mmry się nigdy nie resetują. Jedyne co ulegnie zmianie to aktualny ranking, bo ten istotnie zostanie wyzerowany przed 10 grami w placementach nowego sezonu. Gra w przedsezonie jak najbardziej ma sens, jeżeli chcemy dostawać w przyszłym sezonie po 30 punktów za grę i awansować o dwie dywizje po promocji
Soft resety są co sezon. Do sezonu trzeciego reset następował na początek preseasonu, natomiast od sezonu czwartego preseason rozgrywamy na obecnych wartościach, a sam reset następuje na początek sezonu właściwego.
Oczywiście mowa o soft resecie, a nie hard resecie. Hard reset polegałby na kompletnym wyrównaniu poziomu do zera, natomiast soft reset to zbliżenie wartości do wartości startowej (ale z zachowaniem różnicy poziomu - ex-diament będzie zaczynać z MMR wyższym niż ex-gold). Orientacyjnie, z czasów kiedy LoL siedział na ELO można było to wytłumaczyć tym, że przy wartości początkowej 1200 osoba, która osiągnęła 1300 ELO będzie zaczynać w granicach 1250*, a osoba, która skończyła z 1800 ELO zacznie na pułapie 1500* (a osoba z 1000 ELO w granicach 1100*). Jak to obecnie działa... trudno powiedzieć, trzeba byłoby poszukać w postach i wiadomościach.
Czy warto grać w preseason? Warto, bo mamy szansę wywindować swoje MMR, dzięki czemu możemy zacząć z innego pułapu.
I jeszcze jedna ważna rzecz, aż zaznaczę na czerwono. To jest temat dotyczący reworków i zmian w grze - nie usuwam tych postów ani ich nie przenoszę z czystej grzeczności. Jednak kolejne będą albo przenoszone, albo usuwane. Mamy trzy duże tematyczne działy, nie mieszajmy ich ze sobą.
EDIT: jak powiedziałem, tak zrobiłem - pierwszy post poszedł do kosza. Może bym przeniósł, gdyby nie fakt, że ta osoba zacytowała mojego posta (razem z ostrzeżeniem) i mimo wszystko postanowiła napisać nie na temat...
* - wartości kompletnie orientacyjne - na rzecz przedstawienia przykładu moją formułą było 1200 + (ELO-1200)/2. Oczywiście wartości mogą być BARDZO odmienne od tego co podałem, więc się nimi nie sugerujcie.