Sam niedawno ściągnąłem Wildstara bo w końcu szarpnąłem się na nowego pcta i moge grać na max detalach Też chętnie bym z kim pograł, jak znajdziesz jakiś ludzi to daj znać
Wildstar - Dyskusja ogólna
Z doświadczeń jakie wyniosłem do tej pory z bycia/organizowania polskich gildii powiem tyle .
Nie ma potencjału na utrzymanie dwóch polskich gildii, które mają ambicje na raidowanie i konkurowałyby ze sobą. To miało miejsce wcześniej i kończyło się na upadku jednej z gildii ( Frakcje były utrzymane przez długi długi czas - crossfaction jest nowością od 2 miesięcy), było częste "ninjowanie" graczy, a też Polacy niechętnie dołączali do polskich gildii, wiedząc, iż progress nie jest zbyt dobry. Z tego powodu nigdy nie zbudowało się duże community polskie Wildstara.
Jeśli chcecie możecie spróbować zbudować nową gildię. ( Mi się to nie udało z braku czasu).
Przestrzegam jednak, że trudno będzie zbudować 2 polską gildię, nawet jeśli miałaby ona grać tylko pvp, dungi i contracty. Rotacja ludzi w grach MMORPG jest ogromna, może dojść do sytuacji w której okaże się, że ktoś potrzebuje przerwy od gry, i nie będzie z kim robić contentu.
Dlatego zachęcam do obrania ścieżki dołączenia do obecnej gildii. Jest crossfaction, więc nie ma problemu jaką postacią się będzie grało. Sam nie jestem członkiem tej gildii, dlatego też nie będę się i nie chcę wypowiadać o sytuacji wewnętrznej, po prostu jej nie znam, a też z przyzwoitości nie wypada, jednak kierując się moim doświadczeniem związanym z prowadzeniem/współprowadzeniem dwóch projektów, zachęcam do dołączenia do niej, chłopaki i dziewczyny robią lwią część kontentu - nie tylko raidy.
Na chwilę obecną używając addona Who wbudowanego do gry widzę, że kilka osób biega po Battlegroundach ^^.
Jeśli jednak okaże się, że ktoś ma na tyle zacięcia, ambicji, chęci, czasu i odrobinę charakteru prawdziwego Granoka i postanowi, że założy gildię, chętnie służę pomocą informacyjna, w ogarnięciu gry!
Osobiście sądzę, że gdyby w WS'ie zwiększono poziom trudności dungów (był zmniejszany), ale nie do takiego poziomu jak był na starcie, oraz zwiększono by tempo bicie lvl capa to by było miodnie.... Aktualnie lvl cap strasznie długo trzeba bić, mimo że chyba już raz ułatwiali
No mają wprowadzić te poziomy Primal więc pewnie te wyższe będą na podobnym poziomie co te na premierze. Pamiętam wbijanie golda na Stormtalonie Zawsze ktoś musiał zginąć
Co do gildii to chodziło mi bardziej o to, że jak wbijasz do starej gildii to ludzie gadają tam w innym języku, robią swoje i w zasadzie grasz sam tak jak grałeś. A gdy jest jakaś levelująca gildyjka to można sobie pogadać luźno, wspólnie poodkrywać grę, ludzie tak nie olewają pytań bo często sami nie znają odpowiedzi i wszystkim zależy by je poznać. A później można całą ekipą wbić do innej gildii gdy już będziemy mieli lvl i jakieś pojęcie
Osobiście sądzę, że gdyby w WS'ie zwiększono poziom trudności dungów (był zmniejszany), ale nie do takiego poziomu jak był na starcie, oraz zwiększono by tempo bicie lvl capa to by było miodnie.... Aktualnie lvl cap strasznie długo trzeba bić, mimo że chyba już raz ułatwiali
Nowy update Primal Matrix wprowadzi nowy poziom trudności na część starego contentu 5 osobowego ( poza adventurami). Poziomów ma być 10. Z każdym poziomem coraz trudniej.
