Cóż, jest coś w tym, że gracze z Polski jak i część Polaków jest bardzo toksyczna. Zazwyczaj jest to ta większa część lecz nie powinniśmy mówić, że jesteśmy gorsi i się siebie wstydzić.
Za czasów 1 sezonu w Lol'u Polacy byli uznawani za bardzo dobrych graczy i cieszyli się szacunkiem. Dopiero kiedy LoL stał się popularny i do gry napłynęło toksycznych ludzi narodowości polskiej, Polacy stracili swój prestiż. Nie ma co ukrywać, że nadal mamy bardzo dobrych graczy w różnych grach mmo. A jeśli chodzi o aspekty życia poza grami, nigdy nie spotkałem się z jakimiś zachowaniami negatywnymi tylko ze względu, że jestem Polakiem, w Niemczech i Anglii ludzie podchodzili bardzo pozytywnie do mojej osoby nie patrząc na narodowość. Dlatego nie ma powodu do wstydu, ponieważ i w grach jak i w rl spotyka się różnych ludzi. Kiedy grałem w FF14, nie spotkałem Polaka, który narzekał bądź płakał, ale np. Niemcy zawsze narzekali i płakali, że co to nie oni a każdy inny to noob. Dlatego nie można przypisywać jedynie Polakom negatywnych ponieważ ludzie innych narodowości też często je przejawiają tylko ludzie nie zwracają na to uwagi.
Wstyd z bycia Polakiem
uhh aż zalogowałem się na swoje konto.
Poruszę tylko temat z grami MMO związany.
Zacznijmy może od początku. Tibia . Tak , niewątpliwie pierwsza myśl , która wpada mi do głowy kiedy próbuję przywołać pierwsze uczucia związane z moją "Polskością". Każdy kto pamięta czasy , expienia Druidem z War hammerem , lub robienia SD'ków na poziomie 14 czarodzieja , wie na czym gra kiedyś się skupiała. A mianowicie chodzi o rywalizacje między Polakami , Szwedami i Brazylijczykami. W moim odczuciu nie była to niechęć , a tym bardziej nienawiść, tylko czysta sportowa rywalizacja o dominacje na serwerze. Ale wróćmy do uczuć bo o tym jest temat. Mianowicie w wieku 11 lat , mogę odnotować pierwsze sytuacje w których nie przyznawałem się do swojej narodowości ale skłamał bym twierdząc, że powodem był wstyd lub zażenowanie. Przyczyną był tylko infantylny strach o to, że jegomość ze Szwecji zamorduje moją postać i stracę czas przeznaczony na osiągnięcie poziomu ( wtedy był to 28lvl , ale to było jeszcze przed fenomenem MDW ).
Analogicznie do Tibii, sprawa wyglądała w innych grach MMORPG , rywalizacja prowadziła do ustalonych zachowań wobec graczy innych narodowości. Z wiekiem , oraz wraz ze wzrostem umiejętności posługiwania się językiem Angielskim społeczności w grach MMORPG zaczynały się mieszać pod względem narodowościowym. Wtedy to odbyłem rozmowę w grze "Hero Online" , z kolegą z Turcji na temat stereotypów. Na wstępie rozmowy na czacie ogólnym, zostałem okrzyknięty "głupim złodziejem z Polski".
Rozmowa skończyła się bardzo szybko bo napisałem tylko dwie linijki, po których nie otrzymałem odpowiedzi. A wyglądały w ten sposób:
wyobraź sobie najgłupszego Turka jakiego znasz.
chciałbyś żeby świat widział ciebie tak jak jego i oceniał w taki sam sposób, tylko dla tego że jesteś tej samej narodowości?
Chciałbym z miejsca zaapelować do ludzi, którzy wstydzą się bycia Polakiem.
Jeśli nie jesteś stereotypowym cebulowym Polaczkiem , to mów z dumą o tym skąd jesteś i dawaj świadectwo inne niż znają ludzie rzucający na prawo i lewo stereotypami.
