Reworki i nowości w grze - newsy, dyskusje, spekulacje?

mmry się nigdy nie resetują. Jedyne co ulegnie zmianie to aktualny ranking, bo ten istotnie zostanie wyzerowany przed 10 grami w placementach nowego sezonu. Gra w przedsezonie jak najbardziej ma sens, jeżeli chcemy dostawać w przyszłym sezonie po 30 punktów za grę i awansować o dwie dywizje po promocji

Soft resety są co sezon. Do sezonu trzeciego reset następował na początek preseasonu, natomiast od sezonu czwartego preseason rozgrywamy na obecnych wartościach, a sam reset następuje na początek sezonu właściwego.

Oczywiście mowa o soft resecie, a nie hard resecie. Hard reset polegałby na kompletnym wyrównaniu poziomu do zera, natomiast soft reset to zbliżenie wartości do wartości startowej (ale z zachowaniem różnicy poziomu - ex-diament będzie zaczynać z MMR wyższym niż ex-gold). Orientacyjnie, z czasów kiedy LoL siedział na ELO można było to wytłumaczyć tym, że przy wartości początkowej 1200 osoba, która osiągnęła 1300 ELO będzie zaczynać w granicach 1250*, a osoba, która skończyła z 1800 ELO zacznie na pułapie 1500* (a osoba z 1000 ELO w granicach 1100*). Jak to obecnie działa... trudno powiedzieć, trzeba byłoby poszukać w postach i wiadomościach.

Czy warto grać w preseason? Warto, bo mamy szansę wywindować swoje MMR, dzięki czemu możemy zacząć z innego pułapu.

I jeszcze jedna ważna rzecz, aż zaznaczę na czerwono. To jest temat dotyczący reworków i zmian w grze - nie usuwam tych postów ani ich nie przenoszę z czystej grzeczności. Jednak kolejne będą albo przenoszone, albo usuwane. Mamy trzy duże tematyczne działy, nie mieszajmy ich ze sobą.

EDIT: jak powiedziałem, tak zrobiłem - pierwszy post poszedł do kosza. Może bym przeniósł, gdyby nie fakt, że ta osoba zacytowała mojego posta (razem z ostrzeżeniem) i mimo wszystko postanowiła napisać nie na temat...

* - wartości kompletnie orientacyjne - na rzecz przedstawienia przykładu moją formułą było 1200 + (ELO-1200)/2. Oczywiście wartości mogą być BARDZO odmienne od tego co podałem, więc się nimi nie sugerujcie.

Patch 4.20 : http://eune.leagueof...opis-patcha-420 Kalista, nowe jungle itemy, nowe itemy i eliksiry (tak krótko wg mnie najważniejsze zmiany)

http://www.surrender...pbe-update.html 3 Poro skiny, 2 Blood Moon skiny (pewnie dlatego, że Kalista jest z tym skinem)

Nowe tekstury!

Nowe tekstury dla Malzahara oraz nowy item.

Nowy item już zmienił nazwę na Zz'rot Gate.

Poza tym z ważnych zmian: Lucian passive z 50% dmg do 30/40/50% dmg (skalowane), czas trwania 2 sec zamiast 6 sec; dodatkowo potężny nerf dla WW - lifesteal -5%, dmg w dół (przykładowo lvl1 - 250->150). Dodatkowo różne małe zmiany.

A tak kombinuje Riot przy bazach.

Dla wyjaśnienia: screeny z posta powyżej to wyjścia dostępne tylko dla drużyny oznaczonej tym kolorem. Żadna drużyna nie widzi tego, co jest po drugiej stronie (chyba że wardem). Taki homefield advantage bez statystyk.

Poza tym na PBE małe zmiany w smite (75CD, Smite dostaje ammo mode - do 2 stacków naraz) oraz buff do zdobywanego golda z maczety i tier 2 jungle itemów. I trwa testowanie Zz'rot Portalu - dla nieobecnych ostatnio w grze, jest to item który daje nam armora, mresa, hpregen oraz unikalną aktywkę pozwalającą nam na otworzenie portalu przywołującego co 4 sekundy voidlinga biegnącego linią, atakującego przeciwne miniony i wieżę (zwłaszcza wieżę).

Do tego w plikach gry pojawiły się pliki podpisane "SonaDJxxx_Skin06(...)", gdzie xxx to "ambient" czy inne "dubstep".

Sona altimejt konfirmd btw.

Nowe teskturki!

W teksturach Morgany widać bardzo dużą różnice. Skiny z serii Blood Moon wciąż w testach btw ?

Miałem przenieść posty nie na temat do innego tematu... ale nieee. Wy macie kompletnie wysrane na to co ja piszę (a prosiłem o pisanie na temat w każdym z przyczepionych wątków), to ja mam wysrane na wasze posty.

