Reworki i nowości w grze - newsy, dyskusje, spekulacje?

Mi się to nie do końca podoba. Strasznie sztywna się przez to gra wydaje, bo zasadniczo na każdą rolę znajdzie się tylko nieliczna ilość bohaterów. Oczywiście pomijając te dziwne, enigmatycznie picki o których każdy zapomniał i są OP, jak tylko ktoś wynajdzie sposób - oczywiście do następnego pacza. I tak za każdym razem. Zero kreatywności, musisz grać tym, co akurat jest modne i nie ma wyjścia. Wybierzesz coś innego, to raz że Cie zwyzywają, a dwa że sobie będziesz bardzo słabo radził

To ze slabo sb bedziesz radzil to akurat bym nie powiedzial ale z jednym sie zgodze - bierzesz cos co nie jest aktualnie popularne = flame jak z gdanska do krakowa. Przez moskwe i tokio.

Ja np uwielbiam grac fiora jako adc - AD carry. Jest ad? Jest. Jest carry? Jest. Moim zdaniem idealnie pasuje, na bocie kazdego adc cisne jak chce za wyjatkiem quinn (tu juz zabawa w kotka i myszke i czekanie az popelni jakikolwiek, chocby najdrobniejszy blad). Farme mam duzo wieksza niz kazdy adc - tu juz bez wyjatku. Linie pushuje szybciej, zabijam lepiej, szybciej i bezpieczniej (ulti, polowa teamu ma koncowke hp, doskok x2 plus aa i triple kill co najmniej), o wiele szybciej turrety niszcze (a to glowna rola adc). Ale juz na starcie musze wysluchac calej tyrady jakim to noobem jestem, kim jest moja matka, czy gorsze okreslenia :P. A po grze wycarrowanej przeze mnie ani slowa przeprosin nie napisza.

A wycarrowac gre nie jest trudno - starczy ogarniecie postaci na nietypowej roli i od razu wszyscy glupieja. W fazie walk na linii sie ma po 5-10 killi, potem juz tylko coraz lepiej bo sie jest bardziej nafeedanym niz reszta wiec trzeba byc geniuszem by to zrypac.

Wyobrazcie sb w obecnej mecie taki team : top - adc, mid - offtank (generalnie jakis solo toper), jungle - tank, bot - support + mag. Toz to by byla rzeznia na wszystkich liniach bo nikt by nie ogarnial jak kontrowac grajac jako np adc maga, czy magiem offtanka :P.

Tylko nie, bo meta to meta i tak ma byc ... ;/

No coz, nie od dzis wiadomo jaka spolecznosc ma LoL od 1, max 2 sezonu ;). To ja juz wole chyba dote/smite ^^

Swego czasu (nie wiem jak jest teraz) genialnie sprawdzało się też duo Leona i Jacek na bocie. Dwa doskoki, wspaniały dmg. Nie było takiego zasięgowego carry i supp, którzy byliby w stanie coś zrobić. Prz tym wysyłało się typowego ADC na topa, gdzie spokojnie mógł bić z zasięgu przeciwnika. Do teraz bardzo lubię na górze grać jakimś ranged dps właśnie. Sprawdza się przyzwoicie, jednak nie ma tak łatwo z killami, bo w końcu jesteś sam, a przeciwnik ma kilka opcji odskoku. Niemniej chciałoby się kiedyś złamać wszystkie granice i pograć zupełnie inaczej, ale do tego potrzeba już całej ogarniętej drużyny

Właśnie i tu trafiamy w sedno LOLa bo dopóki topka nie gra jakejś taktyki to musi to być be i wogóle. Riot też zaczął ostatnio bardziej koncentrować się na topce i wychodzi im to jak dla mnie bokiem, bo coraz więcej graczy przechodzi do konkurencji.

LoL idzie bardziej na łatwiznę, aby gracze wiedzieli co jest białe a co czarne. Za to mamy rankedy, jest ten dreszczyk emocji aby być najlepszym. U konkurencji na razie rozgrywki rankingowe nie wyglądają nie za dobrze. Chociaż konkurencja stwarza niezłe eventy np. zimowa mapka, walki z bossami, czy coś co można zdobyć podczas danego event'u. Ostatnio fani lola stworzyli zimową mapkę,za to Riot chyba nielubi w swojej grze dużych zmian.

LoL idzie bardziej na łatwiznę, aby gracze wiedzieli co jest białe a co czarne. Za to mamy rankedy, jest ten dreszczyk emocji aby być najlepszym. U konkurencji na razie rozgrywki rankingowe nie wyglądają nie za dobrze. Chociaż konkurencja stwarza niezłe eventy np. zimowa mapka, walki z bossami, czy coś co można zdobyć podczas danego event'u. Ostatnio fani lola stworzyli zimową mapkę,za to Riot chyba nielubi w swojej grze dużych zmian.

