - 30%. Speed, shield i AA boost dostajemy w momencie castowania.
- W - Gravity Field. Zasięg zwiększony do 700, particle zaczynają być rzucane gdy Viktor zaczyna casta (ale sam czas od początku casta do początku slowa na przeciwnikach jest taki sam - ot, większe ostrzeżenie dla przeciwników żeby uciekać), zestunowani przeciwnicy nie są już pod działaniem slowa z fielda, augment przyciąga zestunowanych przeciwników w centrum Fielda.
- E - Death Ray. Zmienia się tu głównie augment - zamiast DoT obrażeń dostajemy eksplozję następującą po laserze (na tym samym obszarze), zadającą takie same dmg jak laser. Z pewnymi dwoma dodatkami (z czego jednego na screenach nie uświadczycie) - przeciwnicy którzy oberwali od lasera dostają 40% obrażeń z wybuchu, a Augmented Death Ray będzie miało wyraźnie odczuwalnie szybszy laser.
- R - Chaos Storm. Czas castowania spada do 0.25sec, CD spada do 120-100, radius początkowego uderzenia rośnie, a AoE DoT spada - oba do wartości 325, burza zawsze porusza się z pełną prędkością w kierunku Viktora, DoT zmienione do 30-90 +0.2AP obrażeń, nieco rośnie czas naliczania kolejnych obrażeń (0.5 zamiast 0.25), nie daje silence po pierwszym trafeniu, za to przerywa channelowane skille, nowy augment zwiększa prędkość burzy o 20%.
Riot oczywiście liczy na feedback, zarówno od weteranów tego championa, jak i nowicjuszów - zwłaszcza jeśli chodzi o te zmiany w ulcie i AA boost z Q, o współdziałanie skillów ze sobą i o to, kiedy i w jakiej sytuacji opłaca się brać konkretnego augmenta.
No to zgodnie z obietnicami, moje spojrzenie na sprawę. Przede wszystkim bardzo fajne jest to, że Augmenty nie różnią się już statystykami - obecne korzystanie z czerwonego Core'a bierze się głównie z bonusowego AP, z którego Viktor naprawdę robi duży użytek... i tego, że inne augmenty wydają się bezużyteczne. W obecnej sytuacji augment na Q ma dużo większe uzasadnienie - pozwala nam wejść w zasięg wzmocnionego AA i z niego wyjść (a to teraz główne źródło obrażeń Viktora - wyczuwam LB jako core item). Co do samego przeniesienia AA boosta z poziomu skilla na lvl champa nie jestem przekonany - to tylko spowoduje, że maxowanie tego skilla będzie w połowie tak przydatne (koszt many rośnie w zamian za mocno spadające CD, okej, ale dmg wcale dużo nie wzrasta). Cóż, wszystko wyjdzie w praniu, ale mam wrażenie że zmiana na Q - mimo że zdrowsza dla Viktora dzięki zmianom w zasięgu i naliczaniu boostów w momencie castu - będzie raczej nerfem w early. Czas pokaże.
Jeśli chodzi o W i E... Bardzo podoba mi się zmiana augmenta i boost do zasięgu na W. To czego brakowało temu skillowi, to użycia go ofensywnie. Obecnie będzie to nieco prostsze (chociaż przeciwnik będzie ostrzegany wcześniej), a dobre użycie Augmented W w teamfightach może być czymś wspaniałym. Zwłaszcza przy obecnej formie Augmented E - szybszy laser i podwójne dmg zamiast nudnego DoT oznacza większą szansę na poke i mniejszą na zadanie tych samych obrażeń co przed nerfem. Ale jeśli trafi i jedno, i drugie... Obecne obrażenia przy ulepszonym E na lvl5 to jakieś 325+0.91 AP. Po zmianach - 350+0.98AP... Mocniejsze, o ile trafimy i tym, i tym. Zobaczymy.
Za to ult raczej będzie taki sam. No, może będzie nieco łatwiejszy w castowaniu i w korzystaniu z niego... i o to głównie chodzi - chyba wszyscy obecnie zgadzają się z tym, że kontrola nad nim zostawia nieco do życzenia?
EDIT: Do kogoś z Rioterów W KOŃCU dotarł pomysł o dodatkowych pingach i postanowił spytać się ludzi co powiedzieliby na pingi "We need vision here/Enemy has vision here". Tak, chodzi o pingi "wardowe" - z tą różnicą, że chcą przystosować je od razu do innych trybów.