Reworki i nowości w grze - newsy, dyskusje, spekulacje?

http://www.surrenderat20.net/2014/02/218-pbe-update.html

W końcu ruby crystal za 400 golda przy stracie 30HP.

Q Ryze'a to bardzo duża i ważna zmiana. Jeśli dojdzie do skutku, to Ryży może wrócić do łask :)

Jak sądzicie, jak Riot pozmienia starego, dobrego weedwicka?
Rework ma być, tylko czy taki porządny, czy wygląd, czy delikatny?
Zabiorą mu manę? Może będzie chlastał przeciwników i zbierał coś na kształt Fury renektona? Zmienią E ?

Wrócę do LoLca chyba tylko po to, żeby pociulać Ryzem :)

Ja myślę iż jakby warwick dostał furię by był wtedy mocarny. Na topie, no poprostu istna maszynka do farmy. Mana na pewno zostanie bo każdy rework jakiego widziałem nie zmieniał całości postaci. No może po za masterem yi w którym zabrano mu ap i zwiększono ad. Q może zostać bo nie wyobrażam sobie tej postaci bez kradzieży życia, ale kto wie. A może zamiast e dadzą mu jakieś cc - bo jakby nie patrzeć nie ma nic. A dobrze by było jakby zrobili coś tak ja aatroxowi - studnia krwi. Czym więcej by nastukał tym silniejsze by było zabieranie życia z q. Albo studnia krwi by powodowała zmmniejszenie cd na skilach.

Ja zaluje ze zabrali mi stara dobra karme.... To magiczne zabijanie tarcza...

Nie masz po co. Odzyskiwanie many przy lasthitach z Q u ryżego zostało cofnięte w kolejnym patchu.

Nie ma konkretnego info na temat całego kitu WW, ale są pewne hinty od developerów - AA albo Q na wrogu powoduje "zbudowanie" jednego stacka, który zwiększa leczenie (patrz: Jinx i jej Switcheroo!), max 10 stacków, wytrzymują 2 sekundy, po czym zaczynają spadać w tempie 1 stack / 0.75sek.

Wyraźnie też zaznaczono, że jego miejsce jest na jungle, a nie na linii - lanewick już nie będzie dobrym pomysłem. Wspominano też o "sweep'ie" Grievous Wounds - nie wiem jednak, czy ma być to indywidualna cecha Warwicka, czy też plan całkowitego usunięcia tej cechy i popracowaniu nad regenem HP champów (wiadomo że co poniektóre osoby otwarcie mówią że ta cecha jest głupia i że powinno się ją zmienić/wywalić).

By the way! Riot postanowił stworzyć małą, ciekawą część lore Vel'Koza. Łapcie i czytajcie (wymagana znajomość angielskiego) :)

I pass into the sudden glare.Blink.Blink,blink,blink.My eyes adjust and evaluate the landscape before me.There's a scurrying.I look down to find a small,white creature standing on its hind legs,sniffing at my body.It intrigues me.What use are you?I analyze the creature.A flash of hot magenta light,a dust pile where it was quivering.Mammalian...Nocturnal...Impeccable hearing.Incredibly weak.Yet they breed so prodigiously.''Hm,'' I mutter to myself.Hopefully there will be more complex things to be found; those fascinate me.Consume and learn: this is my purpose.The others who travel with me are primitive: kill and eat,kill and eat.I need to gather all available information - harvest any valuable resources.Eventually,we come upon a destroyed city,save for one pristine tower.It appears to be protected - or intentionally left standing.I deconstruct the composition of the ruins.My analysis suggests this habitat was a place of great magic; I'm not surprised it was a target of such destruction.There is something compelling about the tower.While the others are off scavenging,I enter the citadel.Cryptic instruments are strewn about.I examine one.Another flash of hot magenta light,another dust pile.Fascinating: a tool to alter their concept of time.Strange.Unprecedented.From the state of the tower,it seems the owner departed only recently.The artifacts left behind have existed in more than one time and place.Some are more complex than others; all are more impressive than anything I have seen on this plane.Clearly,the owner knows things I have not encountered in any of my travels.I require such knowledge.Leaving the tower,I find the others closing in on the entrance,ready to destroy it as they have destroyed everything else we have met.They will only get in the way of my goal.There are some things the Void should not consume indiscriminately.Without warning,I lash out a tentacle,its tip glowing white hot.Lightning arcs through the first creature,knocking it back.Its screams fade as I extend all three limbs,energy crackling between them,scorching the air where the streams meet.The other two run; they know what's coming.Must they always flee?I open my eye wide and unleash a beam of energy,following the escaping creatures.They are instantly reduced to ash.''Hmm.Void-native melting point is inconsistent,'' I note.But that is of no consequence.The hunger inside me grows.I am ravenous.Insatiable,as never before.I have glimpsed the ultimate knowledge.And I will have it.