Jeśli natomiast utożsamiasz się z cechami z góry przypisywanymi Polakom za granicą , to sam jesteś przyczyną wstydu swojego i co gorsza innych.
Wypowiadam się jako osoba, która od dziecka gra w gry MMO, a także mieszka od ponad 3 lat za granicą.
Bycia Polakiem się nie wstydzę ani w świecie wirtualnym ani tym realnym. Nigdy nie zatajam swojej tożsamości i szczerze powiedziawszy to nie chciał bym być innej narodowości. Polacy są różni, i tacy, którzy przynoszą nam wstyd ale i tacy z których możemy być dumni. Tak jest wszędzie w każdej narodowości.
Zacznę może jednak od mojego doświadczenia w kontaktach z osobami z zagranicy w tzw. realu. Żyję w Anglii i po prostu wiem, że tak jest iż Polacy są traktowani dobrze i szanowani przez dużą część osób z wysp brytyjskich. Jesteśmy postrzegani jako ludzie pracowici, szanujący pieniądze, schludni, utrzymujący porządek w swoich mieszkaniach, zaradni, bystrzy, z szerokim zakresem umiejętności. Nie przesadzam. Za chwilkę podam kilka przykładów z jakimi się spotkałem.
1. Byłem kilka razy świadkiem sytucji, gdzie Anglik/Angielka- osoby starsze (80+ lat) wręcz przepraszali mnie za 2 wojnę światową, za bierną postawę Anglików i innych sojuszników Polski podczas ataku niemiec na nas, było im głupio i wstyd za to. Także podziwiali waleczność naszych żołnierzy itp. Nie jeden raz takie osoby miały łzy w oczach. Przyznam, że sam byłem wzruszony w takich chwilach bo nie spodziewałem się takiego zachowania, a było to bardzo miłe.
2. Dużo anglików (zwłaszcza młodzi i w średnik wieku) to zwykłe niewychowane chamy. Robią u siebie w kraju syf, zachowują się tragicznie, zero kultury. Niejednokrotnie w pracy podczas przerw na jedzienie słyszę za swoimi plecami bekanie, pierdzenie i inne dziwne dzwięki wydawane, a pozostali się śmieją. Rozmawiają niemal, że krzycząc i rechoczą nie bacząc na innych. Może jestem przewrażliwiony ale często w takich sytuacjach wyrzucałem z obrzydzenia kanapkę do śmietnika gdyż przechodził mi apetyt. Kilka nieco bardziej kulturalnych osób z Angli widząc to przepraszali mnie i wstydzili się za swoich rodaków.
3. Pijaństwo i ćpanie w Polsce to jest nic w porównaniu do tego co dzieje się w Angli. Ja zaczynałem pracę w Angli 3 lata temu ze słabą znajomością j. Angielskiego, szukając pracy w ciemno i dałem sobie radę. Podszkoliłem język, zaznajomiłem się z rynkiem pracy i w tym momencie znalezienie niezłej pracy z ponad przeciętną pensją z kontraktem i pełnym wymiarem godzinowym to nie jest problem. Anglicy tutaj potrafią spać pod mostem, żebrać o funta na jedzenie z papierosami w kieszeni i piwem w ręku. A nie daj boże przejdziesz obok takiego menela/ menelki obojętnie to Cię zwyzywają. Nie pojmuję tego. Anglik, który zna język perfekt może mieć lepszą pracę niż ja. Ale jest tak leniwy, że woli sępić hajs. Porażka.