Ontopic: nie szykują się żadne zmiany do T3 runek i masterek w tym sezonie - Riot jest stosunkowo zadowolony z ich stanu, a nie mają czasu (w porównaniu z innymi projektami) żeby zajmować się czymś tak mało istotnym i czasochłonnym. Za to szykuje się spory rework T1 i T2 runek:

• usunięcie rune combinera (w przypadku osiągnięcia capu 700 run trzeba będzie pisać do supportu)
  • usunięcie secondary run (np. armor na markach)
  • usunięcie skalowanych run
  • ustandaryzowanie cen na runach: T1 quint 15IP/szt., T1 runa 5IP/szt, T2 quint 100IP/szt., T2 runa 35IP/szt

Wskutek tych zmian liczba T1 i T2 runek (tj. rodzajów) zostaje zmniejszona z 88 do 23. Pamiętajcie o użyciu rune combinera przed 5.1, jeśli macie jakieś śmieci!

Sorry pomylily mi sie tematy. Tak btw. Kiedy wejdzie ten itemek z bramami i voidlingami? W next patchu?

Prawdopodobnie tak, cały czas trwają testy, a item przechodzi przez kolejne iteracje w poszukiwaniu złotego środka.

Nowy splashart Alistara.

Visual upgrade Tristany.

Zmiana na jej E

Bierna:Ilekroć Tristana zabije jednostkę, jej pocisk wybucha, zadając pobliskim wrogom obrażenia. Użycie: Tristana przytwierdza ładunek wybuchowy do pobliskiego wroga lub wieży. Po kilku sekundach wybucha on, zadając obrażenia celowi i wszystkim pobliskim wrogom. Atakowanie celu podstawowym atakiem wzmacnia ładunek, przez co zada on większe obrażenia. Tristana może też użyć Rakietowego Skoku na celu z ładunkiem, dzięki czemu zada dodatkowe obrażenia.

Byłbym zapomniał o Visual Upgrade Alistara

Nowe tekstury dla Vayne, Yoricka, Nunu i Mundo (na razie dla Mundo są zbugowane)

Od patcha 5.2 Deathfire Grasp ma zostać usunięty z Summoner's Rift.

Trist bez szału, reszta na plus.

Tristana wygląda teraz jak jakiś gnom, a nie yordle...

Naprawde nie podoba mi się kierunek jaki obiera grafika LOLa, to już lepiej było jak inspirowali się WC3 na początku, niż obecny byle jaki styl..........

Z usunięciem DG wiąże się też to, że wielu champów dla których to core item zostanie wzmocnionych (głównie Veigar i Ahri).

Co do Trist - zwiększyli jej bazowe AD, za to potężnie obcięli AS/lvl (z 2.5 do 1.2). I kompletnie nie rozumiem @Yamiji - Trist dopiero teraz wygląda jak Yordle, wcześniej (razem z Poopy) była zwyczajną pomyłką (początkowo należała do innej rasy, ktoś przechrzcił ją na Yordle'a, ale kompletnie tej rasy nie przypominała - poza wzrostem).

Teraz przynajmniej jej bycie Yordlem jest usprawiedliwione - zaczęła przypominać to, co widzieliśmy w przypadku większości innych bohaterów z tej rasy (poza wspomnianą Poopy, Mumu oraz Veigarem).

A ja zamieszczę zabugowany model Mundo - rozbawił mnie wczoraj do łez :)

Do tego nowe skiny dla Jinx (Firecracker!), Katariny (Warring Kingdoms), Nidalee (także Warring Kingdoms) oraz Vel'Koza (Arbiter - skojarzenia ze Starcraftem nieprzypadkowe).

Mundo już poprawiony + update tekstur dla Ireli i Jarvana.

Nowe tekstury dla Swaina.

Kolejny specjalny tryb zwany "Nemesis Mode". Po 3 banach na drużynę przychodzi czas na wybór bohatera, gdzie wybieramy bohatera dla przeciwnika i tak w każdą stronę. (Riot serio nie ma pomysłów według mnie).

Buff Ahri po tym jak Deathfire Grasp robi papa z SR.

Orb of Deception (Q) - Kiedy jej Q jest w trakcie lotu, Ahri dostaje dodatkową prędkość ruchu
Foxfire (W) - Obrażenia zwiększone do 50/80/110/140/170 z 40/65/90/115/140
Charm (E) - AP ratio zwiększone do .5 z .35
Charm (E) - Nie wzmacnia już obrażeń 20% przez 6 sekund
Charm (E) - Obrażenia zwiększone do 60/90/120/150/200 z 60/90/120/150/180