A czy choroba psychiczna nie może być nabyta? Szanuję dzieci z zespołem Downa. Szanuję i gejów , którzy po cichutki sobie robią dziwne rzeczy, których nie rozumiem. Jeśli i tak to państwo to tylko dom, bez kultury i tradycji to wyjedzcie już. Oszczędzimy sobie tchórzy.
Ale dlaczego miałbym wymieniać jedno miejsce na drugie bez powodu? Wyprowadziłem się w konkretnym celu - zamieszkanie razem z narzeczoną. Jeśli jakiś powód zmusi mnie (bądź po prostu przekona) do zmiany kraju, także to zrobię. Szacunek do kultury mam, nie mam problemu mówić że jestem Polakiem, kibicować naszym zawsze będę, ale ryzykowanie życiem tylko dlatego, że ktoś z rządzących chce tego lub tamtego? Dziękuję, postoję, moje życie jest dla mnie ważniejsze. Ot, taki ze mnie egoista.
Poza tym, kto wie? Może za 100 lat okaże się, że homoseksualizm czy transpłciowość JEST chorobą psychiczną. Nie można tego wykluczyć. Na chwilę obecną jednak tak klasyfikowane to NIE JEST, więc nie widzę powodu, by mieli czuć się ludźmi niższej kategorii. (Nie oznacza to oczywiście ustępstw na ich korzyść bez powodu, nie popadajmy w paranoję.)
@Nvminer
pomijacie jedną kwestię, osoby zaradne w zyciu doskonale sobie radzą w zyciu i bez w/w przywilejów, wiedza jak je obchodzić - wiem co mówię.
W takim razie można poprosić o przykład jak zdobyć informacje o osobie w szpitalu? Weź tylko pod uwagę fakt, że nie każda rodzina cieszy się z powodu partnera-geja czy partnerki-lesbijki i nie każda rodzina będzie z kimś takim rozmawiać. Podobnie ze wspomnianym kredytem czy rozliczeniem podatkowym na takich zasadach, jak w przypadku małżeństw. Chętnie się dowiem, serio.
Natomiast znasz powiedzenie że dać komuś palca i weźmie cała rękę?
I czy zdajesz sobie sprawę że kwestie dyskryminacji i rasizmu w ostatnich latach była bezpodstawnie wykorzystana w 8/10 przypadków przez jednostki aby wywrzeć presje na społeczeństwie? (np. obecnie durne lewicowe media zarzucają KAŻDĄ krytykę imigrantów jako przejaw rasizmu w ksenofobii),
pod pretekstem dyskryminacji i rasizmu a za pomocą narzędzi jakie daje im współczesna - cancerogenna - poprawność polityczna, wynuszane są na społeczeństwie ustępstwa i przywileje.
to jest problem a nie biedni trans którzy nic mogą konta w banku założyć.....
Ostatnim głośnym przypadkiem związanym z rasizmem jaki pamiętam był nieszczęsny Sebix, który zapierdzielił coca-colę z kebaba, jego zabójstwo oraz nagłe wybuchy agresji w stronę Turków sprzedających kebaby w różnych miejscach w Polsce. W tym przypadku chyba nikt o bezpodstawnym wykorzystaniu sytuacji mówić nie będzie? I - szczerze mówiąc - chętnie dowiem się, o jakich 8 na 10 przypadkach mowa. Jakieś statystyki, źródła, opracowania, czy to po prostu liczby wzięte z d*py "bo siedzę na fejsbuku, wypoku i kilku innych takich i WIEM JAK JEST"?
Wcale nie mówię, że takiego problemu nie ma - poprawność polityczna to kompletny idiotyzm, a niektórzy próbują to wręcz ciągnąć do poziomu robienia laski każdej mniejszości jaką ktoś sobie wymyśli. Problemem zwykłego Kowalskiego jest jednak to, że nasza scena polityczna jest podzielona na skrajnie prawicową (światopoglądowo), czyli Bóg, honor, ojczyzna, precz z jakimikolwiek imigrantami, komunistami, wrogami narodu etc. oraz na mocno (jak na nasze realia) lewicową (także światopoglądowo), która próbuje za wszelką cenę przyjmować imigrantów, uważa się za postępową etc. Popatrz w TV - czy tylko mi się wydaje się, że ŻADEN polityk nie pokazuje najpopularniejszego wśród ludzi (przynajmniej tych, których znam) poglądu, że geje i lesbijki są okej, jeśli tylko nie krzyczą, nie paradują i nie domagają się więcej, niż ma zwyczajna osoba? W ogóle uważam, że mediami nie ma co sobie głowy zawracać, bo są równie zakłamane co politycy (czy to TVP, czy to TVN, czy też PiS albo PO - wszystko jest po jednych pieniądzach i próbuje tak samo manipulować faktami, a czasem wręcz ordynarnie kłamać).
Jak dla mnie durna poprawność polityczna oraz rasizm/seksizm/homofobia* stoją na tym samym poziomie.
* - brr, jak ja nie lubię tego słówka... niestety, nie ma żadnego innego, które by opisywało nienawiść w kierunku osób homoseksualnych.
EDIT: wyedytowałem jedno zdanie, wyszedł mi zbyt wielki skrót myślowy i nie miało to zbyt wiele sensu.