Tibia

Poprostu niecierpie tego silnika graficznego.

Chyba grafiki a nie silnika graficznego ;)

Mówicie, że "Tibia to *****"....

Mówicie też, że jak się gra w Tibie to opuszcza w nauce itd. itp.

Mówicie również, ze wam się grafika nie podoba albo muzyka (której brak)

Jeśli Tibia "wciąga" i "uzależnia" to musi miec to coś w sobie.

Jeśli z powodu gry, nie tylko Tibii opuszczacie się w nauce, to w takim razie coś z wami jest nie tak. Siedząc przy komputerze i grając w byle jaką gre traci się czas na naukę i obowiązki, jednocześnie zaniedbując je i nie można tego zrzucać na pixele ^^

Wina jest wasza, bo nie wiecie kiedy powiedzieć "stop".

Doczepiliście się tej gry, bo niby jest dnem, ale nie tylko Tibia jest dnem...

Wiadomo, że Ci którzy nie umieją w coś grać będą uważali, że to jest głupie ;-)

Osobiście gram w Tibie od 5 miesięcy. Nie będe sie chwalił moimi osiąnięciami, ale znajduje czas na nauke i na obowiązki oraz przyjemności. :mrgreen:

W takie gry powinno grać się dla przyjemności, nie z przymusu.... ;-)

Prawda trzeba jeszcze umiec grac z umiarem a nie olewac wszystko po kolei i grac 24h na dobe,ja osobiscie mialem 107 lvl skonczylem szkole w czerwonym paskiem ale nie podstawowke hehe :mrgreen: ale juz nie gram wzialem sie za inne gry

Pozdrawiam

Chmarus, daj dodaj jakiś system reputacji co bym mógł temu panu dwa posty wyżej dać jakąś nagrodę :P Dawno na tym forum nie widziałem tak inteligentnego postu. Nie gada głupot i wszystko potwierdza dowodami. Oby więcej takich postów...

według mnie TIBIA to gra nawet niezła ale grałem w nią 3 lata i niedawno skończyłem grać (około 6 miesięcy temu) przez tą gre bardzo obniżyłem się nauce mam teraz dużo zagrożeń. Tibia bardzo wciąga choć nie wiem czemu szanuje ludzi co grają w tibie ale bez przesady siedzieć nad tą grą 24/24 to troszke przegięcie ja kiedyś siedziałem po

12-13h a teraz siedze tylko po 2h najdluzej ... choć powiem wam że jakoś znów mnie do niej ciągnie

Coż Tibia jest grą, od której można się uzależnić.Czyli musi mieć ten "błysk".Ludzie kochają grać w Tibie(np.moi koledzy z klasy),bo to jest bradzo ciewaka gra(nie wliczajac grafy.)Ja nie popieram grania w nią,bo szybko wciąga. Po wbiciu 15 lvl jesteście już uzależnieni.Sama sprawdziłam (udało mi się wyjść)Gdyby Tibia miała grafikę 3D byłaby zapewne hitem.Nie mówię,że taraz hitem nie jest.Ale Tibia,jak każda gra,ma zalety i wady:

Zalety:

-dobra gywalność,

-spory wybór broni,

-4 profesje(Criziten,Knight,Hunter,Mage.)

Wady:

-Sałaba grafa,

-ciągle to samo-monotonnie-po dłuższym graniu-znudzi się (200 lvl :]),

-za mało akcji(nie ma tego zormachu w walkach.

Pozdrawiam wszystkich "tibijczyków"!

Nie zgadzam się co do tego, że w 3D byłaby hitem. Mi tam grafika Tibii bardzo odpowiada i to właśnie ona zapewnia jej taką niesamowitą grywalność (przynajmniej dla mnie).

Tibia jest fajna gra no i o tyla dobrze ze zadziala na kazdym kompie xD grafika nierozmazuje sie ale niejest 3D. Ale po czasie wkurza :/ hacki itp.