Co do levelowania, muszę zrobić pełny polski guide jak wbijać poziomy po obu stronach, nie tylko jak najszybciej ale jak robić to zgodnie z kolejnością map itp. Obecnie wbijanie od 1 do 50 powinno zająć około 50-80 godzin spokojnej gry. Dla wprawionych kilkanaście godzin mniej, dla bogatych parę dyszek, a dla mających gildie i znajomych na lvlu 50, kilkanaście godzin ^^.
No mają wprowadzić te poziomy Primal więc pewnie te wyższe będą na podobnym poziomie co te na premierze. Pamiętam wbijanie golda na Stormtalonie Zawsze ktoś musiał zginąć Co do gildii to chodziło mi bardziej o to, że jak wbijasz do starej gildii to ludzie gadają tam w innym języku, robią swoje i w zasadzie grasz sam tak jak grałeś. A gdy jest jakaś levelująca gildyjka to można sobie pogadać luźno, wspólnie poodkrywać grę, ludzie tak nie olewają pytań bo często sami nie znają odpowiedzi i wszystkim zależy by je poznać. A później można całą ekipą wbić do innej gildii gdy już będziemy mieli lvl i jakieś pojęcie
No w sumie, granie jedną ekipą jest spoko, co do pytań w grze, jestem w dużej mierze online w grze, w dodatku jeśli ktoś zna angielski, szybko pozna odpowiedz jeśli zada pytanie na Nexusie, ale owszem wspólne odgrywanie sekretów i mechaniki gry daje dużo przyjemności, dużo więcej niż podanie na talerzu ^^. Na Nexusie znajduje się zwykle kilka "interaktywnych poradników i instrukcji obsługi gry, o poszerzonym zasobie wiedzy", więc odpowiedzi nawet trudne nie są dla nas przeszkodą!
Znaczy, sam cap można szybko wbić męcząc ciągle dungi (chyba że zmniejszyli expa za nie), jednak wydaje mi się, że przez to postać zostaje bardzo w tyle - mało kasy, brak eq. Co do samego lvlowania to na mapach, szczególnie początkowych można się strasznie gubić, co też mnie irytuje
Hej!
Przyłącze się do dyskusji, jestem GM jedynej aktywnej polskiej gildii obecnie w WS, czyli Pelikanów. Dla wszystkich, którzy mają 18+ lat drzwi są u nas otwarte, więcej info na ten temat znajdziecie tutaj lub na naszej stronie www.
Powstaliśmy w WS wraz z przejściem gry na F2P i raz z większymi, raz z mniejszymi sukcesami idziemy do przodu. Obecnie mamy skład, aby regularnie raidować (3 razy w tyg. po 3h). Nasz aktualny progres to GA 6/6 - zazwyczaj jeden wieczór wystarczy, aby to zrobić, DS 7/9 - Avatus tuż tuż oraz RMT 0/7 - farma i miniboss na rozgrzewkę. Jesteśmy zdecydowanie bardziej casual niż pro Dobra, to tyle na temat Pelikanów w tym wątku jak ktoś jest zainteresowany większą ilością szczegółów to wcześniej podałem odpowiednie linki.
Poziom dungów faktycznie był zmniejszany, ale moim zdaniem przejście na F2P tego wymagało. Bardzo długo z tego powodu narzekałem - pamiętam jak męczyłem się zaraz po premierze, aby zrobić silver na SSM i po powrocie do gry brakowało mi czegoś. Z czasem jednak doszedłem do wniosku, że na początku poprzeczka była jednak za wysoko. Za dużo graczy odbiło się od ściany i zrezygnowało z gry. Pamiętam, żeby pójść na raid w Royal Legion musieliśmy przeciągać ludzi przez dungi, aby wejść na raid. Z drugiej strony nie znerfiono dungów aż tak bardzo jak piszesz, mogę się założyć ze zrobienie golda na podstawowych dungach dalej jest wyzwaniem i sprawi wiele frajdy (deathless jest cały czas wymagany) nie wspominając o "Protostar Academy" czy "Ultimate Protogames".
