The Elder Scrolls Online - czy warto zagrać?

hej, macie jakieś porady na start odnośnie tej gry? chciałbym zacząć, ale wciąż się waham czy kupić, dodam że w GW2 przez dłuższy czas mi się grało bardzo przyjemnie, dopiero ten dodatek coś mnie zniechęcił (może to przez ten design poziomów?), z innych MMO które zabrały mi dużo czasu to mogę dodać jeszcze WoW, będę się posługiwać tymi dwoma grami jako przykłady w moich pytaniach odnośnie TESO

Tak więc mam parę pytanek odnośnie TESO, bo słyszałem i czytałem dużo pozytywnych opinii... ale opinia opinią każdy ma swój gust...

1. Czy dla gracza GW2 i WoW, TESO będzie dobrym zakupem ? jeśli tak to dlaczego

2. Czy jest tam coś w stylu DPS/Heal/Tank z naciskiem na DPS fast attack speed coś jak warrior dual weld lub ranger ?

3. Polecicie jakieś stronki z buildami ? czy jest reset skilli ?

4. Czy da się wymienić wirtualną walutę na walutę premium jak w GW2 lub na abonament jak w WoW ?

5. Jak wygląda crafting i zbieractwo? ciężko zdobyć matsy, czy można stworzyć wartościowe przedmioty czy raczej lepiej je wygrindować ?

6. Domyślam się że nie ma tutaj czegoś takiego jak grind/farm spot, więc jak się zdobywa tutaj gotówkę ?

7. Jak wygląda znajdowanie ludzi na group content, jest coś w stylu LFG z GW2 lub group findera z WoW ?

8. Jak wygląda end-game po wbiciu max level ( i czy dodatki są potrzebne aby grać z innymi graczami, czy blikuje się dostęp do zawartości jak WoW?)

9. Jak się zdobywa najlepszy gear i ile to czasu zajmuje? (np. w GW2 się go crafci w WoW z Raidów)

to na razie wszystko, jak coś mi przyjdzie do głowy to dopiszę w kolejnych postach, będę wdzięczny za szczegółową odpowiedź :)

1. Grałem w GW2 i powiem szczerze, że TESO mi się bardziej spodobało, ma lepszy system walki i PvP.

2. Taaa... w tej grze można zrobić postac pod cokolwiek, uwież mi.

3. Ja polecam własny build. Reset skilli jest i nie jest drogi.

4. Nie, ale waluta premium przyda ci się tylko do kosmetyków, a na start dostajesz 500.

5. Crafting i zbieractwo jest mega ważne i swietnie rozwinięte. Matsy zbiera się całkiem spoko. Mocny kowal zrobi itemy lepsze od wygrindowanych.

6. Grindować można, ale ja polecam questing - więcej gotówki, więcej eq.

7. I to i to, ja polecam LFG.

8. Dodatki nie są potrzebne, można ich nawet nigdy nie kupić i świetnie się bawić. Na endgame jest Mass PvP i Triale (12 osob, limit żyć, koks moby)

9. Gear albo Crafci albo z Dungów/Triali.

co do własnego buildu, to jakbym chciał postać zasięgową strzelającą z łuku to jaki archetyp powinienem wybrać? Nightblade? jakie to ma znaczenie ? czy rasa ma też jakiś wpływ na rozwój postaci ?

Rasa ma wpływ, ale nie aż tak duży. Nightblade ze skillami staminowymi z łuku brzmi spoko. NB ma pasywki pod krytyki wiec cóż, jest ok. Najważniejsze - nie bój się próbować, a wyjdzie ci dobrze.

Witam,

zastanawiam się nad MMO, które przyciągnie mnie na dłużej. Aktualnie myślę nad Archeage, BDO oraz TESO. Mam teraz kilka pytań odnośnie tych gier.

1. Jak z populacją? Przyznam, że zawsze wybieram gry na które jest największy hype przez co gra dużo ludzi. Nie cierpię wchodzić do głównego miasta i widzieć po drodze z 2-3 graczy.

2. Nie mam żadnych wymagań co do samego levelowania, dla mnie w MMO najważniejszy jest end game Chciałbym się skupić głównie na PvP, ale jakieś wyprawy na dungeony czy bossy z gildią też mnie interesują. Która z tych trzech tytułów zaoferuje mi najciekawszy i najbardziej rozbudowany end game?

3. Ważne dla mnie jest również różnorodność skilli oraz dynamiczna walka. Dla przykładu: w GW2, walka była dośc dynamiczna, no ale mogliśmy używać tylko z 5 umiejętności przez co po kilkudziesięciu godzinach wciskania tego samego zanudziło mnie. Chociaż muszę przyznać, że sam feeling podczas walki był bardzo ciekawy. Chodzi dokładniej o to, że wszystko płynnie działało, nasza postać nie zacinała się, nie przeskakiwała nagle tylko płynnie rzucała spelle itp.

