Wildstar - Dyskusja ogólna

Tez miałem problem z optymalizacja, zmieniłem na directx9 do tego guide z http://www.tentonhammer.com/wildstar-burst/video-graphics-tweak-guide

oraz https://forums.wildstar-online.com/forums/index.php?/topic/27834-solution-fps-optimization-problems/

I teraz wszystko fajnie chodzi i ciesze się grą. Tylko szukam gildi po stronie exile na jabbit, ktoś coś jakieś info?

Ale wy wiecie, że na dx9 ta gra wygląda dużo gorzej? Poza tym sporo osób narzeka na strasznie FPS dropy gdy właśnie uruchamiają grę w tej zgodności.

Faktycznie Jabbit zrobił przysłowiowe RIP [*], kolejki kilometrowe, a jak już wbijesz to okazuje się, że takie lagi, ze w sumie grać się nie da. Na PvP jest spoko, ale sam fakt, że to PvP nie jest spoko, mam dosyć takich serwerów po graniu w Wowie na Burning Legionie :P

Na pvp już też się robi tłok... Tak jak z 2 godzinki temu grałem bez lagów, tak teraz skille używają się z takim opóźnieniem, że nie wiem czasami co się dzieje.

Kompletny fail... czekam az to ogarna albo dodadza nowe serwery.

Dlaczego fail? Jak jakaś gierka wychodzi i jest mega hype to zawsze tak jest, i tak jestem w szoku bo sobie dobrze radzą.

Z czym sobie radzą lag spiki po 5 sec dc przerwy techniczne kolejki po 5k ludzi rzeczywiście sobie radzą.

Zrozumcie, że oni nie mogą otworzyć nowych serwerów, bo narażą się na zbyt duże straty. Jak blizzard ma czegoś premierę, to też są laggi i to wcale nie dlatego, że im się nie chce. Otwieranie nowych serwerów praktycznie tylko na start, się nie opłaca, bądźcie wyrozumiali trochę.

No tak, nie ma to jak od razu założyć, że nie opłaca się otwierać nowego serwera bo przecież będzie świecić pustkami. Jakby Blizzard dochodziło do takich wniosków to by nie miał w Wowie tyle serwerów, tylko miałby dwa - jeden PvE i drugi PvP, a kilka milionów graczy by wiecznie w kolejce czekało xD

Zwłaszcza, że WS nie jest złą grą i na pewno populacje będzie mieć sporą.

Tak btw. to działa wam Item Shop? Mi ciągle biega tam chomik i nie mogę go przeglądać...

Hasira powiedz mi czy ta mnogość serwerów pomogła podczas premiery Warlords od Draenor w WoWie? Lagi były nie do zniesienia, postacie w jednym party rozrzucane były po rożnych "kanałach". Nie zabrakło tez, problemow z logowaniem na serwery.

Taki gigant jak Blizzard wtedy nie zwiększył cap na serwerach WoWa i na takim Maghteridionie były kilkutysięczne kolejki gdzie wcale nie jest to high-pop serwer.

Max tydzień i polowa graczy zrezygnuje. Wiem co było jak na Humble Bundle dali WS za 1$. Ludzie dograli do 15 poziomu i pierwszy dungeon ich zniszczył. Dosłownie zniszczył bo płacz był straszny, ze 4h na dungu i nawet last bossa nie zabili.

A jeśli updaty do tej gry nadal będą wychodziły tak jak wychodziły na p2p to za 1,5 miesiąca ludzie nabija maxy wszystkiego i zostaną tylko raidy i robienie kontraktów po to aby zarobić coś golda. A wielu ludzi na forum już wypowiadało się, ze nie gra na tyle systematycznie aby raidowac. Populacja spadnie i to szybko.

Ja sam do Wildstara przez ostatnie 2 miesiące wchodziłem 3 razy w tygodniu aby wyjść na raid. Po prostu poza raidowaniem nie było co robić.

Gra ktos obecnie? Ja ciagle mam problemy z zalogowaniem, tez tak macie?

Dalej nie działa,rano udało mi się go odpalić,ale to tym jak zaczął się napływ ludzi zupełnie odmawia posłuszeństwa

Mam nadzieje,że ten hype train szybko się skończy,przez te lag-party można zapomnieć o pvp czy dungu,mnie do szczęścia jeszcze disconnectuje co 5 min

BTW: Ktoś z Was kto już grał wcześniej odczuł polepszenie optymalizacji ? o dziwo w mieście pomimo duuuuuuużej liczby osób nie mam lagów(czy spadków fps),a dobry miesiąc temu nawet przejście przez miejsce gdzie była grupka osób afcząca obok tp kończyło się lag-festem

Dodatkowo strasznie podnieśli zużycie focusu u heali (tak,tak,tak wiem o nowych statach typu focus pool),moim SS'em z gearem z dungów narazie bez run mogę sobie teraz pozwolić na ~10 strzałów z healing torrent,będę musiał potem przysiąść na moment i pomyśleć nad ustawieniem run,więc i tak jest co do roboty,pomimo powszechnego laga :)

Próbowałem wbić po południu ale w trakcie robienia postaci dostałem dc.