Tibia - ja osobiście tej gry nie lubię z wielu powodów - nudna,(ileż można robić to samo), kto widział by rzucać czary za pomocą czatu, lub by stać w kolejce w sklepie czekając aż 1 noob poprawnie przeprowadzi rozmowę(znowu...)?

Niektórzy używają kontrargumentu na czary w tibii - że to jest bardziej realistyczne(to samo z kolejkami). Ja się pytam: Gdzie w grze, w której nawet broni nie widać podczas walki, nie mówiąc o tym, że CZARY są nierealne, bo jest to gra fantasty, gdzie w takiej grze realizm?

Oprócz tego ktoś napisał że dużo broni - znam wiele gier w których broni jest O WIELE WIĘCEJ, na dodatek ta sama broń może mieć różne właściwości - w końcu ten sam miecz (z nazwy) niekoniecznie jest taki sam w właściwościach. W tibii jest także bardzo dużo noobów, to także odstrasza. W tibii najbardziej opłaca się grać na serwerach nie pvp, gdyż jedynie tam można porządnie grać(aczkolwiek i tam można komuś bardzo napsuć krwi). Oprócz tego już pisano o polityce CIPsoftu - olewają graczy f2p, jedynie p2p, którzy dochód przynoszą, są godni updatów. Jedynymi (dla mnie) godnymi argumentami są:

- Niska waga instalki(kilka(naście)mega to bardzo mało)

- Rozległy świat

Ale obie zalety są po części sprawą tego, że w tibii muzyki nie ma(przynajmniej gdy ja grałem nie było w ogóle, ale to chyba na plus- nie chciałbym usłyszeć pikania doprowadzającego do szału, a taka muzyka prawdopodobnie by towarzyszyła tibii), nie ma także zaawansowanej grafiki, i to najbardziej decyduje o tym, że instalka jest "lekka" - po prostu taka grafika jaka w tibii jest, to po prostu w kółko to samo, przez co nawet mapy nie muszą się w ogóle wczytywać, bo są banalnie proste.

Żaby było jasne - do tibijczyków nic nie mam, a jedynie do noobów którzy grają w tibię i jeśli widzą (np)kogoś kto ma niższy lvl muszą koniecznie go ubić(pewnie by grę umilić i zachęcić do dalszego grania)między innymi takie noobki mnie zniechęciły do gry. Jeśli tibijczyk jest na poziomie - mogę nawet b. polubić, lecz noob często ma niezbyt rozwinięte zdolności logicznego myślenia i wysławiania się tak, jak wypada w normalnym społeczeństwie, toteż ich nie toleruję.

A tak to wszystko (chyba..:P) jest OK ;).

Tibia - ja osobiście tej gry nie lubię z wielu powodów - nudna,(ileż można robić to samo), kto widział by rzucać czary za pomocą czatu, lub by stać w kolejce w sklepie czekając aż 1 noob poprawnie przeprowadzi rozmowę(znowu...)?Niektórzy używają kontrargumentu na czary w tibii - że to jest bardziej realistyczne(to samo z kolejkami). Ja się pytam: Gdzie w grze, w której nawet broni nie widać podczas walki, nie mówiąc o tym, że CZARY są nierealne, bo jest to gra fantasty, gdzie w takiej grze realizm?

Bo Tibia to gra RPG. W grach RPG nie chodzi o grafikę, tylko o odgrywanie postaci. Trzeba się wczuć w postać i "wyobrażać" sobie tą grafikę. "Wypowiadanie czarów przez czat" akurat odpowiada realiom fantasty (przecież w Harrym Potterze nikt nie klikał ikonki ze skillem tylko wypowiadał zaklęcie).

