[Zapowiedź] PlayPoke.pl - Pokemon MMORPG 2D w przeglądarce

Witam,zgodnie z obietnicą uruchomiliśmy grę w trybie read-only. Można pochodzić po betatestowej mapce, wypowiedzieć się na chacie czy porozmawiać na PW.To swoisty kawałeczek tortu przez grudniową premierą.

Ale niestety nie można się bić z pokami,łapać ich oraz expić,a przecież to jest najważniejsze! :(

Aha w grze: Legenda wojna smoków (link:http://www.warofdragons.pl/) Jest testowa walka z potworem aby sprawdzić,czy gra się spodoba.

Bardzo fajna opcja. Może zastanówcie się nad wprowadzeniem jej w waszą grę? :D

Jaaaa nie mogę kiedy już będzie można walczyć i łapać poki? Strasznie długo się czeka na tą premierę.

Grę odkryłem 2 miechy temu i wtedy już pisali że nie długo premiera! A tu proszę! 2 miechy minęły a gry jeszcze nie ma! Nudzi mi się D:

Projekt mnie bardzo zainteresował lecz gdybym miał coś doradzić itp. to dopiero po premierze grudniowej aby nie rzucać pomysłów na ślepo i muszę zobaczyć grę w akcji.

Jaaaa nie mogę kiedy już będzie można walczyć i łapać poki?

Po premierze:)

Może i była odpowiedź na to pytanie ,ale czy jest szansa że zagramy jeszcze w tym roku ?:<

Jest. Bądź dobrej myśli:-)

Aha w grze: Legenda wojna smoków (link:http://www.warofdragons.pl/) Jest testowa walka z potworem aby sprawdzić,czy gra się spodoba.

Bardzo fajna opcja. Może zastanówcie się nad wprowadzeniem jej w waszą grę? :D (Zkopiowane z poprzedniego postu,bo nikt chyba nie czytał)

Jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy ?^^ Dalej są szanse za zagranie w tym roku, czy pojawiły się jakieś opóźnienia.

A jesli stracimy ostatniego poka,ktorego mielismy? Co sie wtedy stanie?

Ponawiam pytanie, jest jeszcze szansa aby zagrać w tym roku ?

Niestety zdecydowałem się tymczasowo zawiesić projekt. Póki co sprawy prywatne wykluczają skończenie wszystkiego na czas a zwyczajnie nie przepadam za oddawaniem czegoś w połowie nie mając nawet dziesięciu minut dziennie na załatanie ewentualnych błędów.

Projekt jednak nie umarł. Nie chcę rzucać datami ale połowa przyszłego roku jest dość realnym czasem.

Czyli normalka jeśli chodzi o jakiekolwiek produkcje w naszym kraju.

Ciężko się nie zgodzić.

Niestety to wbrew pozorom produkcja stricte hobbystyczna i można powiedzieć "non-profit", nie stać mnie więc na zatrudnienie dodatkowego programisty, map makera czy twórcy UI i muszę radzić sobie własnymi pobocznymi środkami. Nie będziemy nigdy USA gdzie z powodzeniem przyjął się model kickstarterowy.

Kickstarter nie byłby złym pomysłem, ale w tym przypadku wymagana byłaby wersja anglojęzyczna.

Jak dla mnie ta gra może być tylko w ang. a i tak się nic nie stanie.W pokemonach (grach) angielski nie jest na nie wiadomo jakim poziomie aby ktoś nie mógł sobie poradzić,a wystarczyłoby dodać tylko forum w obu językach.

@up Język angielski w samych pokemonach jest też trochę częścią klimatu np.wypowiadane przez prof.Oak'a pierwsze zdania :)

Jak dla mnie pomysł dobry.

Tak, ale język angielski to w miarę błahy pomysł, więc zakładam, że twórcy wpadli już na niego wcześniej. Najwidoczniej nie podjęto się go - a szkoda.

Niestety kickstarter odpada. Jako jedynym w kraju udało nam się uzyskać oficjalną licencję od polskiego oddziału dystrybucji Nintendo (zamkniętego już niestety) do roku 2015 na używanie zarówno marki jak i stworzeń w obrębie kraju. Próba wyjścia na arenę międzynarodową w formie innej niż egzystencja (via pokemmo) jest niemożliwa z przyczyn prawnych. Crowdfunding musiałby wiązać się więc z właściwie z wyzerowaniem projektu i rozpocząciem prac od nowa nad przebudową zarówno działania stworzeń, fabuły jak i setek innych aspektów rozgrywki. Nawet wydając grę jako "produkt fanowski" w takim wypadku będziemy mieć związane ręce.

