Kassadin nadal morduje, ale ginie teraz znacznie częściej, taktyka z run(ult) and hit już nie działa tak dobrze po nerfie.
Reworki i nowości w grze - newsy, dyskusje, spekulacje?
Czytając tam niektóre komentarze i grając z Polakami powiem, że skill czytania ze zrozumieniem zanika. Na stronie ktoś napisał, że znerfili Rengara, a w grze ktoś pisał, że Kacie już się cd nie resetuje.
Tradycyjnie przygotowujemy dla Was ciekawe statystyczne zestawienie. W tym przypadku zauważymy jak Riot po raz kolejny doprowadził kilka postaci na skraj grywalności
Janna- Zmiany: Nerf umiejętności biernej
- Pick Ratio: 16,57 -> 14,27 %
- Win Ratio: 52,44 -> 51,41 %
- Zmiany: Usunięcie Pancerza z [E]
- Pick Ratio: 18,82 -> 17,86 %
- Win Ratiio: 52,85 -> 49,32 %
- Zmiany: Większe opóźnienie umiejętności biernej
- Pick Ratio: 11,82 -> 10,17 %
- Wim Ratio: 49,18 -> 45,31 %
- Zmiany: Obniżenie zasięgu [R]
- Pick Ratio: 7,94 -> 3,74 %
- Win Ratio: 46,96 -> 38,17 %
- Zmiany: Nerf umiejętności biernej
- Pick Ratio: 13,32 -> 14,20 %
- Win Ratio: 54,37 -> 53,93 %
- Zmiany: [Q], [W] oraz [R] – trudno określić czy buff czy nerf
- Pick Ratio: 2,37 -> 4,14 %
- Win Ratio: 49,32 -> 47,70 %
- Zmiany: Każda umiejętność dostała zmianę, miał być to balans postaci
- Pick Ratio: 5,62 -> 5,54 %
- Win Ratio: 46,59 -> 39,87 %
- Zmiany: Rework postaci
- Pick Ratio: 1,23 -> 3,85 %
- Win Ratio: 43,96 -> 40,56 %
http://how2play.pl/leagueoflegends/jak-patch-5-4-wplynal-na-win-pick-ratio-bohataterow/
Jak już kopiujesz to to możesz podawać wartości zmian, żeby nikt nie musiał na tą bzdurną stronę wchodzić.
Biedny Kassadin, zabrali mu to co w nim było najważniejsze TELEPORT. Nie oszukujmy się, postać ta w sobie nie posiada wysokiego dmg. Mój main poszedł do piachu, cieszyłem się jak mogłem nim grać na rankedach, teraz jedynie znowu normalne gry.
Tradycyjnie przygotowujemy dla Was ciekawe statystyczne zestawienie. W tym przypadku zauważymy jak Riot po raz kolejny doprowadził kilka postaci na skraj grywalnościJannaZmiany: Nerf umiejętności biernejPick Ratio: 16,57 -> 14,27 %Win Ratio: 52,44 -> 51,41 %Jarvan IVZmiany: Usunięcie Pancerza z [E]Pick Ratio: 18,82 -> 17,86 %Win Ratiio: 52,85 -> 49,32 %KalistaZmiany: Większe opóźnienie umiejętności biernejPick Ratio: 11,82 -> 10,17 %Wim Ratio: 49,18 -> 45,31 %KassadinZmiany: Obniżenie zasięgu [R]Pick Ratio: 7,94 -> 3,74 %Win Ratio: 46,96 -> 38,17 %KatarinaZmiany: Nerf umiejętności biernejPick Ratio: 13,32 -> 14,20 %Win Ratio: 54,37 -> 53,93 %MordekaiserZmiany: [Q], [W] oraz [R] – trudno określić czy buff czy nerfPick Ratio: 2,37 -> 4,14 %Win Ratio: 49,32 -> 47,70 %VeigarZmiany: Każda umiejętność dostała zmianę, miał być to balans postaciPick Ratio: 5,62 -> 5,54 %Win Ratio: 46,59 -> 39,87 %ZileanZmiany: Rework postaciPick Ratio: 1,23 -> 3,85 %Win Ratio: 43,96 -> 40,56 %http://how2play.pl/leagueoflegends/jak-patch-5-4-wplynal-na-win-pick-ratio-bohataterow/
To zestawienie dzienne, tygodniowe, dwutygodniowe, miesięczne czy jakie? Bo jeśli to są dane wzięte z dnia na dzień, to znaczą tyle, co wszelkie petycje userów portalu o usunięciu guru ze stanowiska redaktora - kompletnie nic. Pokażą tylko chwilową tendencję i problemy, które w LoLu obecnie występują. Dane wyciągnięte i porównane tutaj pokażą nam na przykład, że:
- ludzie po reworkach Zileana i Veigara nie potrafią nimi grać - lub postacie są zwyczajnie zbyt słabe, zbyt wcześnie by orzec konkretny powód
- W przypadku Zileana i Morde niższy winrate może iść w parze z napływem nowych graczy - to nie byłoby nic nowego.