Przeczytane Velkuś nadchodzi jednak nie dla mnie - dla miderów jak znalazł. A czemu 2 mider pod rząd, ciekawe jaka postać ap stanieje. Chciałbym aby cassio zeszła na 3150, bo chcę ją kupić.

Dali by chociaż po nim jakieś bruiser'a na topa/jungle.

Tak chciałbym jakiegoś nowego topa albo supporta.

http://eune.leagueoflegends.com/pl/page/ponowne-odkrycie-wielbionego-wynalazcy

DONGER NA PROPSIE

Dawno nic nie pisałem, dlatego szybki przegląd prasy z ostatnich kilku tygodni :)

MF, Galio oraz...

Z powodu braku czasu te dwa champy zajmują dość dużo czasu. Jakkolwiek taką MF można robić w kawałkach, tak z Galio już nie jest tak proste, dlatego on czeka w kolejce, zwłaszcza że to champy z niższym priorytetem. Jakie inne champy osoba odpowiedzialna za te champy chciałaby jeszcze zmienić? Na jego liście jest Galio, Cassio, Sona, Ryze... oczywiście bez większych, potężnych reworków i bez wysokiego priorytetu.

Poopy!

Z tego co widzę Morello trzyma ją wysoko na liście (ale nie super-priority do czasu wyjścia Siona) i chce przerobić ją w tanka oraz usunąć ultimate. W sumie ciężko dodać tu coś więcej, chociaż sądzę że jej dash pozostanie w takim stanie jak obecnie - jest zwyczajnie zbyt charakterystyczny :)

Krótka notka o Warwicku - twórca stwierdził że jest BARDZO SŁABY W BALANSOWANIU. Kit wygląda solidnie, ale obecnie jest nieco zbyt OP, więc lecą nerfy. (Oczywiście nadal mowa o serwerze wewnętrznym.)

Jayce - shut down!

Na chwilę obecną rework Jayce'a został całkowicie zawieszony, jako że nikt nic nie robi w tym kierunku (i nikt nie robi z nim tego co robić powinni). Kombinowanie z maną i z 6 poziomami skilli bez ulepszania ulta (old karma much?) to jednak nie to, czego poszukiwali... chyba :)

Rengar i... powrót do punktu wyjścia?

Q2 odnawiające ferocity nie dawało ludziom takiej mocy, więc zostało ściągnięte i zastąpione finisherem - czyste dmg z wielkim AS (czyli brzmi jak powrót do tego co mamy obecnie w grze). Drugi stealth na ulcie także był zbyt problematyczny (dive), więc szukają jakiegoś sposobu żeby dać Rengarowi szansę wskoczenia i ucieczki bez frustrowania przeciwników. Natomiast W dostaje bonusowego armora i mresa zależnie od liczby trafionych przeciwników. Ogólnie rzecz biorąc jednak nowy sposób rozwiązania problemu z ferocity jest bardzo fajny i nie sądzę żeby się z niego wycofali. :)

Heimy oraz... Feral Flare!

Dwie różne rzeczy, dlatego zacznę od Heimiego. Wprawdzie to nie jest rework, ale zmiany na PBE wyglądają na tyle poważnie, że wypada o nich wspomnieć. Tak więc:

• HP wieżyczek skaluje się z 0.5AP
  • beam wieżyczek działa co 10 sec zamiast 12
  • cannon wieżyczek ładuje beama (1/2/3/4/5%)
  • zasięg rakietek spadł z 1525 do 1325
  • R-Q ładuje beama dwa razy szybciej (!!!)

Jak widać, te zmiany mogą dać Heimerowi dużo więcej siły (zwłaszcza te HP wieżyczek... mniam!).

A druga zmiana? Mowa wyjątkowo o... itemie, który jest nowym, darmowym ulepszeniem Wriggle'a. Armor z wriggle'a został zastąpiony przez AD, a po zabiciu 25 dużych jungle stworów za pomocą maim latarka zmienia się w w/w item, który nieco zwiększa statystyki oraz zadaje dodatkowy magic dmg z AA (33% przeciwko czempionom). Siła tej pasywki będzie rosnąć wraz z killami, asystami i zabiciami dużych monsterów. Jungle carry item mucho!

