TES vs. Gothic

patrzac na twoja skale, baldur powinien dostac 7.75 :P

swoja droga: mam zupelnie inna skale, ale mniejsza o to.

to już sam nie wiem :rolleyes: mi wychodzi zupełnie inaczej

to już sam nie wiem mi wychodzi zupełnie inaczej

UWAGA!!! Drzewo ktore spotkales po 15 minutach chodzenia ma dla ciebie questa!! :)

Skoro juz mowa o grafice.... ty faktycznie masz dziwny przelicznik... Polityk jestes? :D Bo z tego ci mi wiadomo G3 ma lepsza grafe od Obliviona... I swiat gry G3 tez nie nalezy do malych :D

Ale w ostatnich 2-3 latach było cos tak klimatycznego ja wiedzmin? Nie kojarze

Neverwinter Nights 2 + 2 dodatki

Drakensang?

Mac70 - zgadzam sie do pierwszego akapitu, co do listy natomiast:

- Diablo 2 to nie jest gra RPG - 6 queścików na akt, które zawsze polegają na zabiciu określonego moba/ilości mobów nigdy nie będą świadczyły o grze RPG.

- Baldur's Gate, Arcanum i Planescape Torment powinny znajdowac sie na samej górze listy. - powód dla którego ich tam nie umieściłeś to pewnie zbyt skomplikowany system, gra jest za trudna, albo po prostu nie podoba Ci sie grafika (co dziwi..bo przeciez wymieniles Daggerfalla).

- Respect za to, ze wymieniles Daggerfalla! - jestes jednym z niewielu ktory wie ze TES nie zaczal sie od Morrowinda.

Skoro podoba ci sie Fable za kupowanie domkow, to i to powinno Ci sie podobac. W dodatku mozna posiadac wlasna lodz.

- Co do M&B... Gra jest rzeczywiście świetna, ale hmmm sądzę, że nie można jej porównywać do innych cRPG'ów - bo różnice są zbyt duże.

- RPG'i nie maja oferowac dobrego systemu walki, nie od tego one sa :o

Co do mojej minilisty najlepszych cRPG'ów

1. Seria Ultima razem z Ultima Underworld - dziadek cRPG'ów, na nim wykształcił się w sumie rzut izometryczny jaki znamy z gier BG, IWD czy NWN. Ultima Underworld to klasa sama w sobie, nie ma co.

2. Seria Eye of the Beholder z podkresleniem części 2. - prawdziwy klasyk.

3. Baldur's Gate 1 i 2 - nowsze spojrzenie na cRPG, ale dalej wspaniałe gry ze świetną fabułą i świetne odwzorowanie systemu AD&D.

3. Fallout 1 i 2 - cRPG w klimatach cyberpunk? Geniusz

3. Planescape Torment - Gra w systemie AD&D w zupełnie innym świecie. Fabuła genialna, najlepsza spośród tych wszystkich gier na liście. (Wszystkie 3 gry, są na 3 miejscu ex aequo)

6. Seria TES + Battlespire, Redguard - Za całokształt, świetne RPG które wykształtowały do mistrzostwa rzut FPP

7. Arcanum - "Następca" Fallouta, niestety moim zdaniem już nie tak udany jak sam Fallout, ale gra jest warta przejścia

8. Seria NWN

9. Drakensang

10. Seria KOTOR

Mac uważasz się za fana Rpg, a grałeś w Fallout, Icewind Dale czy w Neverwinter Nights ??

Kurdę, masz przerażającą skale co do gry Rpg, na co Ci piękna grafa w grze Rpg ? :unsure:

To tak jak bym powiedział, że w grze First-person perspective najważniejsza jest muzyka i TYLKO muzyka. :huh:

Nie no, każdy ma inny gust, ale jakoś nie kuman Twojego :D

Patrz na moją skalę oceniania gier- za grafikę i fizykę dodaję tylko 0,5 pkt.