To ja juz wole chocby rankedy w smite'cie - wiekszy dreszczyk emocji podczas samych meczow jak i podczas wspinania sie coraz wyzej (ramki zliczajace statystyki piechota nie chodza :D). Cos czego lol nie ma i nigdy nie bedzie mial bo jak juz wspomniales nie lubia zmian - a bylby to niezly bajer, do ramek dodawac pare statystyk rankingowych, typu liczba rozegranych gier, liczba zabojstw itd. W smite to wyglada niezle, wrecz wspaniale, zawsze jakis powiew swiezosci. I ten strach w oczach towarzyszy i przeciwnikow kiedy widza ze zabiles np kilkanascie tysiecy graczy i masz zlota ramke xD

A odnosnie rankedow to znowu - smite jest duzo przejmniejszy chocby dlatego ze daja wiele roznych map na ktorych graja ludzie a nie jak w lolu gdzie nawet nie umieja wprowadzic rankedow z dominiona :P

Juz chocby starczy wspomniec o liczbie trybow - lol ma w zasadzie 2 bo w reszte gra o wiele mniej ludzi i nie ma rankedow. A smite ma 5 czy tam 6, nie pamietam juz dokladniej ;).

A emocji jest duzo wiecej bo trudniej - w lolu kazdy dzieciak umie sie wbic asasynem typu fizz, akali, fiora, master i zrobic sieczke. Natomiast w smite juz jest trudniej bo kamera zza plecow wymusza niezle ogarnianie i przewidywanie ruchow przeciwnikow i myslenie : wskoczyc na tego ostatniego z 100 hp czy tego pierwszego z 300 hp. Wbrew pozorom drugi wybor lepszy - bo jak skoczysz dalej to zanim sie odwrocisz juz wszyscy cie zmasakruja, za to w lolu to bez znaczenia bo i tak widzisz wszystko.

Tak samo z minimapa - w smite sie na prawde dopiero przydaje, w lolu wole po prostu szybko kamere przesunac i ogarnac samemu co sie dzieje i to dokladniej niz na minimapie, natomiast w smite juz MUSISZ polegac na mapce bo inaczej mozesz sie błąkać pol godziny w jungli, czy chocby by podejrzec wrogow.

Kolejna nowosc ktora by sie przydala lolowi a ktora ma smite - komendy glosowe. Ile bym za to dal ... To rozwiazuje 99% problemow - dzieci nie spamia na czacie, nie ma flejmu, cisza i spokoj, a wszystko co potrzebne slyszysz w sluchawkach - np ze wrog zniknal z srodkowej linii, czy komende "uwazaj!". Co nie jest tylko zwyklym bajerem, bo bardzo poprawia komunikacje w druzynie, ulatwia tankowi inicjacje walk (prosiciej wstukac VAA - "do ataku!" niz napisac na czacie "uwaga, teraz sie wbijam"), zwieksza przeplyw waznych informacji - np komenda "odwrot" dzieki czemu kazdy wie ze trzeba sie wycofac, natomiast ping w lolu nie zawsze daje JASNO do zrozumienia o co chodzi. Nie raz, nie dwa dzieci pingaly w lolu na bohatera jakiegos ktorego bily, pomagam im go zabic, przypadkiem zgarniam killa i flame ze pingnal go by oznaczyc JEGO cel by nikt go nie bil ...

I tak dochodzimy do kolejnej sprawy - spolecznosc. Jak przypomne sb rankedy w lolu ... Powiem w skrocie ze spolecznosc zabila cala frajde z nich - bo jak mam sluchac pol godzinnego przekomarzania sie kto gdzie idzie, a na koncu flame'u, straszenia reportami itd to az mi sie odechciewa grac wgle. W smite natomiast dawno nie spotkalem sie z "pls report" (za afk i tak automatycznie kara, przy 8 afkach (bodajze na dwa miesiace ale nwm) dostajesz bana na wszystkie gry hirez, a nikt nie reportuje za brak skilla jak czesto jest w lolu - pls report for noob -.-) , tak jak dawno nie widzialem trolli - ale to bedzie jeszcze nizej

Ostatnia wazna kwestia - czemu w lolu do jasnej ciasnej ludzie nazywaja trollem kogos kto ma nieszablonowe rozwiazanie tym samym prowokujac prawdziwego trolla i to nie koniecznie tego kogo wyzywaja. Bo nie raz nie dwa sie znajdywaly osoby ktore stwierdzaly ze skoro fiora moze isc adc to oni moga isc soraka/sona jungle, inna sprawa ze nawet blue mieli problem zrobic i czesto padali, kiedy ja z reszta gre ciagnelismy i wygrywalismy.