Harry i Tibia. Dobre porownanie prawie jak Fantasy i prawie jak MMO. Co do odgrywania postaci w tibii to chyba gralismy w inną tibie chyba ze odgrywanie postaci to wrzucanie kazdemu kto sie nawinie:D. Do tego to od wczuwaniasie w postac gram w Papierkowe MMO , Nwn2 na odp serverach lub servy MMO dedykowane rozgrywce rpg. I wogole czepiam sie :D

@broda81 - masz rację, trochę pojechałem z tym odgrywaniem postaci ale jestem pewien, że znalazłby sie jakiś OTS z klimatem RPG (ba, sama Tibia kiedyś go miała... kiedyś, kiedyś...).

tibia to moja 1 gra mmorpg kiedyś mi sie podobała ale teraz nie tylko ots są niezłe questy są głupie i jeśli są głupie to gra jest nudna tibia jest grą 2d i tyle 8-)

Ekhem... Hania - w Harrym Potterze nie klikało się skilla - kiedyś czar sam się pojawiał(coś jak z różdżką w tibii) a teraz, o ile się nie mylę, trzeba wywinąć myszką. Poza tym porównanie niezbyt trafne gw. mnie - Tam są TYLKO czary, w tibii nie tylko.

Ale na moje to jemu chodziło o książke Harry Potter....

W książce to nawet napisanej przeze mnie(:D jeśli oczywiście chodzi o real life w książce, nie jak bym granie opisywał^^)by się nie klikało na skilla, chyba więc jemu raczej o książkę nie chodziło ;)

Tam to trzeba było coś powiedzieć i zamerdać patykiem :D

A wracając do Tibii...

Kiedyś mówiłem, że tibia to to co się w toalecie zostawia (bo kumple ubóstwiali, taka moja natura, że buntuję się przeciw temu co kumple wielbią/lubią), potem się wciągnęłem i do 20 levela nabiłem, a teraz nie gram. I dobrze. Tylko co jakiś czas się loguję by mi postaci nie skasowali jakby pokusa była za silna... Kusi, mimo że twierdzę to samo co na początku. Tibia wsysa nie wiadomo dlaczego, te expienie jest nudne jak szkoła. Grałem na świecie non-pvp, więc za bardzo mi nie podskakiwali (choć miałem ochotę napukać jakiemuś 8 levelowi, mimo pacyfizmu - Tibia miesza w umysłach!), jak złapałem bociarza to GMa nie było (3 godziny blokowałem z kumplem bota, a GMa nie było!!!).

@Drucky, chodziło mi o książkę. W końcu ten czat to to co mówimy.

@Gnidex, strasznie trudno znaleźć w jakimkolwiek MMORPG chętnego do pomocy GM'a.

No nie musiałem zrobić sobie tu konto bo ja widzę co piszecie to mi żal was....

coś wam powiem

Tibian (piosenka o tibi) - To jest zrobione o tibi dla beki a nie

Chłopiec zabił matkę krzesłem - tutaj normalnie śmiech na sali,Gdzie to czytałeś albo oglądałeś

Niewidzialna TV czy niewidzialnerzeczy.pl,On uderzył matkę bo był debilem pokaz mi więcej przypadków

To ze koleś zabił kolesia hmmm to było o 12k... ale to nie u nas ;) po 1 to zdarzyło sie w brazyli ale odrazu można stwierdzić ze był debilem

Powinni zrobić w tibi ograniczenie wiekowe np od 16-17lat.

Dram niewiem czy wiesz ale w te akcje z krzesłem wierzą tylko dzieci. Tak samo wiekszosc wie ze ta piosenka to jakby parodia. Bynajmniej jestem, anty-tibia( bo to crap, juz duzo razy pisałem czemu tak uwazam) ale zastanawia mnie ze nikt nie wspomina o takich zdarzeniuach jak np smierć z wycienczenia pewnej chinki która maniacko grała w LIneage2. Btw jako ciekawostke podam, ze w korei istnieje oddział policji do spraw przestepstw popełnianych w grach MMORPG. Za kradziez itemu mozna dostac wysoką grzywne a nawet kare więzienia( w zeszły, roku był chyba na stronie cd-action o tym obszerny artykuł). w sumie jest duzo tego typuciekawostek ze swiata MMORPG ale trzeba poszukac:)