4. Inteligencją też nie grzeszą. Przykład z jednej z moich początkowych prac w Angli. Pracowałem na magazynie . Zajmowałem się realizowaniem zamówień na wysyłki, przygotowaniem towaru do produkcji, w tym obsługa komputera, dodawanie/ redukowanie ilości i towarów w bazie danych i wiadomo ja kto praca na magazynie prace fizyczne. Po miesiącu mojej pracy w tej firmie Anglicy, którzy pracowali tam po kilka miesięcy przychodzili do mnie z pytaniem jak powinni coś zrobić. Słyszałem też od kierownika (trochę w żartach) jak to jest, że ja jako Polak, który pracuje na programach i papierach w obcym dla siebie języku, z krótkim stażem nie popełnia żadnych błędów, a Anglicy pracujący dłużej co chwilę się mylą i robią syf w systemie. To nie jedyny przykład. Nie raz podczas obsługi jakiejś maszyny potrafiłem podczas awarii sam sobie coś tam zreperować, poustawiać itp, gdzie fachowcy (tzw. inżynierzy) tracą na prostą rzecz godzinę. Patrzą się w trzech i czarna magia.
5. Podczas spisywania liczników, wizyt z agencji, i innych często na starcie słyszę pytanie czy jesteśmy z dziewczyną Polakami. Mówią- "widać bo jest posprzątane i porządek. zawsze u Polaków jest najczyściej"- chwalą.
6. Zanim ogarnąłem własne mieszkanie mieszkałem na pokoju. Piekłem sobie to pizzę, to ciasto jakieś, to obiad (nawet głupi kurzak z ważywami i ryżem w sosie) , a współlokatorzy zdziwieni pytają "sam to robisz? dobrze gotujesz. uczyłeś się gdzieś?" itp. Bo ich żywienie wygląda tak. Kupić puszkę podgrzać w garnku lub mikrofali. Upiec gotowe frytki. Wsadzić do piekarnika gotowe danie mięsne z tesco. (przyprawione w sosie na gotowca). Wiecie, że tam nawet na paczce ziemniaków jest instrukcja, że należy wrzucić je do gotującej się wody na 18 minut?
Są też Anglicy, którzy Polaków nie lubią. Wtedy strzela mnie coś gdy gruby zapity nierób wyjeżdża mi z tekstem, że nienawidzi obcokrajowców, żebym wracał do siebie. Ale to są nie często przypadki raczej wychodzące od patoli.
Nie mówię, że każdy Anglik jest zły. Wszędzie są i tacy i tacy. Sam mam kilku znajomych Anglików (i innych obcokrajowców), z którymi się dogaduję, lubię czasem porozmawiać i spędzić trochę wolnego czasu.
Jeśli chodzi o internet to w dużej mierze Polacy sami sobie przypinają taką a nie inną łatkę wyzywaniem się nawzajem od "polaczków cebulaczków" i innych tego typu tekstach. Nie nawidzę takiego czegoś, nienawidzę Polaków, którzy się wstydzą tego,że są Polakami. Dziwi mnie, że ktoś tak nienawidzący własnego pochodzenia po prostu nie wyjedzie za granicę. Przecież to nie jest jakiś wielki problem. Po co siedzieć wśród znienawidzonych przez siebie ludzi? Jeśli jesteś od nas Polaków "lepszy" to sobie bądź. Wyjedź, nie przyznawaj się do narodowości, nie odwiedzaj Polskich sklepów, miejsc, portali i tyle. Ja takimi ludźmi gardzę i nie chcę mieć z nimi nic wspólnego.
Ja się zawsze przyznaję do swojej narodowości jeśli ktoś zapyta. Nigdy nie męczę innych j. polskim do póki nie wiem jakiej narodowości jest osoba z, którą rozmawiam. Nie oceniam innych narodowości stereotypowo. Czy to będzie Rosjanin, Niemiec czy Anglik do każdego podchodzę z szacunkiem przynajmniej na początku. Dopiero, gdy kogoś poznam to mogę daną osobę ocenić i na podstawie tej oceny już być bardziej miłym lub mniej.
Dumny mogę być też z tego powodu, że spora część Polaków myśli jeszcze jako tako i nie daje sobie zrobić wody z mózgu przez tych bardzo poprawnych politycznie i tolerancyjnych nowoczesnych ludzi. Cieszę się, że mamy swój mózg i propaganda nie działa tu chociaż, na część osób.