Zmiana zapowiadana przez Devów wprowadzi sporo ożywienia do dungów co uważam za duży plus
No mają wprowadzić te poziomy Primal więc pewnie te wyższe będą na podobnym poziomie co te na premierze. Pamiętam wbijanie golda na Stormtalonie Zawsze ktoś musiał zginąć Co do gildii to chodziło mi bardziej o to, że jak wbijasz do starej gildii to ludzie gadają tam w innym języku, robią swoje i w zasadzie grasz sam tak jak grałeś. A gdy jest jakaś levelująca gildyjka to można sobie pogadać luźno, wspólnie poodkrywać grę, ludzie tak nie olewają pytań bo często sami nie znają odpowiedzi i wszystkim zależy by je poznać. A później można całą ekipą wbić do innej gildii gdy już będziemy mieli lvl i jakieś pojęcie
Przykro jest czytać, że spotkało Ciebie coś takiego w Pelikanach Czy mogę prosić o wysłanie na priv więcej szczegółów (nick w grze, kiedy u nas byłeś, kto ignorował twoje pytania, itp...) chciałbym uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.
Zgadzam się z Tobą z tym, że w grupie, która wspólnie wbiaja lvl jest łatwiej się dogadać i większy fun jest jak się do czegoś dojdzie. WS jest tak zrobiony, że dojście do etapu w którym jest się gotowym do raidowania zajmuje sporo czasu. W takiej grupie nie ma perków gildiowych, nie ma crafterów, którzy mogą zrobić fajne itemki, itd...
W Pelikanach mamy wypracowany sposób, który umożliwia szybkie dołączenie do raidowania. Na pewno jest dość perfidne i jest to w 100% przeciąganie na początku ale biorąc nasze doświadczenie pod uwagę jest to optymalne rozwiązanie. Nowy gracz może szybko zacząć chodzić na GA (teraz ten raid jest raczej uważamy za 20 osobowy, dwugodzinny dung). Po przejściu tego raidu gracz ma możliwość nabycia fajnych itemków za glory, które musi sam wyfamić poprzez chodzenie na dungi. Na tym się kończy przeciąganie z naszej strony. Gracz musi sam uzbierać ampki, abilitki oraz runki do swojego EQ. Oczywiście nikt nie musi podążać tą ścieżką.
Co do drugiej polskiej gildii w WS to wolałbym, aby taka istniała nic tak nie mobilizuje do pracy jak konkurencja. Jeżeli taka powstanie to na pewno może liczyć na pełne wsparcie ze strony Pelikanów no i oczywiście jesteśmy zainteresowani wspólnym raidowaniem w miarę możliwości.
Nie, nie możesz dostać szczegółów bo nie o to tu chodzi i nikt nie robi tego specjalnie. Przeciąganie mnie nie interesuje bo jak wspomniałem mam dwie postacie na max lvl'u i nie potrzebne mi jest jak najszybsze wbicie trzeciej tylko ogranie się na nowo z całkowitym (dla mnie aktualnie) nowym tytułem. Wejść na starą postać, stanąć w mieście i zastanowić się "hmm no i co teraz" i wyłączyć grę to scenariusz, który mnie czeka w rajdującej gildii. Zresztą może po patchu napłynie nowa krew i coś się ruszy z populacją bo nie sądzę by na samą wieść o zmianach wszyscy już zaczęli grac jak ja
Właśnie zacząłem
Nie, nie możesz dostać szczegółów bo nie o to tu chodzi i nikt nie robi tego specjalnie. Przeciąganie mnie nie interesuje bo jak wspomniałem mam dwie postacie na max lvl'u i nie potrzebne mi jest jak najszybsze wbicie trzeciej tylko ogranie się na nowo z całkowitym (dla mnie aktualnie) nowym tytułem. Wejść na starą postać, stanąć w mieście i zastanowić się "hmm no i co teraz" i wyłączyć grę to scenariusz, który mnie czeka w rajdującej gildii. Zresztą może po patchu napłynie nowa krew i coś się ruszy z populacją bo nie sądzę by na samą wieść o zmianach wszyscy już zaczęli grac jak ja
1. Prosiłem o szczegóły bo chciałem wyciągnąć wnioski i uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości, nie miałem na myśli wyciągania konsekwencji.