A co do postu Arturnik- czasami zagram w klasyczną grę RPG (w Fallouta grałem). Po prostu nie umieściłem części z gier RPG na liście (wtedy musiałaby być z 6X dłuższa).

A co do Falloutów- oto moja skala ocen dla nich:

Fallout 1- 2,5 (minus 1 punkt za grę na czas)

Fallout 2- 4

Fallout 3- 8,5

Ale trzeba przyznać- cała saga TES to wielka seria- Arena- dobra gra (klasyk! Polecam! Za darmo!), Daggerfall- wielki przełom w historii nie tylko RPG, ale i wszystkich gier w historii w ogóle, Morrowind- bardzo dobra, ale nie przełom, Oblivion- lepsza od Morrowinda, długa (z pluginami, dodatkami i robieniem wszystkiego na 100% co najmniej 500 godzin), epicka (lepiej wykreowanego świata nie widziałem w historii RPG- tu nawet byle jaki żuk albo rozlina są dokładnie pisane- a to przez fanów, a to przez Bethestę Softworks)

Fallout 1 ma mniej pointów, bo jest na czas ??? :D

Chłopie, przyznaj się ile grałeś w Fallouta, bowiem tylko pierwszy główny quest jest czasowy.

Mianowicie, znalezienie Hydro procesora, potem można grać bez ograniczeń, a jak Ty nie znalazłeś procka, to może lepiej nie oceniaj Fallouta :lol:

Fallout 1 jest według mnie najlepszy z seri:

- ŚWIETNY klimat

-Bardzo dobra muzyka, która idealnie pozwala wczuć się w post apokaliptyczny klimat gry

-Ciekawa fabuła i sporo ciekawych questów

-Świetny system rozwoju postaci

-Dobre dialogi

Mac widzę, że na Rpg się znasz, ale nie oceniaj Fallouta, skoro go nie ukończyłeś ;)

Neverwinter Nights 2 + 2 dodatkiDrakensang?

nie przesadzaj. never 2 (bez dodatkow ) jest cukierkowy i patetyczny

darkensanga nie gralem, ale z tego c oczytalem, to ta gra tez jest raczej ugrzeczniona.

nie przesadzaj. never 2 (bez dodatkow ) jest cukierkowy i patetycznydarkensanga nie gralem, ale z tego c oczytalem, to ta gra tez jest raczej ugrzeczniona.

Patetyczny?? Co to znaczy?

Neverwinter Nights 2 jest cukierkowy i wzniosły? :)

Odnosisz sie do 1/3 mojego posta.

No i moim skromnym zdaniem Wiedzmin byl slabszy od Neverwinter Nights 2 - Nigdy nie bylem fanem Sapkowskiego.

No co do Fallouta to tak jak powiedzial Kebra666. Gra na czas byla w przypadku pierwszego questa, ktory byl banalny. Widac ze nie grales w Fallouta zbyt dlugo.

Co do Twojej, z calym szacunkiem, śmiesznej skali RPG nie bede sie odnosil, bo mnie ani dobra walka, wielkość świata, ani muzyka nie przekonają do grania w grę, a zwłaszcza w cRPG.

Icewind Dale

O kurcze moja pierwsza gra;) Kebra666 ożywiłeś we mnie starego ducha chyba zaraz zainstaluję i wrócę na stare śmieci.

Co do Maca70. Ja go się nie czepiam. Może 'trochę' inaczej spogląda na gry ja większość ,lecz jeszcze jedno mnie pytanie nurtuje co do niego.

Ok jesteś wielkim fanem RPG ,to jak u Ciebie stoi z czytaniem książek fantasty? Warcraft, Diablo i M&M to są niektóre z nich. Którąś czytałeś? Bo jak mi wiadomo (czytałem tylko Warcrafta ,który ma nie całe 100 stron) książki bardzo nawiązują do gier.