Nie wiem, czy ktoś śledzi trochę wiadomości ze świata, co tam się dzieje na zachód od nas ale byłem bardzo miło zaskoczony komentarzami Niemców w naszym kierunku. Ogólnie chodziło o idiotycznie prowadzoną politykę z strony Merkel, że wstydzą się za nią, że przepraszają w imieniu całych Niemiec nas za śmierć naszego rodaka w zamachu, że jesteśmy ostatnim mądrym narodem, który jeszcze ma swój mózg. I takie tam.
Ktoś wyżej napisał, że "po co ma być dumny za naszą historię, która nie ma w dzisiejszych czasach znaczenia". Właśnie, że powinniśmy być dumni. Np. takie wydarzenie jak Bitwa pod Wiedniem. Czytałem te komentarze też pisane przez Niemców/ Francuzów. (Żeby ktoś mi nie wmówił, że sam sobie wmawiam na siłę coś z czego mogę być dumny). "Zatrzymaliśmy w XVII w. Turków pod wodzą Sobieskiego, ratując tym Europę przed islamizacją i teraz też jesteśmy ostatnim narodem, który się temu przeciwstawia".
To wszystko pokazuje, że nie mamy się czego wstydzić. I wręcz przeciwnie, jeśli jesteśmy w miarę ogarnięci, reprezentujemy ponad przeciętny poziom kulturalny to powinniśmy może nie to, że obnosić się naszą narodowością ale po prostu nie zatajać jej. Aby opinia o nas była lepsza.
Dzień dobry. (Od razu mówię nie będzie tutaj nic ciekawego możecie odpuścić sobie czytanie mojej wypowiedzi.)
Więc... Wiele komentarzy zawiera podobne poglądy do moich (te się najlepiej czyta), jeżeli chodzi o te, które ich nie podzielają, to mimo wszystko przeczytałem i przyjąłem do wiadomości.
Nie jestem dorosłym i mądrym człowiekiem.
Dlatego proszę autora tematu albo kogoś kto ma taką chęć, o wyjaśnienie mi tego jaki sens ma wyrażanie swoich antypolskich poglądów na polskim forum?
Dużo by mi to rozjaśniło i w spokoju mógłbym przyjąć większość z Waszych wypowiedzi.
Z góry dziękuję.
Nie wstydzę się swojego pochodzenia, ale i też nie chwalę, po prostu nie czuję się Polką (ani Niemką, Rosjanką czy Żydówką jak ktoś wcześniej napisał), nie czuję się emocjonalnie związana z tym narodem i państwem, ale szanuję swoje pochodzenie. A co do idiotów w grach polskiego pochodzenia, to tacy się znajdą każdej nardowości, my po prostu jesteśmy na to wyczuleni i bardziej to spostrzegamy.
Zgłosiłbym ten post, ale proszę moderację o jego zostawienie i nie warnowanie. To idealny przykład polskiego zachowania w internecie i bardzo dobrze, że się tutaj znalazł. Polakom przeszkadza wszystko, i mniejszy innymi przez to, mają taką opinie, jaką mają. Wygórowany poziom ego, wygórowane wszystko. Polacy zawsze stawiają narodowość nad człowieczeństwo i tu też siedzi ich problem. Przez swoją głupotę i szabelkę wszystko psuli - najpierw historię i potęgę, a potem opinię. Nie rozumiem też tego przymusu do narodowości. Po co? Język polski jest wspaniałym językiem posiadającym wiele możliwości, niemniej jego niuansów nie jest w stanie dostrzec większość Lachów. Dlatego piszę po polsku. Piszę z Polakami? A dlaczegoż nie? Przestać mieć zamknięty umysł. To dyskusja w internecie, nic więcej. Pozostałych uczestników tematu proszę o traktowanie cytowanego przeze mnie posta, jak obserwacje gazeli czy antylopy na safari.
