Sczerbiec - polski mmorpg

Szczerze mowiac, milo czasami trafic na strone kiedy ludzie wypowiadaja wiele milych slow na temat pracy ktora wklada sie w tworzenie czegos :) dzieki i zapraszam do sledzenia naszych poczynan na szczerbiec.net!

Szczerze mowiac, milo czasami trafic na strone kiedy ludzie wypowiadaja wiele milych slow na temat pracy ktora wklada sie w tworzenie czegos dzieki i zapraszam do sledzenia naszych poczynan na szczerbiec.net!

Wszystko ladnie pieknie.. tylko pytanie... projekt projektem.. ile czansy w tym ze gra faktycznie kiedys pojawi sie na rynku... albo bedzie mozna w nia grac?

Jeszcze nie wiemy kiedy dokladnie gra pojawi sie w formie zupelnie grywalnej, postepy bedzie mozna obserwowac niedlugo, kiedy zaczniemy wydawac otwarte wersje testowe dla wszystkich.

Jeszcze nie wiemy kiedy dokladnie gra pojawi sie w formie zupelnie grywalnej, postepy bedzie mozna obserwowac niedlugo, kiedy zaczniemy wydawac otwarte wersje testowe dla wszystkich.

No dobra ale z czego macie zamiar utrzymac ten projekt? Bo widzisz nie tez on ciekawi wrecz moge powiedziec ze sie tym nawet jaram :).. ale utrzymanie servera... reklama gry i oplata samego personelu. Jak i koszt programow... dajmy na to antyhackingowych czy antywirusowych nie jest tanie. Wiec chcialbym wiedziec jaki macie mniej albo wiecej pomysl na ekonomie samej gry. Czy to bedzie B2P czy P2P czy F2P z item Mailem... albo moze bedziecie chcieli sie utrzymac z samych reklam... albo jakis sponsoring? :D.

Widzisz Cala moja filozofia polega na obawach zwiazanych z tym projektem. WYglada ciekawie... dobrze sie zapowiada.. I nie chcialbym by z braku funduszy poprostu "padl".

W chwili obecnej bedziemy wszystko trzymali na wlasnym serwerze dedykowanym oplacanym z wlasnej kieszeni, nie sa to jakies kosmiczne sumy dla nas, wiec nie ma z tym problemu, w miare rozwoju gry bedziemy ewentualnie myslec nad rozwojem infrastruktury. Reklamy w samej grze nie bierzemy w ogole pod uwage, bedzie na pewno wolna od takiego badziewia. Mozliwe, ze jakies dodatkowe przedmioty to wlasnych budynkow beda platne, jesli ktos bedzie chcial, natomiast na pewno nie bedzie zadnych przedmiotow premium ktore znacznie beda wplywaly na gre, bo to nie mialoby sensu. Na pewno cos wymyslimy, ale to jeszcze nie ten etap :)

w miare rozwoju gry bedziemy ewentualnie myslec nad rozwojem

Podoba mnie się te zdanie :).

A więc z twojej wypowiedzi wynika że nie warto tym się jarać, bo projekt jest na wczesnym etapie gry i w każdej chwili wszystko może się zmienić.Jak dla mnie nie wygląda to za ciekawie.

Ale bym się cieszył jakbym zobaczył niemca w szczerbcu mówiącego "jaja das ist gud gejm" :D.

Ale bym się cieszył jakbym zobaczył niemca w szczerbcu mówiącego "jaja das ist gud gejm" .

No nie, zabiłeś mnie ^^

Sam fakt, że tworzone jest Polskie MMO może jarać człowieka(Polaka)

Zdanie pisane w pospiechu, zmienione ;). W kazdym miejscu spotykamy osoby potrafiace powiedziec "jakos nie wydaje mi sie, zeby gra wyszla" i tym podobne stwierdzenia. Powiem tak, a nam sie wydaje, ze ta gra jest skierowana wlasnie NIE do tych osob :). Zreszta, to jest typowo polskie podejscie do ktorego powinnismy sie przyzwyczaic.

A tam biadolicie. Nawet jakby gra miała nie wyjść, nie dotrwać do końca to co z tego? Ja tam po prostu lubię obserwować takie projekciki, nie wiem, coś w tym zawsze jest. Grunt to wrzucać codziennie jakieś nowe filmiki, zdjęcia i teksty z postępów nad grą - a w ten sposób projekt nie upadnie, będziecie mieli wierne community i... zaspokoicie moją ciekawość :D

//Phi... Jeżeli wierne community to masz być tylko ty i kilka botów typu Google, to ja dziękuję :D - R3m4ke

