Gra jest świetnia. Przez pierwsze 6 godzin miałem mieszane uczucia, ale teraz stwierdzam mocne 10/10.
Dlaczego? Nie wspominając o epickiej opowiedzianej historii, system walki i handlu jest boski. Na początku miałem problem z pieniędźmi w grze, ale jak już poznałem podstawowe mechaniki można spokojnie mieć mały zapas orenów. Przy tym trzeba kombinować i często sprawdzać broń czy się za bardzo nie zniszczyła, bo jej naprawa kosztuje. Każdy z handlarzy ma wyznaczoną dla siebie liczbę sztuk złota, co wymusza na nas trochę kombinowania.
Co do systemu walki, bardzo taktyczny. Musimy umiejętnie używać znaków, uników i odskoków by móc w całość przetrwać walkę. Każda walka jest interesująca, nie wspominając walki z bossami. Każdy z stworów jest wrażliwy na inne znaki, czy oleje. Warto czytać bestiariusz i nie wdawać się w walke jeżeli nie trzeba, bo za walkę w grze (zabijanie potworów) nie ma EXP'a. EXP dostajemy za np. zrealizowanie zadań. Granie na normalnym, dla niektórych może być nudne bo grę przechodzi się dosyć łatwo, dlatego zalecam 3 poziom od góry. Adrealina gwarantowana ![;)]()
O ile miałem na samym początku mieszane wrażenia, to po wyjściu z Białego Sadu zauważa się wielkość i potęgę tego świata. Velen jest przeogromne, nie wiem w co włożyć ręce, co zaczać. Questy poboczne nie są fedexami - każdy z nich opowiada inną, ciekawą historię przy tym dochodzą jeszcze wybory wykonania ów zleceń.
Optymalizacja jest ok, gram na średnich by mieć więcej fps'ów (GTX 870M).
Również na początku miałem wrażenie przehypepowania, ale myliłem się - z czystą wolą stwierdzam, że klimat, historia, system walki i handlu, a przedewszystkim mnogość rzeczy do robienia w Wiedźminie wygrywa GOTY2015. Polecam