Niby dlaczego? Bo dobrze powiedział? Jakbyś mi powiedział na ulicy, że nie czujesz się polakiem to dostałbyś automatycznie w ryj i razem z Twoim ojcem albo dziadkiem wytłumaczyłbym Ci co to znaczy być polakiem. Mamy piękny kraj ze straszną historią ale własny. Nasz własny i robimy sobie w nim co chcemy. Możemy się gryźć całe życie ale obcemu wara i niech ktoś spróbuje to zaraz zobaczy jak wyjmujemy noże z własnych pleców by posłużyły nam za broń. I tak, większość nas stawia narodowość nad człowieczeństwo bo nie wiem czy zauważyłeś ale człowieczeństwo to towar deficytowy na świecie, a nie tylko w naszym kraju. Słowiańska kultura jest dzika i mamy to w sobie, nie nam porównywać się z krajami zachodnimi bo są po prostu inne. Jacy byśmy nie byli to wstydzić można się tylko za tych, którzy utracili swoją narodowość a tych co nie chcą być polakami zapraszam na zachód, może jakiś dobry muzułmanin pozbędzie się tego syfu.
Temat został już chyba wyczerpany. Od siebie dodam tylko, że wystarczy reprezentować sobą jakiś poziom, nie wywyższać się i po prostu starać się dogadać z ludźmi, a wśród każdej narodowości wtedy można się odnaleźć. I jeśli w takiej sytuacji ktoś wykaże agresję czy niechęć tylko przez fakt, że jest się Polakiem, no to już wiadomo, że konwersację z taką osobą należy zakończyć, bo jeszcze nie dojrzała by zrozumieć pewnie rzeczy. Ale według mnie to są ekstrema. Sam chyba nigdy nie spotkałem się z agresją, tylko z tego powodu, że jestem z Polski. Myślę, że to właśnie Polacy rozdmuchują ten problem. Nie ma się czym przejmować. Debile zawsze byli i będą. Trzeba brnąć przed siebie i reprezentować własne wartości, nie przejmując się tym, jaką opinię wyrabiają inni, bo... no właśnie... robią to inni i nie mamy na to wpływu. A liczy się to co MY SAMI sobą reprezentujemy. Ludzie są różni, wpływają na to miliony czynników. Najprostszy - wychowanie danego człowieka. Problem tylko w tym, że właśnie ludzie z niską kulturą będą wszem i wobec propagować swój idiotyzm, zrażając innych, mówię tu chociażby o czatach w grach mmo. A ludzie mądrzejsi często w takich sytuacjach ignorują takie zachowanie, po prostu nie biorąc udziału w dyskusji. W sumie żadna nowość, że głupi najgłośniej będzie się darł. Wynika też z tego, że opinia jest tworzona przez właśnie tych idiotów.
Dlatego przedmówca o nicku Zygmund podał bardzo mądry przykład z dwoma grupami graczy po 50 osób.
W sedno uderzył również Luqe302, nic dodać nic ująć.
Podsumowując, trzeba mieć swój rozum i pamiętać, że liczy się tylko to co SAMI reprezentujemy, bo inni... to inni. No i przede wszystkim nie wstydzić się swojej narodowości!
Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących ludzi.
Wstyd mi za ludzi którzy piszą w dużym stopniu nieprawdę o własnych rodakach....Zwłaszcza gdy chodzi tu o dyskryminacje polaków. Że niby wszystkie negatywne zachowania przysługują polakom ? Nie wierze co czytam ....najgorsze co przeczytałem to jak maqes nazwała polaków zwierzętami ( graczy czy ogólnie wszystkich ciężko stwierdzić) czyli również i siebie .... i jeszcze coś ma do Brazylijczyków.Głównie zła opinia o polakach powstaje przez takie osoby jak ona.Tak naprawdę negatywne zachowanie zależy od osoby a nie narodu ( a polska w tym nie góruje ) im więcej graczy danego kraju tym więcej negatywnych ludzi ( w tym przypadku graczy).Od wielu lat gram w gry online i więcej spotkałem negatywnych obcokrajowców ( również i samych polaków komunikacyjnych się w języku obcym ) hejtujacych nasza narodowość na zawołanie bez powodu niż negatywnie zarachowujących się polaków.Głównie przez takie uprzedzenia polscy gracze ( młodsi i starsi) maja takie uprzedzenia wobec innych polaków.Jak pisałem to wszystko zależy od osoby ,każdy jest i dobry i zły a żadnego dowodu na to że Polacy są najbardziej negatywnymi graczami nie ma.