Patetyczny?? Co to znaczy?Neverwinter Nights 2 jest cukierkowy i wzniosły? Odnosisz sie do 1/3 mojego posta.No i moim skromnym zdaniem Wiedzmin byl slabszy od Neverwinter Nights 2 - Nigdy nie bylem fanem Sapkowskiego.

i chyba o to chodzi. wiedzmak mial klimat prosto z ksiazek, a ze nie jestes fanem sapka, to moze dlatego the iwtcher jakos specjalnie ci sie nie widzial. dl amnie gniecie od nevera 2 (przypominam, bez dodatkow) takim dojrzalym podejsciem do tematu.

A mi wiedzmin sie bardzo podobal... urzekl mnie tak samo jak Gothic 1. Swiat Wiedzmina(mowie o grze) nie jest moze jakos super spory.... ale fakt ze robienie poszczegolnych questow ma wplyw na to co bedzie sie dzialo potem... byl dla mnie genialnym pomyslem. I wkoncu pozadna oprawa dzwiekowa... ciemnota wiejska faktycznie kaleczy jezyk na maxa... a biegnac po miescie i kiedy uslyszalem text(padal deszcz) "ale z nieba napierdala" powalil mnie na kolana.

Fallout 3 tez mogl byc czyms. Trzyma klimat Falloutow i do pewnego momentu jest naprawde ciekawy... w Falloucie spodobal mi sie myk z tworzeniem postaci. No ale potem gra stajest sie przewiwydalna... Zanim wezmiesz questa juz wiesz ze bedzie polegal na tym by udac sie w miejsce x, przejsc y kilometrow metrem, posowac z kilometrow labiryntami i wkoncu spotkasz wkoncu potwora xyz i go zabijasz. A zakonczenie jest poprostu tragiczne.

praktycznie nigdy nie czytam książek z gier. wyjątek- "Przewodnik po Cyrodiil i jego okolicach". Wolę normalne książki. Ale to już jest zbaczanie z tematu.

TES ta gra kopnęła mnie w moje endorfinowe jądro

Ja teraz ostrzę zęby na TES 5: Skyrim. Wiem, że taki projekt już powstaje- nie wiadomo tylko, kiedy (ale znając Bethesdę to w 2010). Ciekawe, czy okaże się lepszy od Obliviona. Fabuła Morrowinda, klimat Gothica oraz grywalność i epickość Obliviona- z tego by powstała gra wielka.

Ciekawe, czy okaże się lepszy od Obliviona.

To akurat trudne zadanie nie jest:P.

Ja czekam na dragon age origins :F.

I tu sie podpinam do przedmowcy , czekam na to samo a bethesda? zje.... obliviona( choć fani uzyli resurekta) , zniszczyła Fallouta na co liczyc?

Ogolnie ta firma to jedno dno.

Co do Dragona. Czytalem ze to ma byc RPG z fajna grafa... a w starym oldskulowym stylu... baaaa ma byc nawet bardzo taktyczna. :). hehe :)

A czytaliscie ze Gothic IV ma byc tak napakowany klimatami z DX10 ze ma bic samego Crysisa na glowe? :D

A czytaliscie ze Gothic IV ma byc tak napakowany klimatami z DX10 ze ma bic samego Crysisa na glowe?

Mam nadzieję, bo to dla niego kupiłem X360 :P

Co do Dragona. Czytalem ze to ma byc RPG z fajna grafa... a w starym oldskulowym stylu... baaaa ma byc nawet bardzo taktyczna. . hehe

duchowy spadkobierca baldura :)

Mam nadzieję, bo to dla niego kupiłem X360

swoja droga: konsole nie sa w stanie osiagnac tego poziomu graficznego, jaki prezentuje crysis. Wiec tutaj gothic nie bedzie ladniejszy (ale to i tak nie jest wazne, bo grafa to 2rzedna sprawa). Ja tam na gothica nie czekam:P Nie trawie tej gry.