Wybrałem MMA.Fajni ludzie , fajny trener , ciężkie ćwiczenia , fajne ciosy , ogółem bardzo mi się spodobało .Polecam także innym.
Szutki Walki
w 10 sekund ? może w ułamek O.0Wypowiedź poniżej poziomu, krytykujesz walke w parterze obrażając tym samym wielu ludzi ( trenujesz cokolwiek poza przedramieniem (pod biurkiem))Pałki możesz użyć do obrony własnej bez najmniejszego przypału, grunt to gumowa końcówka, a nie metalowa.Czy przypadkiem nie jesteś uczniem "mundurówki" ?
ty masz pod nickiem adept wiec chyba ty jestes z policji:) i raczej chyba nigdy nie widziales ulicznej bijatyki....parter? czlowieku jak ktos zobaczy ze lezysz na kims albo siedzisz z miejsca dostaniesz buta na pyszczek od przechodnia i tyle bedziesz mial swojego parteru na ulicy:) aa i w blocie sie bedziesz papral albo kalurzy...bo sam chyba jest love mma bo sie za duzo pudziana naogladales...taakkk teleskopowki uzyjesz bez przypalu wez sie czlowieku ogarnij....to tak samo moge chodzic z kluczem w kieszeni albo kastetem lub jakas palka meatalowa....pomysl rusz mozgiem a pozniej pisz pierdoly ok...kazdy cos trenujacy powie ci ze parter nie jest i nigdy nie byl na ulice....Ulica to:boks, mt , kb,krav maga,systema... za duzo filmow i walk na eurosporcie panowie.... i mistrzu kkrav maga uczy tego by wlasnie w te 10 sek powalic kogos na ziemie i odejsc...wiec jak masz 0 pojecie o niej tym bardzije nic nie pisz.
Korzystając z tematu, również chciałbym się zapisać na jakieś sztuki walki, ale nie wiem jakie będą odpowiednie przy mojej masie 60kg i wzroście 170cm.
Jesli to bedzie twoja pierwsza sztuka walki, polecam ci cos z naciskiem na stojke z kopnieciami. Jakis kick boxing, Karate (ale tylko kyokushin lub gyosoku ryu) czy taekwondo. Nie polecam ci muay thai, dla początkującego w sztukach walki bedzie ci tam za ciezko.
mozesz zaczac od wszystkiego , taka prawda...i zacznij to co najbardzije lubisz;] a bedziesz w tym dobry:) Do twoich warunkow moze byc doslownie wszystko co tylko sobie zechcesz:)bo masz dobra wage do wzrostu:)
@T3chnoBoy też myślałem nad karate, nawet kimono już mam:P
@Bladek nawet nie widziałem, że mam dobrą wagę do wzrostu:P
A może aikido? Co tym myślicie? Kiedyś chodziłem chodzić, ale z powodu braku funduszy musiałem przerwać po 3 miesiącach.
jak dla mnie aikido to sztuka walki cudu, zeby uzyc tego w jakis sposob trzeba byc prawdziwym mistrzem, inaczej procz dojo nigdzie indziej tego nie uzyjesz.
ty masz pod nickiem adept wiec chyba ty jestes z policji:) i raczej chyba nigdy nie widziales ulicznej bijatyki....parter? czlowieku jak ktos zobaczy ze lezysz na kims albo siedzisz z miejsca dostaniesz buta na pyszczek od przechodnia i tyle bedziesz mial swojego parteru na ulicy:) aa i w blocie sie bedziesz papral albo kalurzy...bo sam chyba jest love mma bo sie za duzo pudziana naogladales...taakkk teleskopowki uzyjesz bez przypalu wez sie czlowieku ogarnij....to tak samo moge chodzic z kluczem w kieszeni albo kastetem lub jakas palka meatalowa....pomysl rusz mozgiem a pozniej pisz pierdoly ok...kazdy cos trenujacy powie ci ze parter nie jest i nigdy nie byl na ulice....Ulica to:boks, mt , kb,krav maga,systema... za duzo filmow i walk na eurosporcie panowie.... i mistrzu kkrav maga uczy tego by wlasnie w te 10 sek powalic kogos na ziemie i odejsc...wiec jak masz 0 pojecie o niej tym bardzije nic nie pisz.
Jeżeli jest to walka 1v1 to myśle , że mma ma największe szanse , gdyż potrafisz się bić zarówno w stójce jak i w parterze :X.Przy więszkej liczbie osób może być problem , poza tym co to za problem , jeżeli bijesz się z kimś w lato/zime i sprowadzasz go do parteru ? .Jedyne co to możesz sobie kolana podrzeć .....
taki PS MMA-Mixed martial arts , nie uczysz się tylko walki w parterze , ale także w stójce (proste ciosy boxu , używasz także nóg) więc proszę cię nie gadaj , że MMA jest słabym stylem walki :X.Owszem potwierdze , że na ulicy łatwej jest obronić się jeżeli ćwiczysz MT , ale MMA też nie jest złe....
@Haru ja polecam Judu lub Ju-Juitsu(Ju-Juitsu lepsze do obrony według mnie bo sam trenuje ).A poza tym raczej jest to prosta sztuka
Czyli aikido odpada, zostaje karate, judo albo ju-jitsu. Poczytam sobie o nich i wybiorę tą, która mi najbardziej odpowiada.
Poczytaj też sobie o taekwondo.Bardzo mi się podoba ta sztuka walki , ja niestety nie chodzę na nią , bo blisko mnie nie ma takiego klubu/szkoły gdzię się trenuje taekwondo.Tak ogólnie myślę , że Ju-Juitsu lepsze niz karate.
