Star Wars Galaxies Emu (powrót!)

Większość stron, poradników na temat SWG jest już nieczynna.

@ Durendal

Co do pieniędzy. Ja zawsze wybieram zadania "Deliver". Lot z miasta do miasta to koszt 200 kredytów (w tą i z powrotem) ,a za zadanie spokojnie można wyciągnąć ponad 1 000 kredytów. Co do pojazdu, to nie wiem jak kupić. W Marketplace nikt nie sprzedaje ,aczkolwiek mam nadzieję ,że od 11 czerwca powinno to się zmienić. Gram Artisanem to możliwe ,że kiedyś sam będę konstruował :)

@ Blugkolff

Obecnie już nie grasz?

A gdzie bierzesz te misje? Ja w terminalu takich nie mam :( To jakies specjalne dla twojej profesji?

@Down: Z pierwszego lepszego moba dropi około 60 kredytów. Zdobyć 200 to nie problem.

"Mission Terminal" się to nazywa i faktycznie tam są, aczkolwiek na przelot kasy nie mam. 53 kredytów tylko. Czekam do lipca, poczytam trochę, ogarnę się i pogram. Teraz ani czasu, ani chęci, ani tym bardziej energii na szukanie tutków.

@crracked obecnie w nic nie gram, na głowie mam ostatnio sporo, ale pewnie zajrzę do gry za jakiś czas, wczoraj zerkałem i widzę, sporo zmian zaszło po ostatnim wipe, jednak rozwijać postaci nie mam zamiaru przed startem ze względu na zbyt wiele czasu jaki trzeba poświęcić na to zajęcie.

Przed oczyszczaniem serweru, miałem tam Artisana którego doprowadziłem niemal do maksimum możliwości, w tym mogłem np craftowac pojazdy;)

Jeśli będę grać to pewnie znów wybiorę taką profesję, wprawdzie do walki się praktycznie nie nadaje, ale craft to podstawa gry. Przedmioty można dostać z questów z instancji, z dropów jednak 80% jak nie więcej jest w rękach profesji crafterskich;)

Nie jest to jednak klasa dla każdego bo zamiast przeżywać przygody za przygodami jak inne profesje, trzeba skupić się na szukaniu, wydobywaniu surowców no i oczywiście crafcie, warto jednak zaznaczyć, że część materiałów mogą dostarczyć jedynie klasy przeznaczone do walki;)

Co do terminali z misjami to generują one losowo różne zadania, najczęściej nie są zbyt ambitne ale można zdobyć w ten sposób nieco $.

Jak ktoś szuka bardziej wymagających zadań to polecam poszukać npc:)

W ramach ciekawostki powiem, że w grze występuje wiele znanych postaci z SW i często robimy dla nich zadania jest np sam Vader, Palptine, Jabba, Luke Skywalker i cała reszta, jak ktoś oglądał filmy, grał w inne gry lub czytał książki to łatwo je pozna.

Ech to temat rzeka, po prostu pobawcie się teraz, nauczcie co i jak oraz poeksperymentujcie, to najlepszy sposób na poznanie gry.

Fajnym elementem są tzw points of interest czyli ciekawe miejsca znane z gwiezdnej sagi na każdej z planet odwiedzając je nie tylko możemy zobaczyć coś znanego ale i zgarnąć osiągnięcie za to np na takim Tatooine jest domek Obi Wana, spalona farma wujka Owena i cioci Beru, kapsuła ratunkowa z Nowej Nadzieji, pałac Jabby i cała masa innych miejscówek.

Fakt, gra Artisanem jest naprawdę żmudna ,ale na pewno przynosi super efekt :) Dopiero mam Surveying i Engineering na II poziomie.

Dzięki wielkie za ten temat. Dużo się naczytałem o SWG a teraz w końcu będę mógł sprawdzić ! Teraz do wipe nauczę się grać a po nim trzeba będzie coś stworzyć razem !:)

A ja mam pytanie, ile osób tak ogólnie pyka? Czuć "masówkę"?

Szczerze to ciężko powiedzieć ponieważ są tam chyba 3 planety, bardzo duży teren. Teren z każdej to jak wyczytałem około 15km x 15 km. Jest wiele, dużych miast i własnych osiedli. Chyba najwięcej ludzi to udało mi się spotkać głównie w kantynie w Mos Eisley.

