Sczerbiec - polski mmorpg

Tak sobie obserwuje Wasze dywagacje i zauwazylem,ze wszyscy boicie sie o obcych,ktorzy beda chcieli was przepedzic z tego(tamtego hehe) swiata.Gra bedzie zmuszala przedewszystkim do wspolpracy i myslenia.Ok mozesz z wioskowym kumplem zabic miejscowego kowala,bo ten oblal Cie piwem(to tylko przyklad).Ale od kogo potem kupisz kose skoro ten juz nie zyje i musisz zaiwaniac pol swiata aby dokonac tranzakcji(zamowic towar pojechac jeszcze raz aby go odebrac).A co powiesz jak wszyscy z twojego grona sie od Ciebie odwroca bo zabiles swietnego kowala i teraz kazdy musi jezdzic daleko po towar ryzykujac bandytow i inne niebezpieczenstwa.Wiec o PVP nie boitsja sie na zapas.A jak juz dojdzie do bitew to bedzie wielkie wydarzenie i kazdy sie bedzie odpowiednio szykowal,zarowno pod wzglem militarnym jak i zaopatrzeniowym.Dla ciekawosci podam jedna z pozycji o prawdziwym sredniowieczu:walce o prztrwanie,glodzie,zdradach a jest nia ksizka"Filary ziemii" Kena Folleta(zreszta krecony jest tez miniserial).Mam nadzieje,ze Was nie zanudzilem na smierc.

Pozdrawiam

Ildias

Jesteście bandą cholernie pomysłowych ludzi w życiu nie wpadł bym na taki pomysł z tym kowalem i innymi profesjami. Ja zostałbym rolnikiem już to widzę "farma Drako" :rolleyes:. Świetnie pomyślna gra. Na graczach wymagana jest symbioza rolnik nie może zasiać zboża bez narzędzi które robi kowal ale znowu kowal nie może żyć bez jedzenia co zapewnia rolnik. Jesteście świetni :rolleyes:

Przewidujecie wierzchowce? Realistycznej gry bez tego nie bedzie

Ildias mam takie pytanko.Skoro czasem będzie trzeba jeździć do innych miast,a ktoś nie będzie miał wierzchowca to czy za opłatą będzie można skorzystać z przewoźnika?

oo dobry pomysl vasemir pozwol ze to rozwine. Jeśli ma sie niski lvl to za oplata można wsiąść na wóz i jechać a jak masz wysoki to zatrunic sie jako straż i na tym zarobić. Nie wykluczony napad bandytów :P . Taki sposób zarobku dla ryzykantów

Chcesz byc przewoznikiem, zarobisz na to, wiadomo, ze jak zaczynasz gre, na konia nie wsiadziesz, jeszcze bedziemy myslec jak opanowac nauke jazdy na koniu. Natomiast oplata za przewoz jak najbardziej, nie bedziesz mial czase na nauke jazdy, nie mial tyle pieniedzy czy innego towaru ktory pozwala na wymiane, mozesz poprosic kogos, zeby cie przewiozl gdzie indziej, jesli akurat zajdzie taka potrzeba. W innym wypadku, wszedzie z "buta", ale tutaj znowu trzeba pamietac, aby miec ze soba odpowiedni zapas zywnosci i wody, aby po drodze nie umrzec z wycienczenia, wplywaja na to takie wskazniki jak glod, pragnienie, wytrzymalosc. Wszystko to bedzie sie ze soba laczylo. Czesto biegasz, szybciej zwieksza ci sie pragnienie i glod, ale im wiecej takich "cwiczen" twoja wytrzymalosc bedzie mogla zwiekszyc sie na stale i wolniej bedziesz sie meczyl.

A czy w szczerbcu będzie coś takiego np.farmer kosi zboże przewozi(tragarz) do młyna,w młynie robią z tego mąke i przewoża do piekarni gdzie pieką chleb i przewożą do sklepu :)

a ja mam takie pytanko czy będzie można zakładac rodzinę lub będzie jakiś odpowiednik gildii np. zakon, zrzeszenie rycerzy lub coś tego rodzaju. ?