PO PIERWSZE moi drodzy,
Żeby czegokolwiek nauczyć się w sztukach walki, trzeba być porządnie rozciągnietym.
Bez tego ani rusz. Wysokie kopnięcia, low kicki odpadają z miejsca, kiedy nie jesteś odpowiednio
rozciągnienty, no i przy tym kontuzja za kontuzją
@Up kolego , na treningach zawsze trener rozgrzewa przed cwiczeniami :S.
w miesiac mozna sie bez problemu rozciagnac od 0 do szpagatu 2-3 miesiace jestes maksymalnie rozciagniety...tekwendo..czy jak sie to pisze to pokazowa "sztuka walki"
nie do bronienia sie... na ulice stojki:)
Co Tego mma...widzisz w systemie i krav-madze ucza cie jak wychodzic z kazdej dzwignipo czym odrazu nastepuje atak ....
Na mma też uczą co zrobić jeżeli ktoś wyjdzie z dźwigni , jak z niej wyjść , i jak skontrować atak , także .Poza tym mało jest dobrych szkół z krav maga ;S.W końcu po co wiedzieć jak założyć dźwignie , skoro można się z niej wydostać.Jeżeli ktoś wyjdzie z dźwigni , to przechodzisz do pozycji bocznej , lub pozostajesz w postawie górnej.Jeżeli ktoś spróbuje zaatakować , to w nie wiem czy wiesz , ale możesz złapać tego kogoś za ręke i założyć następną dźwignię , albo znowu przejść do parteru.
PS zanim napiszesz , że zanim do takiego czegoś się dojdzie , to pomyśl też sam ile trzeba ćwiczyć krav maga , aby wyjść z (trudnej) dźwigni , i potem szybko zaatakować...
Na mma też uczą co zrobić jeżeli ktoś wyjdzie z dźwigni , jak z niej wyjść , i jak skontrować atak , także .Poza tym mało jest dobrych szkół z krav maga ;S.W końcu po co wiedzieć jak założyć dźwignie , skoro można się z niej wydostać.Jeżeli ktoś wyjdzie z dźwigni , to przechodzisz do pozycji bocznej , lub pozostajesz w postawie górnej.Jeżeli ktoś spróbuje zaatakować , to w nie wiem czy wiesz , ale możesz złapać tego kogoś za ręke i założyć następną dźwignię , albo znowu przejść do parteru.PS zanim napiszesz , że zanim do takiego czegoś się dojdzie , to pomyśl też sam ile trzeba ćwiczyć krav maga , aby wyjść z (trudnej) dźwigni , i potem szybko zaatakować...
Po 1 primo zeby byc trenerem krav-maga musisz jechac na szkolenie do israela bodajze:) ibyc w mieedzynarodowej federacji krav-maga:) ok byles 2 razy na treningu i zaczynasz byc madry:) mma jest spoko wszytsko fajnie nie neguje tego ale nie jest to styl walki na ulice do typowego street fight:) btw. w krav-madze zazwyczaj wychodzisz z czegos atakiem ogladnij troche filmikow na YT rozjasni Ci to cos moze:)
@bladek
boze jak ty pier... Na pcozatku pisal ze on szuka sztuki walki, a nie systemu. Szkol krav amgi w polsce jest zaledwie kilka dobrych, reszta to zwykla przerobiona samoobrona. MMA jest bardzo efektowna sztuka walki i napewno po 2 latach cwiczen lepiej bedzie na ulicy radzil soie ktos kto trenuje mma niz krav mage (jak w aikido trzeba byc bardzo dobrym w przechwytach i dzwigniach)
Po 1 primo zeby byc trenerem krav-maga musisz jechac na szkolenie do israela bodajze:) ibyc w mieedzynarodowej federacji krav-maga:) ok byles 2 razy na treningu i zaczynasz byc madry:) mma jest spoko wszytsko fajnie nie neguje tego ale nie jest to styl walki na ulice do typowego street fight:) btw. w krav-madze zazwyczaj wychodzisz z czegos atakiem ogladnij troche filmikow na YT rozjasni Ci to cos moze:)
A powiedz mi ile takich szkół jest w polsce ??U mnie w w okolicy 100km nawet takiej nie znajdziesz nie wiem jak dalej bo nie patrzałem :S.Tak rozumiem , a sam powiedz na jaką sztukę walki chodzisz (o ile chodzisz) , i ja ci sam napisałem , że mma nie jest najlepsze na ulice , ale powinno na 1v1 być bdb , bo jak jest więcej typa to 1 musisz wyeliminować jakoś , a z 2 zawsze możesz zejsc do parteru i odpacząć tak jak juz ktoś napisał.Z tego co widziałem , to tylko wywyższasz inne sztuki walki , a mma poniżasz i to mi się nie podoba ;S.
Odpuść sobie, poczekaj jak wypuszczą karate u ciebie, Teakwondo nie nadaje się na ulice, jak już to właśnie Karate i Muay Thai, ale i tak dresków nierozwalisz, sztuka walki jest dobra tylko na sztuke walki. Standardowy street best, wlepe w ryja, kopa w brzuch i gościa skopać, a nie tam się pieprzyć z rzutem, podczas którego dostaniesz z łokcia w klate i sie zwiniesz Wiem bo mam na karate brązowy pas, a i tak street wymiata ^^
@UP no nie wiem ^^.Jeżeli znasz jakąś sztukę walki to według mnie jest się dużo łatwiej wybronić.Po jajach nie chcę kopać , a niektóre sztuki walki mają kontry także nie gadaj , że koleś który ćwiczy 2 lata jakąś sztukę walki przegra z dresem , który żadnej sztuki walki nie uprawia :S.