A spotykałem i dobry i złych graczy a najwięcej tych których charakterków nie da się uwzględnić. Wiec bądźcie tak łaskawi nie rozprzestrzeniać wśród polaków takich głupot ... są osoby które zachowują się negatywnie ale wciągać w to cały kraj? Zastanówcie się nad tym , a przede wszystkim osoby mające takie niskie mniemanie o swoich rodakach i jak również samego siebie.
Czytając ten temat coraz bardziej mi wstyd za to skąd jestem, zaraz zwymiotuję chyba od tego napływu nacjonalistów.
@Przemek784 Taki z ciebie polak(specjalnie z małej litery) a nawet nie potrafisz poprawnie przecinków stawiać a jak czytam twój post to większy burdel w składni niż w polskim społeczeństwie.
Wydaję mi się, że w każdej grupie narodowej znajdzie się odłam "toksycznych" graczy. Osobiście jestem dumny z bycia polakiem i nie spotkałem się w grach MMORPG z jakąś niechęcią związaną z tym. Podajcie mi drugi kraj z tak bogatą historią jak nasz.
Podajcie mi drugi kraj z tak bogatą historią jak nasz.
Egipt, Chiny, Grecja muszę wymieniać dalej?
Zresztą wypowiedzi się zgadzam.
Maqes chociaż nie jestem jedyną osoba która uważa cie za negatywnie upośledzonym dzieckiem ( moze zabrzmiec to obraźlwie ale to nie po wielu przeczytanych twoich wiadmosciach, wiele osob podobnie o tobie myśli ). Jeśli chodzi o przecinki stawiam je i dobrym i zlymm miejscu i w odrożnieniu od ciebie ich używam.Nie bede sie z toba sprzeczał jestes osoba nie kultularna , niezbyt inteligentna (bez urazy), jak i rowniez klamliwa ( nie przypomminam sobie żadnego szczerego i miłego postu z twojej stony). Dlatego wybacz że twoja wiadmośc kolejna wiadomośc zignoruje. Ogarnij sie nie tylko dla spoleczenstwa ale przede wszystkim dla siebie .
Maqes chociaż nie jestem jedyną osoba która uważa cie za negatywnie upośledzonym dzieckiem ( moze zabrzmiec to obraźlwie ale to nie po wielu przeczytanych twoich wiadmosciach, wiele osob podobnie o tobie myśli ). Jeśli chodzi o przecinki stawiam je i dobrym i zlymm miejscu i w odrożnieniu od ciebie ich używam.Nie bede sie z toba sprzeczał jestes osoba nie kultularna , niezbyt inteligentna (bez urazy), jak i rowniez klamliwa ( nie przypomminam sobie żadnego szczerego i miłego postu z twojej stony). Dlatego wybacz że twoja wiadmośc kolejna wiadomośc zignoruje. Ogarnij sie nie tylko dla spoleczenstwa ale przede wszystkim dla siebie .
Jeżeli tak uważasz to bardzo mi przykro, stawiam przecinki we wszystkich postach a jak ty tego nie widzisz to najwyrazniej potrzebujesz okularów, w dodatku wyzywasz kobietę co świadczy o twoim niskim poziomie.
Do końca życia będę wielbić dzień, w którym wyjechałam z kraju, mam nadzieję że już nigdy nie wrócę do polski.