- Pokazuje, jak wiele graczy Kalisty po prostu wygrywało nią niezależnie od ich poziomu umiejętności (coś jak Vayne przed jakimikolwiek nerfami - obecnie wymaga dużo więcej skilla).
- Pokazuje, ile osób grających Kassadinem mogło wygrywać mecze mimo bardzo słabego early - TYLKO dzięki ultowi.
- Pokazuje, że J4 może nareszcie stał się postacią nieco lepiej zbalansowaną i że w końcu trafił w dobre miejsce.
- W przypadku Katy, i Janny nie pokazuje to kompletnie nic. Nic, zero, null, nada. Zmiana winrate w granicach 1% to coś, co może zmienić się z dnia na dzień lub z tygodnia na tydzień, bez żadnych znaczących zmian
Tak więc, o co chodzi z tym newsem? Portal który zamieścił tego potworka wydawał mi się do tej pory sensownym miejscem, które raczej nie będzie takiego czegoś tworzyć. Wrzucanie danych statystycznych wyjętych z kontekstu oraz kompletnie niewyjaśnionych to coś bardzo słabego. Poza tym... "Riot po raz kolejny doprowadził kilka postaci na skraj grywalności" - to już jest kompletna bzdura, część z tych postaci była albo zbyt mocna (Kassa, Kata, J4, Kalista), albo zbyt rzadko wybierana (Morde, Zil), albo zbyt binarna (win or lose - głównie Veigar). Poza tym ciekawy jestem jak to jest ze sprowadzeniem Katy na skraj grywalności - niespełna półprocentowy spadek w przypadku, gdy 54% Kat wygrywa swoje mecze to naprawdę zabójstwo...
Nowe teksturki.
Rumble i Ryze wyglądają okropnie.
Ryze wygląda jakby wyszedł z oświęcim'a
Uaktualnione tekstury Ryze
Bardzo świeży rework (sprzed niecałej godziny) - RYZE:
- pasywka: każdy spellcast daje nam stack na 12 sekund. Po zebraniu 5 stacków Ryze dostaje supercharge na 3 sekundy, dostając shielda (skalujący się z maną) oraz przy każdym spellcaście redukując CD spelli o CD Q (dziwnie to brzmi). Minimum - 0.25sec. Dodatkowo spelle skalują się z maną.
- Q - skillshot, 4 sec cd, 30/35/40/45/50 many. Zadaje dmg pierwszemu celowi. Większy zasięg.
- W - snare trwający od 1.1 do 1.5 sec, CD... 17,5 sec. YAY
- E - raczej to samo, kulka redukująca MResa (%%), stackująca się do 3 razy, 7 sekund cd.
- R - raczej bez zmian.
Szczegółów opisywać mi się nie chce.
Rework Ashe:
- Pasywka: każdy AA Ashe nakłada slowa zależnego od poziomu doświadczenia (od 5% do 35%) na 2 sekundy. Ashe nie posiada szansy na trafienie krytyczne i nigdy nie trafia krytycznie celu, który nie posiada debuffa z jej pasywki; za to ataki wymierzone w cel cierpiący od tej pasywki powodują trafienie krytyczne. Zawsze. Z tego powodu Ashe zaczyna z crit dmg równym 110%, a itemy zwiększające szansę na crita zwiększają te obrażenia (max. wartość przy 100% crit chance z itemów oraz IE to 260%).