A opłaca się przed tym całym Wipe grac? Pare osób pisało też, że ta gra to "sandbox". Zdefiniuje ktoś? Domyślam się, że to raczej nie poziom Haven & Hearth, ale czymś na to miano sobie zasłużyć gierka musiała. Przez noc pobiore i pyknę trochę, zobacze, poogarniam troszkę, i jak mi się spodoba to możę pogram. I może wprowadził by mnie ktoś? Tzn. te najważniejsze rzeczy powiedział, no chyba że jest jakiś dobry tutorial.

Aha, i chyba najważniejsze dla mnie, jak tam wygląda PvP?

Przed wipe masz okazję nieco poznać grę. Sandbox, w grze masz ogrom możliwości i swobody gry i poruszania się. Masz w grze samouczek, dzięki niemu przynajmniej poznasz podstawy gry, ale to tylko minimalna część tego co gra oferuje. Ja jestem zielony toteż nie pomogę. Wiem ,że PVP jest ,ale nic o nim nie wiem. Musisz wiedzieć ,że to nie jest pospolite, proste MMO. Wymaga dużo czasu, nauki i cierpliwości.

Te trzy planety to tylko początek, SWG ma 10 planet(SWG EMU) a łącznie miało 12(2 dochodziły w kolejnych dodatkach których nie wspiera emulator ani używany tam klient).

Planety jakie występują w grze to: Tatooine, Corellia, Naboo, Talus, Dantooine, Dathomir, Endor, Lok, Rori, oraz Yavin IV. Te trzy pierwsze jakie mamy do wyboru na początku są po prostu "najłatwiejsza" dla początkujących graczy i postaci:)

Aha, jak mówiłem, nie jestem doświadczony. Blugkolff mam nadzieję ,że będziesz z nami grał bo sami to zginiemy :)

Postaram się o ile starczy czasu.

Co do rozmiaru planet to mojego kumpla przytłoczył ten element, przynajmniej do czasu gdy sprawił sobie środek lokomocji, pojazdami się bardzo sprawnie i szybko można poruszać na dużych dystansach, pieszo...pieszo.. to dobre dla prawdziwych twardzieli, szczególnie gdy trzeba dotrzeć gdzieś "dalej", po pierwsze własne nogi nie zapewniają takiej prędkości po drugie nie zawsze jest bezpiecznie w głębi planet;)

Warto zwrócić uwagę na mniej lub bardziej przyjaznych npc w terenie, dlatego, że AI ma dosyć spory obszar po którym się poruszają "postacie" przez nią kierowane i czasem gdy zostawimy naszą postać na AFK w miejscu które wyglądało w miarę bezpiecznie po powrocie może nas czekać smutna niespodzianka;)

Warto jeszcze wspomnieć, że SWG to tak naprawdę dwie gry, pierwsza to takie klasyczne mmorpg a druga to symulator kosmiczny(można sprawić sobie statki i to różnej wielkości, latać nimi w kosmosie, walczyć, robić questy, tuningować), kilka statków jest na tyle sporych, że można się po nich poruszać ze swoimi znajomymi ;)

Niestety nie wiem czy już zaimplementowali ten element, na 100% miał być w SWG EMU, ale kilka miesięcy temu jeszcze go nie widziałem.

Ciekawi mnie jeszcze czy NPC mają już wszelkie swoje zdolności. Pamiętam na oficjalu jak jakoś w roku 2004 doznałem szoku jak idąc po jednym z miast, podszedł do mnie szturmowiec(npc) i skontrolował moje inventory czy nie mam jakichś zakazanych przedmiotów(rebelia;D).

Właśnie ściągam, zobaczymy co to za gierka :D

Cholera, im więcej czytam o tej grze, tym bardziej mnie jara. Po pierwsze Star Wars, po drugie sandbox, po trzecie Star Wars i po czwarte złożoność rozgrywki. Muszę koniecznie ogarnąć po sesji, bo zapowiada się cudnie. Tymczasem odmeldowuję się, czas zaliczyć panią statystykę. ;<

Ja za 2 h mam ustny polak ^^

również ściągam i liczę, że gra będzie na prawdę ciekawe :)

z każdym postem gra coraz bardziej mnie wciąga, kiedyś się nawet do niej przymierzałem ale na rzecz innego mmo zrezygnowałem, na dzień dzisiejszy żałuje, że nie spróbowałem ale jeszcze nic straconego, zaczynam pobierać, zobaczę z czym to się je i może spotkamy się razem po 11 czerwca :)

mam pytanie mam Artisana ale chce polatać troche nie moge znaleźć pilot trainera na Naboo :unsure:

A tam jest jakis podział na frakcje, czy cos? Jak tak to w ktorej gracie.