Witam wszystkich. oraz od razu przepraszam za rozpisanie się
W gry mmorpg grałem ostatnio w czasach Tibii/Lineage2/Runes of Magic.
Jestem raczej graczem gier moba/fps/h’n’s ale od pewnego czasu chciałem spróbować mmorpg.
Od 2 tygodni przetestowałem parę różnych mmo ale oczywiście w tak krótkim czasie nie jestem w stanie poznać gry i dojść do engamu więc szukam u was pomocy jaką grę powinienem wybrać.
W skrócie czego szukam:
Klimat - nie bardzo azjatycki (klimat bdo jest okej ale np TERA jest dla mnie zbyt “hińska”)
Duża liczba graczy i ciągłe nowe dodatki/aktualizacje - bo po co grać samemu w martwe mmo? Także nie chce żeby za pół roku okazało się że gra zostanie zamknięta
Grind/questowanie/PVP/PVE - obojętnie 10 lat nie grałem w mmo więc nie mam wyrobionego gustu
Może być gra F2P/B2P/P2P. Choć wolałbym F2P/B2P to P2P nie będzie problemem. Ważne żeby nie było P2W.
Sprawdziłem tylko najbardziej popularne i polecane mmo.
Po chwili testowania spodobały mi się:
WoW - bardzo fajnie się grało dobiłem 2 postacie do 20 lvl, uniwersum bardzo fajne klimat starego Warcrafta 3 w którego się grało “za dzieciaka”. Bardzo przyjemne dungeony. Ogólnie bardzo pozytywne odczucia miałem.
Black Desert Online - na niskich ustawieniach mam stałe 60 fpsów gra się bardzo fajnie, gra jest bardzo rozbudowana i walka jest przyjemna ale chyba mam za słaby komputer żeby grać normalnie na endgamie oraz postacie dziwnie się doczytują na moich oczach (to chyba przez mój antyczny procesor )
The Elder Scrolls Online - nie ma niestety możliwości przetestowania więc moje odczucia będę opierał jedynie na filmach z yt Gra mi się podoba oraz jest z uniwersum które lubię. Pytanie tylko czy mi pójdzie?
Neverwinter Online - bardzo fajne pve, klimat oraz questy. Minus to pvp bo nie wiem czemu ale czułem że niektórzy przeciwnicy mają gigantyczną przewagę (item shop?). Mimo to też miło się grało.
Secret World Legends - chyba najbardziej klimatyczna gra. Świetne i wymagające myślenia questy, konstrukcja świata, dungeony które także są świetne ale czuje jakby grało w niego mało graczy i jakbym grał w single player grę. Mimo to bardzo przyjemnie się grało.
Guild Wars 2 - przyjemnie się grało, fajna konstrukcja świata, ogólnie fajnie się prezentuje ale nie porwało mnie ani nie wciągnęło.
Teraz gry, które trochę mniej mi się podobały:
TERA - walka jest bardzo fajna ale oprócz niej to mało jest graczy, zbyt azjatycki klimat i ogólne odczucia miałem raczej średnie.
Archeage - ponoć jest gigantyczne p2w, mało graczy choć jak się czyta o możliwościach jakie daje gra (walki morskie, mass pvp itd) to człowiek ma ochotę spróbować pograć dłużej ale czy warto?
Blade and Souls - Tak samo jak TERA świetna walka ale zbyt azjatycki klimat więc mam średnie odczucia.
Star Wars The Old Republic Online - plusem jest klimat star wars, przyjemnie się grało ale raczej mało osób i gra chyba nie jest topowym mmo oraz nie wciągnęła mnie ani nie zachęciła do dalszego grania.
Mój sprzęt :
Karta graficzna: nvidia geforce gtx 1050 ti 4gb
Procesor: intel i3-4150 x2 3,5 GHz (wiem procesor jest słaby )
Ram: 8 gb
Z góry dziękuje za wszelką pomoc co do wyboru mmorpg