Odnosnie doty - plusem jest napewno uklad mapy (ukryte sklepy, sklepy na liniach), system kurierow, czy chocby wydawalo by sie wrecz banalna rzecz jak zniszczalne drzewa. Ile lol by zyskal gdyby mozna bylo niszczyc jungle ... wtedy by byla ciekawsza gra dla wszystkich bo nie starczyloby sie nauczyc polozenia warda w jednym miejscu przez pol gry by powstrzymac skutecznie junglera, a jungler musialby myslec jak rozwalic drzewa i zaskoczyc przeciwnikow

Nowy splashart Tristany

Nowe tekstury dla Fiddla i Veigara

Trochę brzydkie :P

Planowane zmiany w champach związane z usunięciem DFG z gry:

Katarina:

• Zmiany nie dały oczekiwanego efektu, więc na chwilę obecną zostały wycofane z gry. Katarina w przedstawionej kilka tygodni temu formie prawdopodobnie nie trafi na serwery
  • Brak konkretnych planów na chwilę obecną jeśli chodzi o zmiany

Veigar:

• bardzo duże prawdopodobieństwo tego, że Veigar nie dostanie bezpośredniego buffa ze względu na poważne problemy z counterplayem
  • razem ze zmianami związanymi z counterplayem na serwer mogą trafić pewne ulepszenia (większe zasięgi, mniejsze koszty many lub CD i inne takie)
  • nie chcą dawać bezpośredniego buffa tylko po to, by nerfić go patch później
  • jednym z pomysłów na counterplay dla Veigara jest Q jako skillshot (co niekoniecznie jest testowane w zbliżających się ulepszeniach) oraz pewne opóźnienie w pojawieniu się klatki na E (w zamian za poprawę CD lub zasięgu)
  • Zmiany planowane na 5.4

Mordekaiser:

• ma być bardziej tankowy (zgodnie z tym, jak wygląda etc.)
  • ma zadawać obrażenia bardziej sustained (rozciągnięte w czasie) niż burstowe - ma to pomóc ze względu na tankowość [tank z burstem jest mniej przyjemnym pomysłem] oraz na ulta [ma to wymusić współpracę teamu po oznaczeniu celu zamiast puszczenia ulta na kimś i natychmiastowe stopienie tej osoby w celu zdobycia ducha]
  • nadal ma być AP, ale z założenia ma żyć dłużej i zabijać wolniej
  • Zmiany planowane na 5.4

Źródło: amerykańskie oficjalne fora LoLa [wszystkie plany przedstawione przez Meddlera]

Nowe splasharty dla Trist i Katy

Nowa możliwość graficzna w której można zamienić kolory stron.

Nowe splasharty wyglądają coraz gorzej, jeśli chodzi o twarze.

Tristana na lepsze imho

Mi się katrina podoba :P

AFAIK splash art champa Sarah Jessica Parker Katarina został zaktualizowany. Wygląda dużo lepiej.

Natomiast przez tydzień mojej nieobecności na PBE nazbierało się sporo zmian, więc wspomnę o ważniejszych:

• Veigar rework - Q zostaje skillshotem z większym zasięgiem (zadaje dmg 2 celom i znika, analogicznie do binda Lux), klatka dostaje 0.75sec windupa (czyli dopiero po tym czasie się pojawia), zmniejszenie AP ratio na R
  • Zilean rework - bomba zostaje skillshotem rzucanym w pewne miejsce (druga bomba trafiona stunuje), mocniejszy i krótszy speed/slow na E, W nie działa na ulta, zmniejszenie CD i czasu trwania na R
  • Morde rework - z tym jest ciężko, ostatnio wycofano pierwsze zmiany więc ciężko nadążyć
  • revive usunięty z gry
  • dwa nowe itemy testowane - jeden a'la static shiv w wersji mocno AP (120AP, 7MS, 100+15%AP dmg po nabiciu 100 stacków - movement+spelle), drugi - ward bez żadnej widoczności, z 1hp oraz pingiem po wykryciu wroga w zasięgu
  • sporo zmian różnych champów

To są zmiany obecne. W patchu 5.5 i być może 5.6 pojawią się buffy dla jungle tanków (przede wszystkim Zac).

Zmiany opiszę, gdy będę mieć chwilę czasu - jest o czym pisać.

Myślicie na jakiej lane będzie grany bard ? Mi się kojarzy z bufami, możliwy support ?

Raczej oczywiste że będzie to support.
Pytanie -
Piszę newsy dla portalu polskilol.pl
I zmiany o których n4zArh wspomniałeś, opisałem w artykule ;p. Mogę dać linka? Czy lepiej żebym przepisał?

Piszę newsy dla portalu polskilol.pl I zmiany o których n4zArh wspomniałeś, opisałem w artykule ;p. Mogę dać linka? Czy lepiej żebym przepisał?

Co do dwóch nowych itemków to zostały usunięte z PBE i zapewne nie zostaną wprowadzone w patchu 5.4 Według mnie ward pingujący pojawienie się wroga to tylko kolejne bezsensowne ułatwianie gry.

Poprawiony splashart Katy

Party Rewards

Party Rewards fajne, ciekawe tylko, czy ten boost będzie liczony jako ten zwykły. Chyba nie, bo wtedy każdy mógłby mieć free ip boosty, które są za rp = Rito traci.

Chyba Riot chce, żeby więcej osób korzystało z tego buildera. W sumie to wiesz z kim grasz, jakąś komunikacje masz.

Co do Barda to "pewnie" full AD toper.