W chwili obecnej bedziemy wszystko trzymali na wlasnym serwerze dedykowanym oplacanym z wlasnej kieszeni, nie sa to jakies kosmiczne sumy dla nas, wiec nie ma z tym problemu, w miare rozwoju gry bedziemy ewentualnie myslec nad rozwojem infrastruktury. Reklamy w samej grze nie bierzemy w ogole pod uwage, bedzie na pewno wolna od takiego badziewia. Mozliwe, ze jakies dodatkowe przedmioty to wlasnych budynkow beda platne, jesli ktos bedzie chcial, natomiast na pewno nie bedzie zadnych przedmiotow premium ktore znacznie beda wplywaly na gre, bo to nie mialoby sensu. Na pewno cos wymyslimy, ale to jeszcze nie ten etap

No i jalcik.. bo widzisz gra moze sie okazac strzalem(lol) w 10. Rynek MMO jest zalewane przez klony... remake innych produkcji. A to nie wyglada na MMO tylko na czysty klimatyczny manewr zwiazany z sredniowieczem. I jezeli macie wiare to TO moze naprawde wypalic... I spodobac sie polakom. Defakto jak wypali kasa przyjdzie sama. :). Ale wazna jest reklama(postemy w pracy, newsy, wersje Betowe gry) jak i zgrana ekipa ktora wie co robi... powodzenia ekipie Szczerbiec.net

Haniu... a ja mam dosc polskich projektow ktore padaja... bo mamy naprawde sporo fantazji i mamy zdolnych ludzi.. tylko trzeba to ogarniac.

A ja tam wierze w Polaków, a więc wierze, że projekt się uda. Chociaż nie powiem żeby to zdanie "w miare rozwoju gry bedziemy ewentualnie myslec nad rozwojem" mnie uspokoiło jeśli chodzi o powstanie tej gry. Wolałbym żebyście mieli wszystko przygotowane,a przynajmniej sprawy związane z infrastrukturą. Lecz Was rozumiem, bo łatwo się mówi, trudniej to wprowadzić w życie. Tak czy siak z całego serca kibicuje temu projektowi, ponieważ liczę na 1st Polską grę MMORPG, która będzie przyzwoita(nie to co Margonem <_< ).

A może zagadajcie do twórców gry czy istniała by możliwość założenia jej forum? Ukazywały by się tam pomysły innych i ułatwiło by to pracę twórcom. Może znaleźli by kogoś kto zna się na grafice/programowaniu itp. kto by im pomógł w projekcie.

Jak na razie realizujemy nasze pomysly, takie podstawowe (handel, laczenie przedmiotow, programowanie NPC), za jakis czas uruchomimy swoje forum i bedzie mozna dzielic sie swoimi pomyslami, jak na razie mozna korzystac z naszego bloga na szczerbiec.net gdzie kazdy pomysl bedzie wziety pod uwage, o ile bedzie sensowny ;).

Widzę, że wykonujecie konkretną robotę i to mi się podoba :P A co do forum to najlepiej jak najszybciej utworzyć, bo dzięki temu możecie zyskać nowe osoby przydatne do teamu tworzącego grę. A poza tym ktoś może podsunąć całkiem sensowny i innowacyjny pomysł, który moglibyście wprowadzić w życie. To na pewno uatrakcyjniłoby (LOL pisałem to słowo 2 min) rozrywkę.

Z niecierpliwością czekam na to MMO bo mam już po prostu dosyć grania w ciągle te same gry i ich klony ... a tak jak już mówili poprzednicy jeśli gra wypali to na pewno znajdzie wierną grupę graczy bo takich produkcji brakuje w świecie gier online oraz zacznie wam przynosić duże dochody np w postaci sprzedaży kont premium itp mikro transakcji, jeśli rozwój gry przyjmie odpowiednią formę to musicie się zastanowić czy nie zaoferować gry także na zagraniczne rynki.

Nic o tym projekcie nigdy nie słyszałem.Teraz się jaram bo może powstać świetna gra mmorpg!

Obejrzałem filmik i muzyczka zajebsita świetnie tworzy klimat (podobna do tej z wiedzmina).

Juz niedlugo doprowadzimy gre do stanu, kiedy bedziemy mogli udostepnic klienta dla szerszego grona. Jeszcze tylko kilka animacji, zwierzat, npc...

Może to głupie pytanie ale jakie wymagania będzie miał szczerbiec i jaka będzie waga klienta?

W fazie Alpha raczej trudno jest na to pytanie odpowiedzieć.

Może to głupie pytanie ale jakie wymagania będzie miał szczerbiec i jaka będzie waga klienta?

Co do wymagań to zależy od optymalizacji silnika graficznego, ale wydaje mi się że nie będą bardzo wysokie. Co do instalki pewnie tez nie będzie jakaś bardzo duża. To się dopiero okaże w przyszłości. A teraz tak jak napisał kolega powyżej, ciężko dokładnie określić jakie będą wymagania i waga.