Jeżeli tak uważasz to bardzo mi przykro, stawiam przecinki we wszystkich postach a jak ty tego nie widzisz to najwyrazniej potrzebujesz okularów, w dodatku wyzywasz kobietę co świadczy o twoim niskim poziomie.
A co to, jak kobieta jest głupia to nie można jej tego powiedzieć? A po dwa skąd przemo ma wiedzieć, że nie jesteś obleśnym grubasem polującym na małe dzieci na forach o grach? Akysz grubasie! Sio Sio!
A co to, jak kobieta jest głupia to nie można jej tego powiedzieć? A po dwa skąd przemo ma wiedzieć, że nie jesteś obleśnym grubasem polującym na małe dzieci na forach o grach? Akysz grubasie! Sio Sio!
Typowa polska kultura, właśnie o tym piszę przez cały temat, dzięki że podsumowałeś to za mnie.
Posty tego typu będą karane intensywniej niż po prostu "warnami". Jak już mówiłem, kłócić się można, ale również na poziomie a nie bezmyślnymi wyzwiskami rzucanymi na lewo i prawo. To, że nie podoba Ci się podejście do tematu Maqesa to nie powód, żeby go wyzywać w tak chamski sposób.
@Topic
Ja wciąż zostaję przy zdaniu, że to tylko i wyłącznie nasze patrzenie na nasze społeczeństwo. Każda narodowość ma czarne owce i zauważyłem, że najazdy na daną narodowość w dużej mierze zależą od tytułu gry, tak jak ktoś wspomniał: W tibii najgorsi są Polacy i Brazylijczycy, ale np. już w FFXIV to "Francuzi" są znani z bycia toksycznym społeczeństwem.
Maqes jesteś dziewczyną? Zawsze myślałam, że jesteś chłopakiem...Przepraszam za ignorancję.
Maqes jesteś dziewczyną? Zawsze myślałam, że jesteś chłopakiem...Przepraszam za ignorancję.
Seksualnie idyntyfikuję się jako kobieta, a moja płeć fizyczna nie ma tu znaczenia, wybaczam ignorancję.
Jeśli ktoś się wstydzi, że jest Polakiem to czemu nie zrzeknie się obywatelstwa? Wielki problem to nie jest. Zawsze mnie zastanawiało czemu ludzie w internecie tak bardzo chwalą się, że wstydzą się swojego pochodzenia, a w prawdziwym życiu jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś tak powiedział boi się, że dostanie po mordzie? Inne narody są lepsze ciekawe pod jakim względem? Pytanie do wstydzących się tego, że są Polakami, niech powiedzcie w czym taki Anglik jest lepszy?
Czytając ten temat coraz bardziej mi wstyd za to skąd jestem, zaraz zwymiotuję chyba od tego napływu nacjonalistów.
Jeśli informacja w twoim profilu jest prawidłowa to na cholerę żyjesz w kraju w którym większość ludzi to nacjonaliści. xD
Czytając ten temat coraz bardziej mi wstyd za to skąd jestem, zaraz zwymiotuję chyba od tego napływu nacjonalistów. @Przemek784 Taki z ciebie polak(specjalnie z małej litery) a nawet nie potrafisz poprawnie przecinków stawiać a jak czytam twój post to większy burdel w składni niż w polskim społeczeństwie.
Kolejny mangobłazen. Myślisz, że jeżeli ktoś napisze tekst w ojczystym języku z mniejszą liczbą błędów i z lepszą interpunkcją to jest bardziej "POLSKIM POLAKIEM"?
Co ma poprawna polszczyzna wspólnego z poczuciem narodowości, patriotyzmem itd.? Ano nie ma nic. Tylko problem lewackiej logiki polega na tym, że jak się nie ma do czego doj**ać to się najprościej doj**ać do czegoś co jest kompletnie nieistotne. Odpal sobie chłopie jakieś animeporno i poudawaj znawce tematu kseno-homo i innych fobi w internetach... To Cię dowartościuje. Mówię Ci. Spróbuj ^^