- Q: Pasywnie Ashe zdobywa stacki Focus za każdy AA (turrety tylko resetują timer). Po aktywacji skilla AS oraz wartość slowa zostają zwiększone na 4 sekundy. Jeśli aktywacja zjadła 5 stacków, jej AA zmieniają się w serię pięciu pocisków na czas trwania skilla. Wszystkie ataki (poza pierwszym, jeśli cel nie miał jeszcze pasywki) critują, wszystkie dają lifesteala, wszystkie uruchamiają po dwa pociski przy złożonym Runaan Hurricane (świetny widok), ale tylko pierwszy pocisk zachowuje się jak on-hit effect (czytaj: tylko on zadaje dmg od BotRKa, tylko on nakłada stack z pasywki Brauma etc.). Obrażenia to jakieś 0.23-0.27 total AD na każdą pojedynczą strzałę, czyli 1.15-1.35 total AD per flurry.
- W: ogólnie bez większych zmian, poza tym że jest nieco słabszy, z mniejszym CD i jest dużo łatwiejszy do blokowania (trafienie przeciwnika więcej niż jedną strzałą nie zwiększa obrażeń - raz trafiony Volleyem przeciwnik nie otrzymuje dmg z innych strzał).
- E: Nie daje już pasywnie golda przy lasthitach, za to stał się skillem globalnym z dwoma pociskami jako amunicją; za karę CD poszło odczuwalnie w górę.
- R: ogólnie bez większych zmian poza małym nerfem - cele wokół zestunowanego celu otrzymują slowa z pasywki, a nie 50%.
Hejo. Miałam chyba ponad roczną przerwę od LoLa. Wróciłam właśnie na PBE i tak sobie pogrywam dla lajtu. Serio w ciągu roku wyszło tylko 5 nowych championów? Słabo dość :c
I czy w ciągu roku doszło do jakiś radykalnych zmian w samym stylu rozgrywki?
@Edit: w ogóle czemu PBE takie wyludnione? Długo szuka meczu i nie ma już kolejek wieczorami.
Roku, to chyba jungle zmieniali głównie no i mapę.
Tak, zmiany są istotne - nowe itemy dla junglerów (i ogólnie nowa jungle'a), część champów zreworkowana w mniejszym lub większym stopniu... Niby tylko 5 nowych bohaterów, ale pozostałymi także gra się inaczej (Veigar z Q jako skillshotem i ze stunem z opóźnieniem, Ryze z nową pasywką i skillshotowym Q, całkowicie nowy Sion, Sona bez permanentnych aur...).
Ogólnie gra przeszła pewną ewolucję w ciągu tego czasu, ale powinnaś się w niej odnaleźć po dość krótkim czasie.
BTW. Na PBE wyciekły dźwięki wyboru nowego championa w kilku językach (m.in. czeski). Ów pan nazywać się będzie Ekko, a jego cytatem przy wyborze jest coś w stylu: "Nie ma znaczenia to ile masz czasu, ale to, w jaki sposób z niego korzystasz".
Tak właśnie chciałem powiedzieć, że ekko niedługo będzie, jest on ad.
Czekam na źródło tej informacji, bo nic oficjalnego od Rito jeszcze nie widziałem.
Właśnie widzę, że sporo się pozmieniało, stare postacie mają nowe wyglądy i w większości też pozmieniane skille. Nieźle, aczkolwiek nowy styl graficzny za bardzo przypomina mi pastelową dote 2.
Nie ogarniam jednak jednej rzeczy - na ARAMie ludzie rzucają jakimiś śnieżkami, do tego widziałam na własne oczy jak Warwick teleportuje się do jednego z naszych sojuszników i ciacha go na kawałki. Oglądając mecze innych graczy widziałam też inne postacie, które miały takiego teleporta, tylko na ARMIe takie cuda widziałam. O co chodzi, to jakiś nowy "fiuczer" ARAMa?
Śnieżki - jeśli nią trafisz przeciwnika i użyjesz ponownie jej to do niego się teleportujesz.
Ogólnie to podczas zimowego eventu pojawił się tryb Legend of the Poro King, gdzie gra WYMUSZAŁA korzystanie z dwóch spelli. Jednym z nich było właśnie rzucenie Poro i przyciągnięcie się do trafionego celu. Tak bardzo przypadło to ludziom do gustu, że postanowiono to dodać; inna sprawa, że na PBE już poszły nerfy na dmg (zamiast 100% na śnieżce i 0% na doskoku będzie 25%-75%), a Rito ma w planach zwiększenie CD na tym skillu - inna sprawa, że minął dopiero tydzień i nie chcą robić tego pochopnie.