Spróbowałem zalogować się ponownie- brak połączenia z serwerem

włączyłem gre od now i loguje- przewidywany czas oczekiwania-15min, wbiłem po jakiś 40min

kończę robienie postaci- dc

może jutro będzie lepiej

Gra ktos obecnie? Ja ciagle mam problemy z zalogowaniem, tez tak macie?

Grałam chwile temu i nie miałam żadnych problemów, podobnie jak reszta graczy których widziałam :P

Co do wieszania psów na WS, że "potem zostają tylko raidy" to nie wiem czy graliście w WoWa, ale wam przypomnę - tak, tam też się potem robi tylko raidy, ba, czeka się na nie cały dzień jeśli nie masz gildii i czekasz na randomy. Ah nie, przepraszam, po wyjściu WoD doszło coś jeszcze - wchodzenie raz dziennie i robienie porządków w garnizonie, całe 15 minut roboty. No faktycznie w królu MMO jest też co robić, jasne :P

I nie gadajcie nawet o wbijaniu repy, na midrate już mi się wydaje, że długo się ją wbija a co dopiero na blizzlike, tylko masochiści wbijają sobie repe pół roku by paradować na jakimś tygrysie czy innym cośku. I to się nie zalicza do endgame bo jest tylko zwykłym zabijaczem czasu, swoją drogą strasznie nudnym.

Nie wiem why ludzie pisza ze za boxy nic sie nie dostaje ja mam wszystkie mozliwe miniony i mounty za pkt lojalonosciowe + wbijam do gry bez kolejek. Takze boxy daja tylko pewnie te zakupione wczesniej a nie na humblu

Ja mam npLogin error 4 a potem jak znowu proboje to connection closed :(

Ludzie, 2 serwery w europie, olbrzymi jak na f2p hype. Przez nastepne 3 dni tak to bedzie wygladac, a Carbine studio nie oplaca sie otwierac serwerow teraz (nowych), bo nie wiadomo ile graczy pozostanie.

Nie moga sobie pozwolic na wpadke w stylu, nowy serwer i merge za miesiac bo to by byla marketingowa kleska.

Tak było z Archeage, otworzyli tydzień po premierze kilka serverów i puf. Łączenie

Godzina dwudziesta druga a w dalszym ciągu mogę poczytać ramkę wieszczącą "unable to connect". To już chyba czwarty raz w tym dniu jak to czytam co rusz, a przecież wstałem z łóżka nie tak całkiem dawno.

Moim skromnym zdaniem strzelili sobie w stopę nie dodając nowych serwerów, nawet po jednym, dodatkowym PvE i PvP. Rozumiem, że nawet taki moloch jak Blizzard nie stworzył servów pod najnowsze dodatki do WoWa, ale spójrzmy z tej perspektywy - World of Warcraft uplasował się na wygodnym szczebelku na ememowej drabince i po prostu może sobie pozwolić na to, że community będzie trochę zlagowane - w dalszym ciągu będzie krulem mimo wszystko (abstrahujmy od contentu, który ostatnimi czasy detronizuje WoWa).

Co do Wildstara... Polegli, polegli sromotnie jak na pierwszy dzień. Mówię o ilości dc, przerw technicznych i innych tego typu podobnych. Nie grałem w godzinach szczytu, grałem za to od samego początku, od szóstej. JUŻ WTEDY na pierwszych lokacjach było hardkorowo z lagami, strach mi myśleć co się mogło stać jak ludzie poprzychodzili z pracy, szkół, uczelni. brr

Raz jeszcze - polegli pierwszego dnia i powinni otworzyć (nawet te) tymczasowe serwery. No bo kurna - gra ma dzisiaj swój debiut i takie szopki się odstawiają? Community mmo jest bezlitosne, sami zresztą wiecie jak jest.

tl;dr: WoW krul, mógł sobie pozwolić na lagi przy nowych dodatkach bo ma renomę, ma ciepły kąt w sercach fanów a Wildstar generalizowany jako płatny crap w dniu premiery odstawia takie numery. I o ile ja jestem bardzo wyrozumiałym graczem to nie wszyscy zrozumieją to, że hypetrain (który kurda bela powinien już ustąpić :(), że nikt się nie spodziewał, że każdy chce przetestować. Ten zakup serwerów zwróciłby się z nawiązką dla twórców, srsly

Polecacie jakieś addony? Ściągnąłem BetterQuestLog i w końcu ogarniam jakie questy robię, ale addon nie był od dawna aktualizowany i sypie błędami :(

@suavvek ale Ty dalej nie rozumiesz, ze Wildstar to MMO dla wąskiego grona odbiorców. Jeśli nie obserwowałeś tej gry od beta testów to informuje Cie, ze devsi chcieli mieć około 500k abonentów. Ta gra była opisywana jako takie 2gie EvE Online - Gra dla semi/hardcore graczy.

I jak zakup serwerów im by się zwrócił skoro 3/4 ludzi nie wyda złotówki na ta grę. A płacić będą tylko te osoby, które płaciły do tej pory.