I na koniec... najważniejsze.

Kassadin_OVERRIDE na PBE

Tym razem zmiany są bardzo zaskakujące, więc ciekawe co z nimi będzie. Zaznaczam tylko że nie wiadomo co do końca z liczbami - obecnie PBE jest wywalane przez Kassadina, więc pewnie będą musieli go naprawić. Ale wróćmy do zmian.

• pasywka - redukcja zostaje, ale bonusowego AS już nie ma. Doszło za to ignorowanie kolizji.
  • Q - damage zostało nieco znerfione (i bazowe, i przelicznik), ale za to daje mu shielda na magic damage (40-160, przelicznik od many nieznany) na 2 sec. Gdzie jest haczyk? Q może obecnie przerywać channelowane skille, ale nie daje silence!
  • W - podobne do tego, co w reworkach się pojawiało. Małe różnice jednak są - pasywne bonusowe dmg skaluje się z maną, a efekt aktywny - z AP, poza tym odnawia 10% brakującej many (3x tyle przy ataku na championa).
  • E - znerfione dmg bazowe oraz przelicznik
  • R - nieco większe dmg na wyższych lvlach, ale skaluje się z maną, a nie AP. CD na najwyższym poziomie został zmniejszony.
  • staty - nieco większy base speed, base armor, base hp5 i minimalnie większy range (odpowiednio 340->350, 17.2->21.2, 6.95->8.95 i 125->150)

Jak widać, Kassadin obecnie będzie raczej chciał mieć zarówno AP (dmg), manę (dmg), jak i HP (zbyt dużo dmg przeszło na melee range)...

Czyli możliwe, że będzie się kassadina robić a'la ryze. Obowiązkowo rod of ages, zapewne łezka. Brak silenca nie pozwoli mu bezkarnie wbijać się w apc.

@up tak, od teraz kassa będzie robić za zwykłego apc- moje przypuszczenia

Troche mnie smuci fakt poppy, bo jej ulti to takie jak tryndy tylko ze 100 razy lepsze ;D

Nie, Kassa nadal będzie robić za anty-maga - shield pod mresa na Q pozwoli mu trade'ować w podobnym stylu jak obecnie, a farmić pod wieżą będzie mu łatwiej (patrz: W). Dużo gorzej natomiast będzie przeciwko AD midom, którzy będą go zjadać jeszcze bardziej niż obecnie. No i nowe skille od dawna oznaczają przeniesienie jego siły do melee range, więc chcąc nie chcąc obecnie będzie budowany bardziej jak bruiser niż jak asasyn.

Czyli jest szansa, że sobie zagram tym championem na rankedzie. A dlaczego ? sama sygnaturka mówi sama za siebie ;D

Oby po tych zmianach kassadin stal sie "grywalna" postacia. Bo 96% banowania w grach to ogromna przesada.

Bo to champion, który z dobrym buildem zawsze wygra mecz. ZAWSZE. Może przegrać linię, a jeden-dwa kille z ganków go postawią na nogi. Dlatego też dobrze że zmiany poszły w takim kierunku - koniec z mega-irytującym doskokiem, znukowaniem dwoma zasięgowymi skillami z mocnym utility i odskokiem :)

No to proszę te zmiany wprowadzić do tego prawdziwego klienta !!! Sam mam chęć pograć kassadinem a tu bany na niego. A postać jak zresztą inne umarlaki przemawiają za tym aby nimi grać jak dla mnie ;D Pozostaje mi jeszcze karthus i sion. Ach ta nekromancja a ciekawe czy wprowadzą prawdziwego nekromantę.

@up Kassadin nie jest "umarlakiem" tylko pochodzi z Void (pustki). To tak jakby uznać za nieumarłego Kha'Zix'a czy Cho'Gath'a.

@temat Co do zmian u Kassadin'a ja osobiście jestem zadowolony. Wydaję mi się że nowy kit pozwoli mu nawet próbować się na top'ie co mnie bardzo cieszy. Mam nadzieję że dobrze zbalansują jednak jego umiejętności aby nie okazał się znowu zbyt potężny albo odwrotnie zbyt słaby. Ale ogólnie to wręcz wyczekuję jak dalej się potoczą losy Void Walker'a.