To przejdź na linuxa.
Widzisz, ja to mam windows (oryginalny), linux, bsd i hacintosha (czaje na maca). Mi poprostu zależy żeby obracać sie w bilbiotekach które beda działac na każdej platfomie,a nie być jakims cebulakiem-microsoftem chowającym swoje produktu jako eksluzywne twory systemu (no ale luz ma monopol rządzi).
Baw się nie raz patologicznie zrobionymi odpowiednikami aplikacji z windowsa
Zdajesz sobie sprawe że to są darmowe produkty ?;p Rozumiem, że możesz być przywyczajony do photoshop'a zawodowo i mieć odchyły od uzywania gimp'a ale cena powoduje ze nie możesz stawiać miedzy nimi znaku równości.
@Yalithzainstaluj wine jak każdy zwolennik linuxa.
Nawet sobie nie wyobrażasz jakie to jest potężne narzedzie. Dzieki temu miedzy innymi ludzie na windowsie mogą używać VLC. Widzisz są ludzie którzy nie probują ukrecać jakiejs polityki tylko są otwarci na preferencje każdego użytkownika pc. Niestety teraz znowu jest wielka przepaśc bo od wersji w8, microsoft zaimplementowal taki instalator ze nie idzie go z "backengineerowac".
@YalithNiech linux zjada połowę z tego - 500mb.
Największa zaleta linuxa ze masz nad nim całkowitą kontrolę. Mam starego lapka: Intel mobile, 512 ramu, 32 mb karty graficznej. Pingwina można tak odchudzic ze bedzie wyglądał jak windows 3.11 a używał najnowszego oprogramowania (firefox 38). Linux bedzie stał tam gdzie chcesz żeby stał, zależy to tylko od ciebie wiec nie widze logiki w twojej w/w frazie. Spróbuj naprzykład zainstalować firefoxa na Win98 xD.
@YalithPrzykład? Przeglądarki, te same przeglądarki, z tymi samymi otwartymi kartami potrafią na linuxie (w teście użyty był linux mint 17) potrafią zjeść 2x tyle ramu co na
Temat wałkowany milion razy, to nie wina linuxa tylko bibliotek flash'a ktore są słabe napisane. Główny powod dlaczego internet migruje na HTML5-canvas, ludzie maja dosyć nie kompetencji od adobe. Wystarczy wejść na jakakolwiek strone obslugująca dwa rozwiązania (np. coursera) i wyniki sa takie same.
@YalithJak nie wina linuxa? To czyja? Czy jest to wina twórców gier, że zwykle nie opłaca im się tworzyć konwersji gry na linucha, bo po prostu się nie zwróci?
Nie muszą robić konwersji, wystarczy wybrac multiplatformowe biblioteki. Zobacz co valve powiedzialo na ten temat.
@YalithJak nie wina linuxa? To czyja? Czy jest to wina twórców gier, że zwykle nie opłaca im się tworzyć konwersji gry na linucha, bo po prostu się nie zwróci? Czemu się nie zwróci? Bo Linux nie jest systemem dla zwykłego użytkownika i stąd nie ma wielu użytkowników? Instalacja sterów do grafiki to patologia. 2 razy ubuntu poszedł mi do piachu, bo NV miała podane 3 różne instrukcje instalacji sterów (1 ze sterami, 2 na forum, 3 w FAQ). Później i tak przy każdym restarcie ustawiało mi 1024x768 i ciągle musiałem zmieniać na FHD (przed instalacją sterów FHD nie było do wyboru).
Zapewne zainstalowałeś sterowniki zamknięte (nvidia) i otwarte (nouveau). Musisz zwracać uwage na szczegóły w końcu to sterowniki od grafy jeden z fundamentów komputera.
@YalithMam podłączone słuchawki i głośniki, linux podawał mi dźwięk na oba urządzenia i nijak nie pozwalał tego zmienić - na Win to 2 kliknięcia.
Pewnie zapłatałeś się w pulseaudio (ja to wywalilem na zbity pysk XD).
Alsamixer >F6> driver> znalezc swoja linie wyjscia i mute.
@YalithW pojedynku Windows v Linux dla przeciętnego użytkownika (który stanowi większość) Windows miażdży Linuxa pod każdym względem.
No nie przesadzaj, jest wolniejszy, mniej konfigurowalny, płatny. Jedyne w czym wygrywa to pare eksluzywnych programów (najważniejszy element), gry, i latwość w obsłudzę.
@YalithNie wspominając już o tym jakie wspaniałe wirusy serwuje nam linux. Przykładem niech będzie ostatnio stworzony rootkit i keylogger, które działają (obecnie) tylko na linuxach. Ładują się do karty graficznej (vramu), "napędzane" są przez GPU, są niemal niewykrywalne (znajdź mi antywira który skanuje vram).Niech powstanie linux nadający się dla zwykłego, przeciętnego Kowalskiego to przeciętny Kowalski zacznie go używać. Wtedy wielkie firmy zaczną tworzyć dobre sterowniki i programy na Linuxa, a tym samym również i więcej gier będzie tworzonych na Linuxa.
O ja. Tylko widzisz ten malware został znaleziony bo kod jest otwarty. Naprawde wierzysz tak bardzo w swojego microsofta ? Bo otwary kod to jedyne zabezpiecznie przed takimi backdoorami. Balmer na samo słowo NSA robił sie zielony.
@YalithNiech powstanie linux nadający się dla zwykłego, przeciętnego Kowalskiego to przeciętny Kowalski zacznie go używać. Wtedy wielkie firmy zaczną tworzyć dobre sterowniki i programy na Linuxa, a tym samym również i więcej gier będzie tworzonych na Linuxa.
Ach każdy chciałby przyjść na gotowe ;p.
Moim zdaniem 200$ to mało za tak potężne narzędzie umożliwiające Ci praktycznie wszystko co sobie wyobrazisz.
Te praktyczne rzeczy o których mówisz nie są dostarczane przez microsoft. Trzeba za nie zapłacic dodatkowe $. To własnie probuje powiedzieć windows to jest drogi talerz na który kładziesz kupione jedzenie.
Pozdrawiam Ciebie, jeżeli przez system rozumiesz przeglądarkę internetową, odtwarzacz multimediów i inne bzdety, których Microsoft mógłby w ogóle nie dokładać.
Nie powiedziałem ze to moja definicja systemu tylko że to co windows pakuje na starcie jest słabe. Chciałem was zmobilizować do wypunktowania sobie za co tak naprawde płacicie a ile z tego używacie.
Najnowsze internet explorery nie odstają już niczym od przeglądarek typu Chrome czy Firefox, a nawet górują nad nimi w niektórych aspektach (np. tak bardzo ukochany przez Ciebie ram, poczytaj testy)
No z tą opinia to spokojnie, bo IE zawsze mialo jakieś animozje ze standardem w3.
A ile twoim zdaniem jest wart?
Dla mnie osobiście jest nic niewart. Jestem jego niewolnikiem (solidworks, mmo) na cala reszte mam alternatywy, płace bo musze.