Sam projekt nie stoi też w miejscu, powoli nadaje mu ostatnie szlify dopracowując choćby grafikę pokemonów..

Świetna grafika, życzę powodzenia w dalszej pracy. Opracowanie jej musi wymagać na pewno dużo czasu oraz wysiłku.

Czasem w obliczu ogromu pracy spada motywacja i to dlatego rzadko które projekty, szeroko zapowiadane, ostatecznie wypalają. Życzę wytrwałości, bo widzę, że szykuje się dobra, niemal profesjonalna gra.

"Jako jedynym w kraju udało nam się uzyskać oficjalną licencję od polskiego oddziału dystrybucji Nintendo (zamkniętego już niestety) do roku 2015 na używanie zarówno marki jak i stworzeń w obrębie kraju. "

Jeszcze chłopaki z pokelife.pl mają pozwolenie. Działają od paru lat i generują zyski rzędu tysięcy złotych miesięcznie.

Chyba nie jest to pozwolenie tak trudno dostać, gdy gra jest fanowska oraz posiada stopkę w grze. Sami dodzwanialiśmy się wielokrotnie do firmy nintendo, do różnych działów, wszędzie nas odsyłali, ale w końcu trafiliśmy na kompetencje. To nam powiedziano, co zresztą widnieje na ich stronie, że nie mają jak obsłużyć dziesiątki tysięcy zapytań o prawa autorskie z całego świata z powodu braku wystarczającej kadry. Ale w pewnych ramach prawnych w danym państwie, o ile projekt nie jest scricte komeryjny, prowadzenie projektów w oparciu o tematyke pokemon jest dozwolone. To też czytamy na ich stronie.

W Polsce akurat prawo sprzyja, w okreslonych warunkach, takim projektom. Nie znam się na prawie, ale taki otrzymałem sygnał od pewnego prawnika (jak widzę, wiesz na pewno więcej) Zostaliśmy mile pożegnani i na pewno nie zniechęceni. W każdym razie, nawet gdyby zapanowała pewna niezgodność, coś nie podobałoby się dziale prawnemu nintendo, to nie zostaje wszczynane żadne postępowanie przeciwko twórcom, a jedynie następuje odmowa wykorzystywania danych elementów, będących własnością tej firmy. Więc zawsze można spróbować :)

Widzę jednak, że ty posiadasz większą wiedzę na ten temat. Może powiedziałbyś coś o tym więcej.

Czy twoje informacje pokrywają się z naszymi?

Firma zarówno jako oddział EU i PL zezwala na fanowskie wykorzystanie grafik, nazw i marki tyczy się to jednak projektów non profit czyli według warunków polskiego prawodawstwa bez opcji płatnych. Nie zmienia tej kwestii umieszczenie stopki, błagalnego napisu w premium czy setki innych rzeczy - gra nie posiadając licencji i wymagając opłat za wartości w grze (nawet wykreowane przez jej twórców) jest nielegalna.

Zupełnie osobną kwestią jest tutaj umieszczenie reklam czy sprzedaż powierzchni reklamowej de facto nie wpływającej na ostatecznego konsumenta.

Zgodnie z polskim prawodawstwem aby umieścić w grze opcje płatne zarówno pod kątem sprzedaży dodatków, regeneracji zmęczenia czy nawet konkretnych pokemonów wymagana jest zgoda twórcy / oddziału na zamiejscowego na terenie danego kraju. Nie jest to darmowe jednak wymagane.

W Polsce mamy na tyle dziwną sytuację i masę tekstowych gier "premium" Pokemon ze względu na spore problemy w kwestii oddziału dystrybucji / prawnego na terenie kraju. Nintendo jako korporacja ma głęboko w poważaniu zarówno Polskę jak i cały wschód Europy w praktyce jednak miałaby prawo zamknąć wszystkie "fanowskie" projekty w ciągu kilku minut.

Identyczną sytuacją jest uniwersum Harrego Pottera i polski ehogwart, ihogwart, które zostały zamknięte przez Warner Bros Polska po zdobyciu większej popularności. Jako ciekawostkę dodam, że sama gra ehogwart została wystawiona na allegro (o czym pisało między innymi mmorpg.org.pl i guru ;) ze względu na otrzymanie pisma zapowiadającego powództwo prawne w przypadku niewyłączenia projektu.