4. Skupiając się na Pvp, która ma ten aspekt najbardziej rozbudowany? Bardzo ciekawią mnie różnego rodzaju rankingi jak np. w Wowie.

5. Kolejną sprawą jest farmienie gearu. Dla mnie jest to część end gamu, gdzie tzreba farmić dungeony czy pvp, aby zdobyć upragniony gear. Właśnie to chyba najbardziej odrzuciło mnie do GW2, gdzie nasz gear jedynie był dla wyglądu bo i tak wszystko się skalowało. Rozumiem, że we wszystkich tych grach nie ma takiego skalowania. Tylko teraz ile zajmuje wyfarmienie już takiego sprzętu żeby liczyć się w pvp

6. Lubię jak można się ubrać unikatowo, tak żeby nie chodziło 100 klonów po mapie. Czy w tych grach też mamy taką możliwość?

7. Ciekawe też są dla mnie jakies wspólne wypady z gildią na bossy/dungeony czy pvp i ogólnei zaangażowanie w sprawy gildyjne jak. Lubię czasami poexpić w grupie, a czasami solo, jest taka możliwość w tych grach?

8. I ostatnia sprawa to ogólne wrażenie gry. Z której czerpiecie najwięcej frajdy, najbardziej się angażujecie i was nie nudzi po dłuższym czasie gry?

Która z nich spełnia najwięcej moich wymagań i moglibyście mi ją polecić?

1. Populacja największa w historii gry, bardzo dużo osób.

2. Najbardziej rozbudowany endgame moim zdaniem znajdziesz w TESO, epickie mass PvP oraz bardzo wymagające Triale.

3. TESO również 5 umiejętności + swap. Walka dużo dynamiczniejsza niż w GW2.

4. Archage ma dobre PvP morskie, ale TESO ma znacznie lepsze mass-PvP zapraszam do moich postów wcześniejszych.

5. Skalowanie niby ma być w TESO, ale wiele osób to źle zrozumiało, w każdym razie systeam przejdzie na taki jaki był w Skyrim. Farmić gear można na Trialach i Dungach, oraz za PvP, albo oczywiście craftować.

6. Ubranie się unikatowo w TESO jest dostępne.

7. Sa TRIALE (dungi 12 osób limit odrodzeń), DUNGEONY (4 osoby), PvP (no limit) oraz PvE (no limit)

8. W BDO nie grałem, Archage jest zjadliwy, ale szybciej się nudzi niż TESO, które bije go o głowę.

Czy warto zagrać w tą grę, jeżeli jestem zwolennikiem non-targetingu, craftingu i rozbudowanych dungeonów?

Jak najbardziej :) w takim razie to gra stworzona dla Ciebie.

Ujme to prosto.

Non-Target - a jak

Crafting - Crafted > Droped

Dungi - sa mega rozbudowane

A jak tam z DLC? Da radę jakoś nie być zbytnio pokrzywdzonym bez ich posiadania? Idzie zarobić jakoś na nie walutą w grze? Jest jakiś guest pass, żebym nie kupował kota w worku?

Edyta dodaje: Czy jest tam open PvP? Czy mogą zlootować mnie po śmierci? Jest tam dużo Polaków?

1. DLC napawde nei sa potrzebne do gry.

2. Nie, nie idzie

3. Nie ma

4. Open PvP jest na mapie Cyrodill

5. Nie moga cie zlootowac ale stracisz troche na odrodzenie lub bedziesz daleko od nich, a beda cie bic bo spora nagroda w kasie.

6. Polakow jest calkiem sporo, przyzwoicie.

Gdzie najtaniej kupić TESO? :)

Siema ziomeczki. Takie pytanie, mam karte graficzna AMD Radeon r9 270 i fps w miescie spadaja mi do 38/40 na medium. Co moze być przyczyna bo moja karta jest duzo lepsza niz ta w optymalnych wymaganiach sprzetowych.

A w jakim mieście? Wiesz jak jest masa ludzi jak np. w Grahtwood, Stormhaven czy Mournhold to wszystko jest w normie, bo to stolice są.

Ale boje sie ze na pvp 100v100 (gdybym do takiego sie doczekal) bede mial takie same fpsy ;/

Podaj specyfikację kompa to Ci powiem mniej więcej.

A jak kupię TESO przez g2a.com, to mogę je dodać na Steama?

Nie, nie poelcam wersji steamowej.

Czemu?

Więcej bierze, a przynajmniej jak dodasz zwykłą na steam