A co za problem zebrać kilku kumpli i powiedzieć: "jesteśmy gildią/zakonem"? Gildia to niekoniecznie wiszący nad głową napis "M4st4ah of s3rv3r".

Teraz moje pytania:

+ kiedy będą nowe konta do rozdania? ;> Bo nie miałem dostępu do komputera i mi się wcisnęli :/

+ jak będzie wyglądać sprawa wylogowywania? IMHO najfajniej by było gdyby można się było wylogować tylko "w łóżku" czy coś w tym guście

Nowe konta - jak skonczymy implementacje rzeczy ktore ustalilismy na konferencji, obecnie jest ich 70, z czego pozostalo 30 (bylo 27, ale doszly pewne sprawy)

Wylogowac mozna sie zawsze, bedzie to jednak mialo wplyw na glod i pragnienie postaci przede wszystkim, np. w tawernie wskazniki te beda rosly wolniej. Na chwile obecna taki jest plan, mozliwe, ze cos sie zmieni, nie mozna sie okreslic dokladniej na tym etapie, kiedy nie dyskutowalismy "glebiej" o mechanice.

Mam niezły pomysł może jeszcze nie został podsunięty. Może by tak zrobić by ci którzy zostali wojami i zdobyli sławę i majątek w walce zostaną szlachtą (rycerzami) i rządzą tymi chłopami i mieszczanami ( wszystkimi szarakami) był by to rodzaj nagrody dla tych odważnych. Oczywiście wielu by ich nie było, na wojnach łatwo stracić życie. :P

Jedna, bardzo dobra informacja chyba dla wszystkich. Jutro skoncze wreszcie ostatnie animacje postaci ;). Nareszcie bedzie mozna juz na spokojnie zajac sie jedynie dorzucaniem modeli, a niedlugo wkroczyc w faze omawiania i implementacji dokladniejszej mechaniki gry!

Świetnie. Mam pytanie czy grafika będzie dokładnie taka jak jest na screenach i filmiku z pierwszego posta w tym temacie czy nieco ją zmienicie. Są jakieś nowe filmiki bo na forum gry sie nie mogę dostać.

Na filmikach widać mnichów albo coś takiego można będzie zostać kimś takim?

Zostac bedzie mozna, natomiast sam wyglad sie zmienil, przedtem mnichowie to byla gotowa postac z ubraniami, teraz postac jest naga, a ubrania sa osobnymi elementami. Na pewno zwiekszy sie rozdzielczosc gry, do tej pory zostala juz dwukrotnie oddalona kamera, poniewaz byla zdecydowanie za blisko postac. A reszte zobaczycie niedlugo ;)

Nie będzie możliwości zbliżania kamery rolką myszy? A można obracać kamerę tak by zobaczyć jakąś postać z każdej strony? Przyzwyczajenia z NWN ciężko będzie się odzwyczaić :P Ile wam zajmie dokończenie gry? Nie mogę się doczekać żeby to chociaż zobaczyć.

Kamere mozna obracac o 360 stopni, nie jest mozliwe calkowite przyblizenie, stwierdzilismy, ze nie jest to potrzebne, daltego, ze chcemy aby ta gra bardziej przypominala z widoku ultime, rzut izometryczny itp., lecz pelne 3D, rolka mozna zblizyc i oddalic kamere, jednak do ustalonych wartosci. Gra wyjdzie jak bedzie ;)

Mam propozycje. Może tak by było klimatycznie wymusić by nazwa gracza była z dopiskiem skąd jest (nie koniecznie prawdziwe dane). W średniowieczu nie było nazwisk pewnie prawie każdy o tym wie. Np Drako z Olkusza ;)

;)

//Regulamin, punkt 2.3., ostrzeżenie - Mr. Hania

Co to było Ildias? Ani potwierdzenie ani zaprzeczenie co ty chciałeś tym przekazać?

Przepraszam najmocniej za zlamanie punktu regulaminu.A co wypowiedzi powyzej to zapewniam Cie,ze nie bedzie imion typy "chudy231" albo "smIeRdzacAKielbasaXXX"

No świetnie bo to by zepsuło klimat.