2. W grupie nowych osób nie wiedzących o co chodzi będzie to wyglądało tak, że będzie szukać na necie rozwiązań nie wiedząc czego szukać. Zgadzam się z tym, że to jest fajne i daje sporo satysfakcji. Niestety obecnie sytuacja w tym tytule jest taka, że po wbiciu 50 lvl możesz zająć się rzeczami, które na obecną chwile są przestarzałe ze względu na updaty, które stopniowo wchodziły do gry a poradniki na sieci nie postępowały wraz ze zmianami. Może się okazać, że robiliście adventury straciliście na nie parę tygodni co jest obecnie całkowicie niepotrzebne.
W każdym razie życzę, aby udało Ci się znaleźć grupę i abyś miał fun. A jak będziecie mieć pytania i wątpliwości to pytajcie na nexusie czy to Pelikanów czy LinaquelSPQR czy kogokolwiek żeby Wam się lepiej grało. A jak będziecie chcieli iść na raid to zapraszam!
No właśnie brak aktualnych poradników bardzo boli w tej grze. Sam bym do wszystkiego doszedł ale niestety nie ma czego poczytać. Aktualnie na przykład na swoim warku mam chyba 71 ilvl bez butów (gdzieś zniknęły) i nie wiem gdzie uzupełnić ten gear. Mogę dojść do gildii ale za tydzień... muszę najpierw zobaczyć jak dużo będę miał czasu na grę w mmo w tygodniu
No właśnie brak aktualnych poradników bardzo boli w tej grze. Sam bym do wszystkiego doszedł ale niestety nie ma czego poczytać. Aktualnie na przykład na swoim warku mam chyba 71 ilvl bez butów (gdzieś zniknęły) i nie wiem gdzie uzupełnić ten gear. Mogę dojść do gildii ale za tydzień... muszę najpierw zobaczyć jak dużo będę miał czasu na grę w mmo w tygodniu
Dla każdego członka gildii, na naszym forum są dostepne poradniki dla każdej klasy i spec'a + oczywiście konsultacje na discordzie;)
Potwierdzam to co jest napisane powyżej
Gra ktoś jeszcze? Jakaś aktywna gildia? Tylko błagam, bez koniecznego ts3 czy disco, bo często grywam w pracy i nie mam jak ich używać
Czy w Europie/NA zostal chociaz 1 Medium+ populated serwer?
Gra byla niezla, ale niestety premiera o rok za szybko
obecnie są 2 polskie aktywne gildie Korsarze (progresuja grę od początku) i Pelikany(raidujemy) a ludzi gra wystarczająco dużo byś nie zdążył na worldboss'a;p na liczbę graczy nie ma co narzekać
Grałem niedawno niestety skasowałem ze Steama przypadkiem i nie chcę mi się pobirać od nowa 20GB ale na pewno wrócę bo gra zacna Po stronie Dominion była jakaś fajna gildia polska ale nie pamietam nazwy dużo członków było online po stronie Exalied była 1-2 gildie nie pamietam.
Mógłby ktoś, proszę, dokładnie opisać mi jak wygląda end game i sytuacja z graczami, tak na zachętę?
Dziękuję.
również się przyłącze do pytania czy warto zaczynać teraz przygode z Wildstarem? jeszcze ten jump event brzmi kuszaco
Ekem, nie jestem specem ale troszkę wiem o Wildstarze i jego sytuacji a więc tak:
- Populacja -
Mimo że wszyscy mówią że gra upada, mała populacja itd. To wcale nie jest powód by nie spróbować. Graczy może być mało na low lvlach, ale na end game jest zdecydowanie wystarczająca populacja na worldbossy itd.. Co do długiego szukania dungów - jest tak ponieważ dungi robi się we gildiach. Granie dungów z randomami jest strasznie męczące - brak wiedzy o mechanikach bossów, nie spełnianie swojej roli. Najlepiej znalezc już na low lvl jakąś gildię i z nimi raidować - pokażą jak działają bossy itd. (Ja z randomami męczyłem się 3 GODZINY na raidize, ale było to przed casualizacją)
- End Game -
(tu aż tak się nie znam, ale spróbuje coś powiedzieć)
End Game to raczej głównie PvE, oczywiście PvP też istnieje (nie przepadam za PvP, ale te w Wildstarze akurat bardzo mi się spodobało)
Tak właściwie nie chce mi się pisać, śpiący jestem
Odmeldowuję się!
Pokój z wami